‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMoldova atinge un record la exportul de caise în 2024

Moldova atinge un record la exportul de caise în 2024

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Moldova a exportat o cantitate record de 12 mii de tone de caise în acest sezon, fața de 4 mii de tone în 2023 și 7,500 de tone în 2022.

Peste 10 mii de tone din această cantitate au ajuns pe piața occidentală, spre destinații în creștere precum: Polonia, România, Croația, Olanda, Germania, Slovenia. 

Exportatorii afirmă că, cererea de caise din partea importatorilor din Uniunea Europeană a crescut semnificativ în acest sezon, fapt ce a coincis cu o recoltă bună de caise în Moldova.

‹ adv ›

Cum s-a schimbat geografia exportului de caise din Moldova

Dacă în anul 2020, 85 la sută din livrările de caise produse în Republica Moldova erau direcționate către țările din Uniunea Vamală Euroasiatică (UVE), în sezonul 2024 doar 13% din caisele exportate au ajuns în UVE, demonstrând o diversificare a piețelor. 

În același timp, a fost o adevărată provocare pentru exportatorii de caise din Moldova să facă față, în acest an, concurenței de pe piața UE.

Din cauza condițiilor climaterice caisele moldovenești au fost recoltate mai devreme, respectiv au venit pe piață odată cu cele din Spania și Balcani.

‹ adv ›

Un alt succes al anului 2024 este faptul că, caisele din țara noastră au fost comercializate nu doar la piețele angro, dar ambalate și certificate corespunzător au ajuns pe rafturile celor mai mari rețele de supermarketuri din UE. 

Ștefan Pîslaru, manager vânzări Staragro Group SRL:

„Am avut un sezon favorabil pentru caise, am obținut cantitate, dar și calitate bună pentru export. Am observat o creștere a cererii din partea pieței UE.

Întreprinderea noastră a exportat peste 90% din caise pe piața Uniunii Europene, dar pentru aceasta a fost nevoie să respectăm cerințele cumpărătorului: produs certificat GlobalG.A.P., caisele trebuiau să fie sortate în două calibre distincte și ambalate separat pe palete, toate lăzile trebuie să aibă aceeași greutate netă, fructele trebuie să fie de o calitate superioară, fără defecte, este necesar să fie respectată cu strictețe norma maximă admisibilă de reziduuri în fructe”, spune Ștefan Pîslaru, manager vânzări Staragro Group SRL. 

Andrei Cumpanici, manager siguranța și calitatea alimentelor și sustenabilitate în cadrul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova:

andrei cumpanici

„În acest an, proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova continuă să ofere asistență privind implementarea cerințelor standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP pentru 25 de companii producătoare și exportatoare de fructe, dintre care 5 produc caise, soiuri solicitate atât pe piața locală cât și pe piața externă. Implementarea cerințelor GLOBALG.A.P. include siguranța alimentului, sustenabilitatea mediului, asigurarea bunăstării angajaților, bunăstarea animalelor, trasabilitatea lanțului de aprovizionare și consolidarea capacităților întreprinderilor.

Menținerea sistemului de siguranță GLOBALG.A.P., prin certificare, urmărește să îmbunătățească standardele de siguranță alimentară atât la nivel național cât și global, pe măsură ce lanțurile de aprovizionare cu alimente cresc și devin mai complexe”, specifică Andrei Cumpanici. 

Moldova produce caise pe o suprafață de 5 mii hectare, fiind poziționată printre primii 20 de exportatori de caise din lume în ultimii ani. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›