Afaceriștii italieni ce au lansat pe 24 mai, cel mai mare parc solar fotovoltaic din Republica Moldova au în plan dezvoltarea şi a celei mai mari ferme autohtone de minerit a criptomonedelor.
Crearea celui mai mare parc solar fotovoltaic, cu o capacitate de un MW pe un teren de 2,5 hectare ce aparţine unui institut al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, are un alt scop decât asigurarea Moldovei cu energie din surse alternative.
După parcul solar, vine ferma de mining
Au recunoscut-o chiar reprezentanţii companiilor italiene Fly Ren Energy Group și Consulcesi Tech, ce au investit în acest proiect.
„Acest proiect ne permite să dezvoltăm în Moldova şi alte domenii de interes pentru noi, inclusiv cele legate de tehnologia blokchain”, a declarat Andrea Tortorella, reprezentantul companiei Consulcesi Tech.
El a precizat că se află în Moldova şi pentru a face o expertiză, ca să determine dacă parcul solar fotovoltaic poate permite dezvoltarea şi a unei ferme de minare de criptomonede, care ar putea fi şi cea mai mare din ţară, susține Mold-Street, citând portalul italian agvilvelino.it.
Andrea Tortorella nu a oferit alte detalii referitor la aceste planuri măreţe, dar dezvoltarea acestui segment ar putea fi blocată de specificul pieţei energetice din Moldova.
De notat că de dezvoltarea unor astfel de afaceri în Moldova, în special în regiunea separatistă, se arăta interesat și afaceristul rus Igor Ceaika, feciorul procurorului general al Rusiei şi unul din liderii organizaţiei obşteşti „Delovaia Rossia”.
Ceaika anunţa anterior ar putea crea în Transnistria ferme de minare şi îndeamna încă din 2017 investitorii ruşi să analizeze această direcţie.
În ultimul an, criptomonedele au devenit un subiect foarte fierbinte, atât în discuțiile de pe piețele financiare, dar și în ce privește impactul asupra mediului. Și asta pentru că obținerea acestor bani virtuali necesită un consum uriaș de energie. Însă orice computer consumă energie, iar arătarea cu degetul a acestor ferme este nedreaptă, consideră cei din domeniu.
Anul trecut, activitatea de minare a principalelor monede virtuale genera un consum de electricitate estimat la 14.54 TWh (Bitcoin) şi 4.69 TWh (Ethereum), iar tendinţa este de creştere rapidă. Astfel, moneda Ethereum generează un consum de energie similar Republicii Moldova, în timp ce moneda Bitcoin are un impact similar Turkmenistanului sau Siria.
Fermele din Islanda consumă în prezent aceeași cantitate de energie cât jumătate din locuințele celor 340.000 de locuitori ai țării. Iar la nivel global, fermele care minează criptomonede consumă cât o țară întreagă precum e Argentina.
Comentarii