‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIrigarea pepenelui verde – recomandări

Irigarea pepenelui verde – recomandări

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Culturile din familia Cucurbitaceae (pepene verde, pepene galben, castravete) au, de obicei, un sistem radicular amplasat în straturile superioare ale solului. Excepție este pepenele verde, ale cărui rădăcini laterale pot pătrunde adânc în sol. Aceste plante sunt termofile, adică iubitoare de căldură.

Totuși, pentru a crește productivitatea pepenilor verzi și a nu depinde de capriciile vremii, este recomandat de a instala un sistem de irigare prin picurare.

Frunzele pepenelui verde au o structură xeromorfă. În condițiile unui regim de apă tensionat, aparatul stomatic poate fi considerat ca un mecanism de reglare a echilibrului hidric și de creștere a rezistenței la secetă.

‹ adv ›

Schema de plantare la irigarea prin picurare a pepenelui verde

Distanța recomandată dintre plante pe rând la plantarea în benzi este de aproximativ 100 cm, distanța dintre rânduri – de 170 cm și 40-60 cm, adică astfel ar arăta un model de plantare: 40-60+170×100 cm.

Varianta optimă ar fi să analizați recomandările fiecărui producător de semințe și să le luați în calcul la plantarea răsadului sau semănat.

Conductele de irigare sunt așezate simultan cu semănatul semințelor. Dacă se utilizează metoda de cultivare prin răsaduri, se instalează sistemul de irigare prin picurare înainte de plantarea culturii tinere.

‹ adv ›

Umiditatea optimă a solului pentru pepenele verde se recomandă a fi de 80 – 85% din capacitatea maximă de câmp pentru apă, iar a aerului – 50 -60%.

Irigarea abundentă mărește producția, dar reduce conținutul de zahăr și poate provoca o creștere a conținutului de nitrați din aceștia, în cazul unei gestionări incorecte a apei.

V-ar putea plăcea și articolul Pepenele verde – sfaturi la cultivare pentru recolte bune.

‹ adv ›

Irigarea pepenilor verzi

Irigarea este unul dintre principalii factori de intensificare a productivității culturii. Rata de irigare variază mult, în funcție de zonă și particularități.

Numărul udărilor variază de condițiile din câmp, unii producători ajung să facă 11 sau mai multe udări. Cu toate acestea, precum am menționat, irigarea excesivă poate avea efecte negative.

Principalele condiții care determină norma de udare sunt:

  • compoziția granulometrică a solului;
  • nivelul de umiditate înainte de irigare;
  • calitatea apei pentru irigare;
  • adâncimea stratului umed calculat și metoda de irigare;
  • în vara secetoasă, pepenele verde este udat din abundență, în special în timpul înfloririi și fructificării.

Pentru aprecierea calităţii apei pentru irigare este obligatorie analiza fizico-chimică a apei, deoarece calitatea apei se modifică în timp, sub influenţa diferitor factori. Este important să se cunoască nu doar mineralizarea apei, dar și compoziţia fizico-chimică a acesteia.

Cele mai dăunătoare săruri sunt carbonatul şi clorura de sodiu care nu trebuie să depăşească 1 g/l. Este foarte periculoasă pentru irigare apa cu conţinut ridicat de săruri de sodiu. pH-ul recomandat al apei trebuie să se situeze între normele 6,5- 8,4.

De cele mai multe ori, este acceptabilă utilizarea apei pentru irigare cu următorii parametri de calitate:

Odată cu timpul de formare a ovarelor și în perioada de creștere intensivă a fructelor, pepenele verde trebuie udat la 5-7 zile, în funcție de zonă, drept indicator de monitorizat la irigare fiind cerința ca umiditatea solului să nu scadă sub 80% din capacitatea de câmp pentru apă.

O creștere a umidității solului în această perioadă până la 90% duce la o scădere a randamentului, împiedicând aerarea calitativă din cauza compactării solului și, de asemenea, contribuie la îmbolnăvirea plantelor.

Irigarea nu se efectuează dacă temperatura medie zilnică a aerului este sub 15ºС. Temperatura apei nu trebuie să fie mai mică de 15 – 18ºС.

Cel mai bun moment pentru irigare este dimineața sau seara.

V-ar putea plăcea și articolul Irigarea pepenelui galben – recomandări.

Caracteristici generale de irigare prin picurare a pepenilor verzi și a pepenilor galbeni:

  • Pentru irigarea solului se folosesc picurători cu un debit maxim de apă de 1,2 – 2,4 l/h. În acest caz, dimensiunea maximă a diametrului suprafeței umezite este de la 0,3-0,5 m pe sol nisipos și până la 1,2 m pe cel argilos;
  • sistemul radicular mai puțin adâncit, dar ramificat al pepenilor verzi și al pepenilor galbeni se poate extinde dincolo de raza de irigare. Pentru a menține umiditatea între rânduri, se recomandă acoperirea acestei zone cu un material care reflectă razele UV și care nu supraîncălzește solul;
  • adâncimea umidității și normele de irigare depind de faza de dezvoltare a plantei și de tipul de sol.

Folosind irigarea prin picurare, randamentul față de irigarea prin aspersiune este mai mare cu aproape 60%. Irigarea prin picurare reduce, de asemenea, semnificativ posibilitatea de afectare a plantelor din cauza bolilor fungice și bacteriene.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›