‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIrigarea cepei prin picurare – sfaturi și norme

Irigarea cepei prin picurare – sfaturi și norme

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La fel ca și la alte culturi agricole, randamentul cepei depinde direct de umiditatea solului. Ceapa, din cauza faptului că are sistemul radicular amplasat la suprafața solului și un conținut sporit de apă în frunze, este vulnerabilă la deficitul de apă, adică cantitatea recoltei depinde nemijlocit de cantitatea de apă din sol.

În funcție de fazele de creștere și dezvoltare pe care le parcurge cultura de ceapă, nevoile de umiditate se modifică. Prin urmare, este necesară elaborarea gândită a schemei de irigare a culturii.

Pentru a face acest lucru, haideți mai întâi să analizăm particularitățile de creștere și dezvoltare ale cepei.

‹ adv ›

Dezvoltarea plantelor din semințe este foarte lentă. Doar aproximativ la o lună, sistemul radicular al plantei atinge o suprafață de câțiva cm pătrați. Primele frunze ale culturii sunt mici și abia după apariția a 4-5 frunze începe o perioadă de creștere activă.

De aceea, este mai recomandă cultivarea din bulbi.

Ceapa este o cultură ce necesită cel puțin 15 ore lumină pentru o dezvoltare completă. Ceapa este, de asemenea, pretențioasă față de fertilitatea solului. Se dezvoltă cel mai bine pe soluri fertile, bogate în nutrienți, care nu sunt predispuse la formarea crustei.

‹ adv ›

Citiți mai multe despre Plantarea cepei – sfaturi la cultura prin arpagic și semănat.

Sistemul de irigare prin picurare la ceapă

Pentru a obține un randament maxim al culturii, cu cheltuieli reduse și administrarea concomitentă a îngrășămintelor, se recomandă irigarea prin picurare a cepei, datorită căreia pate fi asigurată umiditatea necesară culturii în momentele optime.

Banda de picurare se așează la ceapă concomitent cu plantarea cepei. În aceste scopuri, de cele mai multe ori se folosesc benzi cu grosimea de 0,15-0,2 mm, cu pasul emițătorului de 0,2-0,3 m, cu un debit de la 0,87 l/oră la 1,6 l/oră.

‹ adv ›

O altă variantă de calcul și recomandări pentru determinarea investițiilor necesare la instalarea sistemului de irigare prin picurare la ceapă, găsim în ghidul „Irigarea Culturilor Agricole”:

Intensitatea alimentării cu apă a benzii este setată în funcție de particularitățile soiului pe care îl cultivați.

Ceapa este pretențioasă față de apă, mai ales în primele 3-4 săptămâni de la germinare până când apare frunza adevărată. Aportul insuficient de umiditate va duce la rărirea plantelor. Umiditatea solului în zona rădăcinii ar trebui să fie de 75% din capacitatea de câmp pentru apă.

În timpul perioadei de maturizare a bulbilor, umiditatea solului se reduce. Acest lucru previne afectarea culturii de putregai și contribuie la o mai bună coacere a cepei.

Norme orientative de irigare prin picurare a cepei sunt prezentate în următorul tabel. Totuși, acestea pot să difere mult în funcție de soiul cultivat, condițiile din anul cultivării, cantitatea de precipitații înregistrată de obicei la Dvs în zonă.

De aceea, este recomandat să ne orientăm după conținutul de apă din sol atunci când stabilim norma de udare.

V-ar putea fi util și articolul despre De ce se îngălbenesc sau se usucă frunzele la ceapă. Cauze și tratament.

Udarea se oprește cu 20 de zile înainte de recoltare, care începe când 30-40% din frunze sunt aplecate la pământ.

Lipsa de apă duce la încetarea creșterii bulbului și inevitabil la coacerea forțată. Intervenția apei după coacerea forțată duce la crăparea bulbului. Pe lângă pierderea valorii comerciale, mai are și dezavantajul, că nu se păstreaza bine.

Citiți și De ce se strică, încolțește ceapa la păstrare – sfaturi pentru o depozitare de durată.

Fertirigarea cepei

Precum am menționat, unul dintre avantajele sistemului de irigare este acela că oferă posibilitatea aplicării localizate a îngrășămintelor necesare culturii de ceapă.

La fiecare irigare se adaugă și fertilizanții necesari după principiul cât mai des, în porții cât mai mici. Astfel, spre exemplu, doza recomandată în prima perioadă de vegetație se va aplica porționat, în cantități egale, în funcție de numărul aplicărilor efectuate.

De exemplu, dacă este recomandat să aplicăm 6 kg de un anumit îngrășământ pe săptămână și în acea săptămână se vor face 3 irigări, la fiecare irigare se vor aplica 2 kg de îngrășământ. Astfel, planta va utiliza tot îngrășământul și nu va suferi din urma șocului salin datorat aplicării instantanee a unei cantități mari de îngrășăminte.

De obicei, fertirigarea cepei începe după apariția primelor frunze:

  • În prima perioadă de creștere se aplică îngrășăminte N-P-K (15-25-10);
  • În perioada a doua cantitățile se măresc, completându-se cu magneziu: N-P-K-Mg (30 -30-35-40);
  • În a treia perioadă, cantitățile se măresc: N-P-K-Mg (55-55-55-60).

Ultima fertirigare se realizează cu 30 de zile înainte de recoltarea culturii.

Irigarea prin picurare asigură o serie de avantaje importante:

  • creșterea productivității;
  • economii de apă pentru irigare – până la 40% față de irigarea prin alte metode;
  • minimizarea pierderilor de apă;
  • economii de îngrășăminte – până la 35%;
  • creșterea redusă a buruienilor între rânduri;
  • prevenirea eroziunii în zone cu teren dificil;
  • protecția frunzelor de arsuri solare, boli;
  • o mai bună dezvoltare a sistemului radicular;
  • minimizăm posibilitatea afectării solului de cantități excesive de îngrășăminte.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›