O bună polenizare este esențială pentru producția și calitatea fructelor. Cu toate acestea, populația de albine (melifere și sălbatice), polenizatorii primari, este în scădere.
Polenizatorii sunt adesea prezenți în număr prea mic în plantațiile multianuale intensive, inclusiv în cele ecologice.
Albinele zidar oferă prioritatea că zboară la temperaturi mai mici (de la 4°C) față de albinele melifere și pot fi plasate în livezi chiar înainte de înflorire pentru a îmbunătăți polenizarea.
Folosirea albinelor zidar poate asigura o polenizare optimă în plantațiile multianuale intensive atunci când polenizatorii naturali nu sunt (încă) prezenți sau sunt prea puțini, cum ar fi perioada actuală cu ploi.
Două dintre cele mai importante specii de albine sălbatice utilizate în polenizarea culturilor pomicole sunt albina europeană de livadă (Osmia cornuta) și albina zidar roșie (Osmia bicornis), ambele albine zidar:
*În funcție de temperatură, albina europeană de livadă (Osmia cornuta) eclozează după 3-4 zile de la eliberare, iar albina zidar roșie (Osmia bicornis) după aproximativ 10 zile.
Citește și despre Sistem nou de difuzie al feromonilor pentru a reduce daunele viermelui mărului.
Ciclul de viață al albinei europene de livadă și al albinei zidar roșii:
Eliberarea albinelor zidar
Așezați una sau mai multe case-cuib pe marginea interioară și în interiorul livezii (1 m de la nivelul solului) astfel încât casele să fie orientate spre rândurile pomilor și să poată ajunge cu ușurință la flori, eventual orientate spre sud sau sud-est.
Albinele zidar zboară pe un perimetru de 50-200 m, prin urmare adaptați numărul și amplasarea caselor conform acestui principiu. În jur de 2 mii de coconi (2-3 case-cuib) sunt necesari pentru a poleniza o plantație de un ha.
Plasați coconii după iernat în casa-cuib, astfel încât să fie protejați, dar să poată și zbura afară (de exemplu, o cutie de carton cu găuri de ieșire).
Casă-cuib pentru albinele zidar (stânga). Albinele zidar au nevoie de găuri pentru cuibărit (dreapta). Realizat de P. Stefani:
V-ar putea plăcea și articolul despre Susceptibilitatea soiurilor de cais la monilioza florilor.
Informații suplimentare
Video
- Video al BIOFRUITNET: Albinele zidar pentru polenizarea reușită în plantații de cireș acoperite. (DE, subtitre în DE, EN, FR)
Lectură suplimentară
- Stefani, P., Häseli, A., Gurten, S. 2022. Înmulțirea albinelor zidar – Îmbunătățirea polinizării la culturile pomicole. pp. 1-8. (DE, FR)
- Pfiffner, L., Müller, A. 2016. Albinele sălbatice și polenizarea. pp. 1-8. (EN, DE, FR)
- Pfiffner, L., Müller, A. 2018. Promovarea albinelor sălbatice – Asigurarea recoltelor și a diversității plantelor. pp. 1-8. (DE)
- Pfiffner, L., Jamar, L., Cahenzli, F., Korsgaard, M., Swiergiel, W., Sigsgaard, L. 2018. Benzile perene de flori – un instrument de îmbunătățire a controlului dăunătorilor în livezile cu pomi fructiferi. pp. 1-16.
Pagini web
- Verificați Platforma Organic Farm Knowledge pentru mai multe recomandări practice.
Aceste recomandări au fost realizate în urma unui parteneriat dintre Proiectul USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) și Biofruinet.
Comentarii