Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, a spus pentru Agrobiznes că producătorii din teritoriu se arată extrem de îngrijorați de condițiile meteorologice actuale.
La limita disperării
„În teritoriu oamenii stau îngrijorați și sunt la limita disperării. Asta e recolta pentru un an și mai ales că e în toată țara. Așa fenomene eu nu țin minte de când trăiesc pe fața pământului. E foarte neplăcut, dar e un fenomen extrem – e greu de controlat natura”, a spus Fală.
Liderul asociației a mai spus că încă este devreme de evaluat impactul fenomenului respectiv asupra culturilor horticole.
„Este greu acum de apreciat consecințele fenomenelor meteo. O să vedem ce o să fie mai departe. Iată în Chișinău acum e zero grade, dar nu știu cum e în alte părți. De regulă poți să evaluezi după ce a trecut fenomenul”, a explicat Iurie Fală.
Acesta recunoaște că se teme de posibilele înghețuri care ar dăuna și mai mult culturile și speră că nu se va ajunge la așa extreme.
Ministerul nu poate opri fenomenele naturii
Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au spus că încă nu dețin date în privința impactului ninsorii asupra culturilor agricole. Șefa Direcției protecției plantelor și siguranța alimentelor de origine vegetală, Veronica Tertea, a spus că este prematur de făcut anumite prognoze în acest sens.
„Ministerul nu-i în putere să oprească fenomenele naturii. Ce putem să facem? Putem să așteptăm și să vedem pe urmă care e situația. Este clar că pomii sunt înfloriți”, a spus Veronica Tertea solicitată de Agrobiznes.
De ce nu ne adaptăm la schimbarea timpului
Director executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor, crede că o problema în acest context ar fi și reticența agricultorilor de a anticipa asemenea fenomene și de a se asigura în acest sens.
„De fapt, adevărata „năpastă” pentru economia țării nu este vremea și schimbarea climei, ci capacitatea redusă a agricultorilor noștri de a anticipa asemenea evenimente (totuși, despre ninsoarea de azi se știa circa o săptămână în urmă); și face față și adapta unor oscilații extreme de temperatură (suntem codași la capitolul adaptabilitate la schimbarea climei…)”, și-a exprimat opinia economistul pe pagina de Facebook.
Meteorologii susțin că timpul se va încălzi săptămâna viitoare, începând de marţi, iar pe 22 aprilie se așteaptă înghețuri de până la – 6 grade Celsius la suprafața solului.
„Așa fenomene eu nu țin minte de când trăiesc pe fața pământului” a mentionat Iurie Fala la cei 102 ani ai sai sprijinindu-se intr-un baston laser :)))