‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIurie Dodon: Am utilizat albine zidar pentru polenizarea livezilor. Rezultatele sunt foarte bune

Iurie Dodon: Am utilizat albine zidar pentru polenizarea livezilor. Rezultatele sunt foarte bune

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Problema asigurării unei polenizări eficiente primăvara la culturile pomicole este tot mai acută în fiecare sezon, în contextul unor temperaturi variate nefavorabile pentru zborul albinelor melifere.

Motiv din care, tot mai mulți producători sunt în căutarea soluțiilor adaptate acestor perioade, în care vânturile și temperaturile mai scăzute nu permit zborul albinelor Apis mellifera.

În schimb, unele albine sălbatice (albinele zidar) sunt mai adaptate condițiilor nefavorabile, astfel pot fi utilizate în scopul polenizării culturilor. Cele mai eficiente se consideră a fi speciile: albina europeană de livadă (Osmia cornuta) și albina zidar roșie (Osmia bicornis).

În cadrul Prodcar SRL, albinele zidar (Osmia cornuta) au fost utilizate în acest an pentru polenizarea livezilor, dovedindu-se a fi utile în special la specia cireș, în perioada înfloririi căruia temperaturile nu sunt favorabile pentru zborul albinelor melifere.

„În perioada înfloririi cireșului, din cauza vântului și temperaturilor reduse, polenizarea era deficientă. Astfel, am decis să încercăm eficiența albinelor zidar. Am citit că aceste albine ar fi o soluție bună, deoarece zboară la o temperatură mai redusă, nu sunt afectate de vânt și polenizează eficient culturile. Ne-am convins de acest lucru.

Unicul minus al acestor albine este că raza în care e asigurată polenizarea este de doar 150-200 de metri de la stup. Astfel, sunt necesare a fi asigurate în număr mai mare. Avem și 10 stupi cu albine melifere ce nu sunt de mare folos când temperaturile sunt bunw”, a menționat Iurie Dodon, administratorul Prodcar SRL.

Albinele zidar oferă prioritatea că zboară la temperaturi mai mici (de la 4°C) față de albinele melifere și pot fi plasate în livezi chiar înainte de înflorire pentru a îmbunătăți polenizarea.

„Pentru ca aceste albine să se simtă bine, trebuie să le asigurăm și o sursă de noroi. Acesta este utilizat pentru zidirea ouălor. În momentul în care stuful este completat cu ouă, albinele căpăcesc vârful acestuia. Primăvara, plasezi containerul cu albine în stuful pregătit, iar ulterior acestea îl populează”.

Folosirea albinelor zidar poate asigura o polenizare optimă în plantațiile multianuale intensive atunci când polenizatorii naturali nu sunt încă prezenți sau sunt prea puțini, cum ar fi perioadele cu ploi.

‹ adv ›

Chiar dacă metoda este mai eficientă în condiții mai reci ale vremii, nu este populară în Moldova. Prodcar SRL este prima companie din Moldova care a optat pentru utilizarea albinelor zidar. Detalii despre Utilizarea albinelor zidar pentru polenizare mai timpurie.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›