‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
10.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIurie Fală: În acest sezon, avem mai multe oportunități de a vinde merele. Atenție...

Iurie Fală: În acest sezon, avem mai multe oportunități de a vinde merele. Atenție la calitate și cerințe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe parcursul lunii septembrie curent, au fost exportate circa 6 300 de tone de mere, iar în luna august 8 300 de tone. Astfel că, în perioada iulie – septembrie 2023, s-au exportat în total 17 682 de tone. Datele au fost oferite de către Iurie Fală, directorul Asociației Moldova Fruct.

Contactat de Agrobiznes, acesta a menționat că printre noile piețe de desfacere pentru merele autohtone au fost Marea Britanie, Malaezia, Olanda.

„Prima poziție în topul țărilor unde au fost livrate merele moldovenești este Federația Rusă și Kazahstan, urmate de țările din Uniunea Europeană și România”. 

La moment, producătorii recoltează merele și le depozitează. De regulă, la începutul toamnei se vinde o cantitate mai mică de mere, deoarece majoritatea țărilor au mere de producție locală, a mai adăugat Iurie Fală. 

„Conform estimărilor realizate la începutul lunii august, în anul curent vom avea o recoltă globală de circa 548 de mii de tone, dar din cauza lipsei de precipitații, cel mai probabil, la finalul campaniei de recoltare (sfârșitul lunii noiembrie) vom înregistra o tendință de scădere. În anul curent, sezonul începe cu așteptări pozitive, în ceea ce ține de prețul de comercializare, deoarece o bună parte din țările din Europa, dar și India anunță recolte mai mici de mere.

Totodată, stocurile de mere au fost epuizate, atât la noi, cât și în țările din UE. Referitor la prețuri, acestea vor fi mai clare după finalizarea campaniei de recoltare”. 

‹ adv ›

Directorul Asociație a remarcat că, din cauza faptului că am avut parte de mai puține precipitații, în livezile care nu au avut irigare vom avea mere cu calibru mai mic. 

„Participând la mai multe expoziții specializate, am observat că se atestă o cerere în creștere pentru mere, respectiv, producătorii care vor avea mere de calitate nu vor avea dificultăți în ceea ce ține comercializare. Atunci când vorbim despre mere de calitate ne referim, desigur, la faptul că acestea trebuie să corespundă standardelor la capitolul fermitate, colorație, lipsa defectelor, calibru și soi, dar și să dețină certificările necesare.

Chiar și piețele mai îndepărtate, care de regulă importau mere din țările din UE manifestă interes, din cauza producției mai scăzute în India, Grecia, pentru unele soiuri în Italia. Aceste scăderi de recolte creează oportunități pentru merele moldovenești”. 

Iurie Fală îndeamnă producătorii să comunice mai mult între ei ca să creeze o activitate mai consolidată pe diferite piețe, să preia practicile din țările UE. 

„Este foarte greu să câștigi o piață, dar să o păstrăm și să o consolidăm este o sarcină dificilă, dar nu imposibilă. Îndemnăm producătorii să se conecteze la informațiile ce țin de piață, să asculte sfaturile specialiștilor. Este momentul oportun ca producătorii de mere, și mai ales cei care înființează livezi noi, să se consulte referitor la sortiment. Merele vor continua să fie un produs cumpărat, pentru că sunt consumate în cantități destul de mari de către consumatori”.   

În ceea ce ține de valorificarea recoltei de mere, Iurie Fală a specificat că, circa 200 de mii de tone vor fi destinate exportului, ceea ce reprezintă o cantitate mai mare comparativ cu anul precedent, când am exportat puțin peste 150 de mii de tone.

‹ adv ›

Amintim că, conform informațiilor comunicate de Asociație, cele mai solicitate soiuri sunt Gala, Golden Delicious și Red Delicious. La fel sunt solicitate și merele de culoare roșie.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›