‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriIstorii de succes sprijinite de programul PARE 1+1

Istorii de succes sprijinite de programul PARE 1+1

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Programul de atragere a remitenților în economie PARE 1+1 a reușit să susțină mai mulți antreprenori din Moldova în diverse domenii. Câțiva antreprenori au fost prezenți în cadrul conferinței naționale „Impactul Programului PARE 1+1 asupra dezvoltării economice a regiunilor” din 28 martie, unde au povestit la ce etapă au ajuns în afacerile lor.

Printre participanți s-a numărat și Igor Golban un tânăr antreprenor din sud-estul Moldovei care a dezvoltat o afacere de succes cu nuci și migdale cultivate în sistem ecologic.

Nuci și migdale crescute ecologic în Carahasani

‹ adv ›

Igor Golban, fondatorul și managerul gospodăriei țărănești cu profil agricol „Ygrick-Group” din satul Carahasani, raionul Ștefan Vodă, a povestit mai multe pentru Agrobiznes despre propria afacere.

Igor Golban,  fondatorul și managerul gospodăriei țărănești cu profil agricol „Ygrick-Group”.

Compania „Ygrick-Group” se ocupă de creșterea și comercializarea culturilor nucifere în sistem BIO și toată plantația de nuci și migdale este în conversie BIO începând cu anul 2011 și este certificată de către o companie germană, a spus Igor Golban.

Acesta a menționat că activează din anul 2005 și că tot în acel an a plantat prima generație de nuci pe suprafața de 3,27 ha. Ulterior acesta a mai plantat timp de cinci ani câte o nouă generație de nuci care în total constituie 13 ha de livadă de nuci în conversie ecologică. În 2007 acesta a plantat prima generație de migdale pe o suprafață de 8 ha, care la fel e certificată ecologic.

‹ adv ›

Idei care se nasc pe băncile școlii

Igor Golban susține că ideea de a se ocupa de nuci i-a venit încă în perioada când era elev prin clasa a VII-a.

Livada din Carahasani.

„Ideea de afacere a apărut încă pe băncile școlii. Atunci, după orele de la școală strângeam câte un sac doi de nuci în livada de nuci ce era în proprietatea primăriei Carahasani. Primăria Carahasani avea în proprietate vreo 8 hectare de nuci cu vîrsta de 45-50 ani, deja în rod deplin. După clasa a șaptea am vorbit cu părinții despre ideea mea cu nucile, ca o sursă alternativă de venit și ca ei să arendeze pe o perioadă de cinci ani plantația de nuci a primăriei. După insistența mea, a și fost arendată plantația de nuci. Ulterior, când eram student după primul an de studii am plecat la practică de vară în Franța și am văzut acolo o plantație model de nuci bine întreținuți. A fost o provocare pentru mine. De ce să nu avem și noi o astfel de plantație. Pe lîngă studii mai eram și angajat la o companie locală, unde aveam și un salariu stabil. Am început să adun o parte din bani din salariu pe care-l aveam și am procurat primele terenuri agricole în localitatea Carahasani. Pe atunci terenurile costau foarte ieftin și erau multe oferte, care puteam să alegem un teren care ulterior să putem să consolidăm în jurul lui toate celelalte terenuri și așa din 2005 am început plantarea primei noastre livezi de nuc”, a povestit Igor Golban cum a inițiat afacerea.

Depozit și hala de producere

‹ adv ›

Între timp acesta a construit și un depozit pentru păstrarea culturilor nucifere (nuci și migdale) pentru că nu avea unde să le păstreze după recoltare, fiind că plantația intra deja în rod, obținând cantități tot mai mari de producție. Antreprenorul a explicat că acest depozit este foarte necesar pentru a păstra nucile într-o stare satisfăcătoare pentru o perioadă cât mai lungă posibilă, ca să le poată comercializa pe tot parcursul anului.

„Anul trecut am construit depozitul și hala de producere. Nucile și migdalele suferă foarte mult de condițiile de umiditate și dacă nu ai un adăpost foarte bine uscat și ventilat –se pierd din calitate și se amărăsc, putem să pierdem toată recolta obținută de un an. Pierzi producția, pierzi clientul, pierzi profitul. Dacă este ventilare și condiții favorabile în încăpere poți să păstrezi producția și 3 – 5 ani, doar să respecți strict condițiile de păstrare”, a precizat acesta.

Roada și albinele

Igor Golban a mai spus că plantația pe care o administrează este una tânără și cuprinde circa 21 de hectare de plantație în sistem ecologic, dintre care 13 hectare plantate cu nuci și 8 cu migdale. Acesta a spus și ce recoltă a strâns anterior.

Roada din Carahasani.

„La moment strângem 400-500 de kilograme de nuci per hectar de la primele generații. În fiecare an avem cîte o generație nouă de nuci ce întră în rod. În câțiva ani toată plantația va fi pe rod. Migdalele strângem în jur de 8-9 tone, în fiecare an diferit, totul depinde de condițiile climaterice, polenizare, recoltare, etc…”, ne-a informat antreprenorul.

Antreprenorul a subliniat și rolul pe care îl joacă albinele pentru a avea o roadă bogată.

„Anul trecut am strâns mai puțin pentru că era o perioadă rece și ploioasă în perioada înfloriri plantației de migdale și nu au lucrat eficient albinele în perioada de înflorire și polinizare. Circa 75- 80% de recoltă de migdale se obține datorită muncii albinelor și procesului de polenizare în acea perioadă”, a explicat acesta.
Noi produse și sprijinul PARE

Un nou brand

Igor Golban a mai spus că a lansat recent un nou brand al companiei „Biantti-Culturi Nucifere” pe care vrea să-l înregistreze la Agenția de stat pentru proprietatea intelectuală.

„Biantti înseamnă produse cultivate 100% ecologic, cu mândrie în Carahasani, raionul Ștefan-Vodă. Iar în curând vom lansa un magazine online, ca să încurajăm consumul de nuci și migdale ecologice”, susține acesta.

Ulei din migdale

Acesta a adăugat că datorită sprijinului acordat de programul PARE 1+1 a reușit să procure utilaje și echipamente performante pentru recoltarea producției nucifere, de calibrare, de decojire, de uscare și calibrare a miezului de nuci și migdale, echipament de presare la rece a produselor nucifere și astfel după procesare obține uleiuri de cea mai înaltă calitate, echipamente de producerea făinii și fulgilor de migdale, dar și promovării săpunuri naturale de migdale, pe bază de ulei și plante naturale.

d

Mai mult, acesta a spus că întreprinderea va produce uleiuri din mai multe produse, nu doar din migdale, dar și din nuci, din semințe de struguri, de floarea soarelui și din bostan. Acesta a explicat că exploatează complex terenul plantat cu nuci și între rânduri mai plantează și alte culturi intercalate.

Antreprenorul a mai spus că sprijinul acordat de PARE 1+1 joacă un rol de stimulator, care te obligă să te miști înainte, cu pași mult mai rapizi și încrezuți, și să lansezi noi produse pe piață și să creezi noi locuri de muncă în localitate..

„De ce proiectele de acest gen sunt foarte bune? Pentru că după ce ai primit finanțare nu ai altă cale – trebuie să muncești și să arăți rezultate, că cineva a avut încredere în tine și a investit. Ei vor să vadă rezultate cît mai curînd posibil, să produci și să obții și rezultatele planificate. Ei vin și te monitorizează și trebuie să arăți ce ai făcut. E un fel de șut în fund care este un pas înainte și care te ajută să mergi în direcția corectă și să nu renunți la primul obstacol”, a conchis Igor Golban.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›