‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 31 octombrie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriIurie Fală: Așteptăm o recoltă globală de mere în țară cu 5 mii de...

Iurie Fală: Așteptăm o recoltă globală de mere în țară cu 5 mii de tone mai mare decât în anul trecut

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul ședinței lărgite a Consiliului Asociației Moldova Fruct, care s-a desfășurat la data de 14 august curent, în cadrul Companiei Elit Fruct SRL din satul Coșernița, raionul Criuleni au fost abordate subiecte ce țin de producția de mere din anul curent, dar și condițiile de calitate la importul fructelor în rețelele de peste hotare. Astfel, membrii prezenți s-au expus referitor la provocările, dar și oportunitățile pe care le oferă sectorul dat în anul curent.

Vitalie Gorincioi, președintele APEF Moldova Fruct a menționat că, Republica Moldova se poate mândri cu mai multe companii moderne ce au dezvoltat o afacere de succes acasă.

„Am stabilit că ședințele Consiliului, atunci când este posibil, să fie organizate la una dintre întreprinderile model din cadrul Asociației. Ședința curentă a fost găzduită de Compania Elit Fruct SRL din satul Coșernița, raionul Criuleni. Chiar și unii italieni cu experiență în domeniul pomicol, vizitând această întreprindere ne invidiază. Pentru că această companie are o plantație de peste 50 de hectare de livezi de măr superintensive, cu o infrastructură post-recoltare modernă. Este una atunci când vizităm Italia, Germania, Olanda, dar pe exemplu concret demonstrăm că se poate și aici, acasă, să dezvolți o afacere de succes. Și astfel de întreprinderi sunt multe. Avem și întreprinderi mici care sunt un exemplu. Noi îndemnăm producătorii să se asocieze și să dezvolte inclusiv infrastructura post-recoltare. Chiar și partenerii de peste hotare au confirmat că dacă lucrurile vor fi realizate în așa formă vom avea de câștigat. În cadrul ședinței am discutat despre campania de recoltare, inclusiv am prezentat prognoza pentru recolta care se așteaptă în Republica Moldova, dar și Europa. Reieșind din aceste informații, fiecare producător trebuie să-și ajusteze lucrul în companie ca să obțină o recoltă cât mai bună, care să fie comercializată la prețuri ce vor aduce profit”.

Iurie Fală, directorul executiv al Asociației a punctat principalele probleme cu care s-au confruntat pomicultorii în sezonul curent și a prezentat prognoza preliminară a recoltei de mere ce se așteaptă în Republica Moldova, dar și în țările vecine.

„Este un an în care producătorii trebuie să-și pună mai multe întrebări, pentru că din punct de vede climateric a fost foarte dificil. Mă refer la ploile din perioada de înflorire, care au influențat polenizare. În general, așteptăm o recoltă cu un procent mai mare decât în anul precedent. Dacă în anul 2018 s-au înregistrat 665 de mii de tone, atunci în 2019 așteptăm 670 de mii de tone. Aceasta este prima estimare. Recolta de mere va fi diferită, în dependență de zonă. Regiunile de nord au fost afectate de grindină, dar și de ploile abundente care au făcut dificilă protecția contra bolilor și dăunătorilor. Cu toate acestea calibrul merelor este unul normal, colorația decurge normal, deoarece se înregistrează condiții prielnice. Sperăm să avem o conjunctură de piață mai bună, deoarece în Europa se prognozează o recoltă cu 20% mai mică decât în 2018. Recolta de mere în UE, în anul 2019, se estimează la 10 milioane 555 de mii de tone. Cea mai mare scădere de recoltă se înregistrează în Polonia, care este și principalul concurent al Republicii Moldova și care în anul acesta va avea cu 44% mai puțină recoltă de mere, adică circa 2 milioane 700 de mii de tone. Este o scădere care îi întoarce cu 5 ani în urmă. Recolte mai mici cu 20 și respectiv 25% se înregistrează și în Federația Rusă și Ucraina. Dar și România va avea o recoltă mai mică, iată de ce recomandăm producătorilor să monitorizeze foarte atent parametri biologici de coacere, să-și procure echipamentele necesare și să depoziteze fructe de calitate. La nivel european consumul de mere proaspete scade treptat și este o scădere continuă, dar nu din cauza că merele au devenit mai puțin gustoase, ci din cauza că preferințele consumatorilor se schimbă și aceștia preferă citricele, pomușoarele”, a specificat Fală.

‹ adv ›

Totodată, directorul executiv a atenționat că în Europa se observă o crește a consumului de mere soiuri de club.

„Propunem ca înregistrarea soiurilor care se regăsesc în catalogul UE să fie mai accesibile pentru producători. Sperăm că ministerul, dar și alte instituții de resort vor contribui, pentru că noi trebuie să concurăm, iar pe piața merelor depindem de piața rusă. Dar și acolo preferințele sunt în schimbare permanentă. Încurajez producătorii de mere să atragă o atenție deosebită cum recoltează, pentru că este o muncă enormă până produci, asiguri protecția, iar la recoltare suntem mai liberali. Așteptăm prețuri bune, corecte și juste pentru că produsele de calitate trebuie să aibă și prețuri pe potrivă. Dar pomicultorii trebuie să se învețe să respecte cerințele consumatorului și să se ajusteze acestor cerințe”, a mai adăugat Iurie Fală.

De menționat că, conform prognozei elaborate de Asociația Moldova Fruct, campania de recoltare în anul curent a început cu 5-7 zile mai târziu decât în anul 2018.

‹ adv ›

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. DE UNDE ASA MARI SPECIALISTI IN STATISTICA AVEM NOI IN MOLDOVA ??? LASATI MANIPULAREA DOMNILOR !!!
    1. OPRITI IMPORTUL SI REEXPORTUL DIN POLONIA SI UCRAINA SPRE FEDERATIA RUSA , CA ALTFEL VETI UCIDE CU TOTUL BUSSINESUL POMICOL DI RM !!!
    2. OPRIRI INTELEGERILE DE CARTEL INTRE FABRICILE DE CONSERVE LA PROCURAREA MARULUI LA SOC !!!
    3. OPRITI SUBVENTIILE LA LIVEZILE DE TIP VEKI , DAR PROMOVATI TEHNOLOGII NOI SI PROFITABILE …
    INTRUN CUVINT MUNCITI , DAR NU STATI IN CABINETE SUB CONDITIONER SI COVOARE MOI CA ALTFEL CA RACITI CREERUL SI VETI RACI ???
    P.S. STITI VOI OARE SUB CE TEPERATURA LUCREAZA AZI AGRICULTORII IN KIMP ???

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›