Problema asigurării unei polenizări eficiente primăvara la culturile pomicole este tot mai acută în fiecare sezon, în contextul unor temperaturi variate nefavorabile pentru zborul albinelor melifere.
Motiv din care, tot mai mulți producători sunt în căutarea soluțiilor adaptate acestor perioade, în care vânturile și temperaturile mai scăzute nu permit zborul albinelor Apis mellifera.
În schimb, unele albine sălbatice (albinele zidar) sunt mai adaptate condițiilor nefavorabile, astfel pot fi utilizate în scopul polenizării culturilor. Cele mai eficiente se consideră a fi speciile: albina europeană de livadă (Osmia cornuta) și albina zidar roșie (Osmia bicornis).
În cadrul Prodcar SRL, albinele zidar (Osmia cornuta) au fost utilizate în acest an pentru polenizarea livezilor, dovedindu-se a fi utile în special la specia cireș, în perioada înfloririi căruia temperaturile nu sunt favorabile pentru zborul albinelor melifere.
Albinele zidar oferă prioritatea că zboară la temperaturi mai mici (de la 4°C) față de albinele melifere și pot fi plasate în livezi chiar înainte de înflorire pentru a îmbunătăți polenizarea.
Folosirea albinelor zidar poate asigura o polenizare optimă în plantațiile multianuale intensive atunci când polenizatorii naturali nu sunt încă prezenți sau sunt prea puțini, cum ar fi perioadele cu ploi.
Chiar dacă metoda este mai eficientă în condiții mai reci ale vremii, nu este populară în Moldova. Prodcar SRL este prima companie din Moldova care a optat pentru utilizarea albinelor zidar. Detalii despre Utilizarea albinelor zidar pentru polenizare mai timpurie.
Comentarii