Pe parcursul lunii septembrie curent, au fost exportate circa 6 300 de tone de mere, iar în luna august 8 300 de tone. Astfel că, în perioada iulie – septembrie 2023, s-au exportat în total 17 682 de tone. Datele au fost oferite de către Iurie Fală, directorul Asociației Moldova Fruct.
Contactat de Agrobiznes, acesta a menționat că printre noile piețe de desfacere pentru merele autohtone au fost Marea Britanie, Malaezia, Olanda.
La moment, producătorii recoltează merele și le depozitează. De regulă, la începutul toamnei se vinde o cantitate mai mică de mere, deoarece majoritatea țărilor au mere de producție locală, a mai adăugat Iurie Fală.
Directorul Asociație a remarcat că, din cauza faptului că am avut parte de mai puține precipitații, în livezile care nu au avut irigare vom avea mere cu calibru mai mic.
Iurie Fală îndeamnă producătorii să comunice mai mult între ei ca să creeze o activitate mai consolidată pe diferite piețe, să preia practicile din țările UE.
În ceea ce ține de valorificarea recoltei de mere, Iurie Fală a specificat că, circa 200 de mii de tone vor fi destinate exportului, ceea ce reprezintă o cantitate mai mare comparativ cu anul precedent, când am exportat puțin peste 150 de mii de tone.
‹ adv ›
Amintim că, conform informațiilor comunicate de Asociație, cele mai solicitate soiuri sunt Gala, Golden Delicious și Red Delicious. La fel sunt solicitate și merele de culoare roșie.
Comentarii