‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIrigarea rațională și digitalizată - absolut necesară în contextul schimbărilor climatice

Irigarea rațională și digitalizată – absolut necesară în contextul schimbărilor climatice

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Schimbările climaterice, care se resimt tot mai mult în ultimii ani, reprezintă un factor decisiv pentru producătorii agricoli de a trece la irigare. Însă, nu la o irigare obișnuită, ci la una rațională, care ar contribui la optimizarea utilizării apei pentru a proteja solul și a crește productivitatea.

Or, solul este una dintre principalele bogății ale țării, care necesită o atenție deosebită din partea fermierilor și nu doar.

În acest context, proiectul Agricultura Performantă în Moldova finanțat de USAID în parteneriat cu Fondul de Dezvoltare Durabilă au organizat un atelier de lucru pentru membrii Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare create în cadrul proiectului Compact cât și cele care au preluat recent managementul sistemelor centralizate de irigare.

Conform datelor Cadastrului, fondul funciar al Republicii Moldova constituie 3.384.620 ha, în care ponderea cea mai semnificativă o dețin terenurile agricole – 2.491.730 ha (73,6%).

Astfel că, pentru toți cei care aplică irigarea este foarte important să utilizeze solul rațional și eficient, iar pentru aceasta există tehnologii moderne care vin în suportul agricultorilor pentru optimizarea proceselor agricole și reducerea cheltuielile de producție.

Benjamin Toric, directorul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, a menționat că, condițiile climaterice din ultimii ani au influențat foarte mult activitatea agricolă.

„Seceta care s-a înregistrat în anul 2020 a evidenția necesitatea irigării terenurilor agricole. Totodată, precipitațiile abundente de la începutul acestui an au influențat prognozele financiare și volumul de apă planificate de către Asociațiile utilizatorilor de apă, dar și modelul financiar, economic al acestora. Schimbările climaterice pe care le simțim și caracterul imprevizibil al vremii au demonstrat necesitatea de a iriga rațional.

Deja astăzi, avem nevoie de un proces de irigare care se bazează pe date și cifre pentru adoptarea deciziilor corecte și care vor optimiza utilizarea apei pentru a proteja solul și a crește productivitatea. Conservarea solului, utilizarea diverselor echipamente pentru a monitoriza umiditatea solului sunt câteva dintre metodele de utilizare rațională a apei. Este foarte important să învățăm despre noile tehnologii, să cunoaștem practicile internaționale din acest sector și să testăm, aplicăm aceste tehnologii în Moldova”.

‹ adv ›

Valentina Badrajan, directorul executiv FDD Moldova a comunicat că, pentru protejarea resurselor principale ale țării, cum ar fi apa și solul, este necesar ca agricultorii să se informeze despre utilizarea corectă a irigării.

„Deseori, utilizarea irigării excesive poate duce la deteriorarea, schimbarea calității, salinizarea, eroziunea solului. Astfel că, atenționăm producătorii agricoli despre riscurile ce pot survine în cazul practicării agriculturii intensive, dar care trebuie să fie prietenoasă solului și mediului ambiant. Este important ca agricultorii să conștientizeze că, la momentul actual, prelucrează diferite tipuri de sol, dar practică aceleași tehnologii. În context, fermierii trebuie să-și diversifice activitățile”.

Participanții la atelierul de lucru au fost familiarizați cu tehnologii moderne pentru eficientizarea costurilor de producție.

Totodată, au fost demonstrate mecanismele de măsurare a umidității în sol cum ar fi tensiometrul, senzorii și stațiile meteo care ajută la planificarea irigării, dar și necesitatea utilizării dronelor pentru colectarea datelor despre starea solului.

‹ adv ›

Aureliu Overcenco, consultat de mediu a vorbit atât despre beneficiul și necesitatea irigării, cât și despre impactul asupra solului, accentuând că irigarea este un factor puternic, care inevitabil conduce și la schimbări semnificative în sol. 

„Efectul pozitiv al udatului artificial al cernoziomurilor cu timpul poate fi limitat de unele rezultate neprevăzute, solurile irigate pot fi supuse anumitor procese degradaționale. Consecințele negative ale irigării se agravează sub influența calității apei folosite pentru udatul artificial. Totodată, agricultura conservativă permite menținerea şi chiar sporirea atât a productivității culturilor, cât şi a fertilității solurilor”.

De menționat că, în cadrul programului Compact au fost modernizate 10 sisteme centralizate de irigare. La moment, sunt aproximativ 14 800 de ha de terenuri ce pot fi irigate. 

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›