Iurie Lupu timp de zece ani a muncit în străinătate, iar în 2011 a revenit la baștină, la Hădărăuți, Ocnița, unde și-a deschis o afacere cu porci.
Pentru început, a cumpărat patru scroafe de la Institutul de Selecție din Orhei, iar acum, ferma lui are șapte animale.
Ar vrea să-și extindă activitatea, dar nu are cu cine să lucreze – toată munca e pe umerii lui și ai soției. Cum el este de profesie inginer-mecanic, iar ea pedagog, lucrurile trebuie să fie aranjate ca la carte.
‹ adv ›
Fiecare femelă are nume, care e scris pe o plăcuță fixată deasupra boxei individuale. Ca iarna să nu le fie frig, proprietarul le-a asigurat podeaua cu sistem de încălzire.
Cele mai mari probleme țin de asigurarea permanentă a unui medic veterinar care ar oferi consultanță în fermă, mai ales că familia Lupu nu are studii în domeniu. Astfel că Iurie a învățat singur să îngrijească animalele.
În afacere a avut și pierderi generate de insuficiența spațiului pentru întreținerea purceilor.
‹ adv ›
Astfel că au depus cerere de participare în cadrul unui concurs organizat de GAL-ul „33 de Vaduri”, finanțat de FARM, în cadrul proiectului UE.
În acest mod, pierderile au ajuns a fi cu aproximativ 30% mai mici.
Și-a creat o bază de clienți astfel că purceii îi vinde direct din fermă.
Afacerea nu o vor extinde din cauza lipsei de muncitori.
Pentru viitor, planifică să aducă în fermă noi rase de porci.
Producătorul spune că mult mai rentabilă este creșterea și comercializarea purceilor, nu a porcilor mari, la comercializarea cărora au de câștigat intermediarii.
Comentarii