‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 3 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriIurie Lupu: O scroafă bună aduce o mie de dolari venit

Iurie Lupu: O scroafă bună aduce o mie de dolari venit

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Iurie Lupu timp de zece ani a muncit în străinătate, iar în 2011 a revenit la baștină, la Hădărăuți, Ocnița, unde și-a deschis o afacere cu porci.

Pentru început, a cumpărat patru scroafe de la Institutul de Selecție din Orhei, iar acum, ferma lui are șapte animale.

„În anul în care am revenit de peste hotare, am fost ales primar în sat și pe vremea ceea, primarii aveau salariul de 2 000 de lei. Și ne-am gândit că trebuie ceva de făcut. Și am decis să ne ocupăm cu ceva în paralel, să avem un venit suplimentar”, a relatat Iurie Lupu într-un interviu oferit FARM.

Ar vrea să-și extindă activitatea, dar nu are cu cine să lucreze – toată munca e pe umerii lui și ai soției. Cum el este de profesie inginer-mecanic, iar ea pedagog, lucrurile trebuie să fie aranjate ca la carte.

‹ adv ›

Fiecare femelă are nume, care e scris pe o plăcuță fixată deasupra boxei individuale. Ca iarna să nu le fie frig, proprietarul le-a asigurat podeaua cu sistem de încălzire. 

„Aici, unde e acum ferma, au fost grajdurile din fostul colhoz, și noi le-am cumpărat ca să începem ceva al nostru. Dacă o să mă întrebați de ce anume scroafe? Răspunsul este simplu – din motiv că e mai ușor. Pe an, avem două fătări și în așa fel, noi reușim. În toată dimineața, eu la ora 5 vin aici, iar la ora 7 sunt acasă și la 8 sunt la serviciu. Seara deja vine și soția”.

Cele mai mari probleme țin de asigurarea permanentă a unui medic veterinar care ar oferi consultanță în fermă, mai ales că familia Lupu nu are studii în domeniu. Astfel că Iurie a învățat singur să îngrijească animalele.

„Eu de specialitate sunt mecanic și de la început mi-a fost greu – căutam veterinar pe internet. Apoi, am făcut un contract cu un doctor, el se află în satul vecin, Corestăuți. Dar m-am învățat și eu să fac mici operații, ce e legat de acest domeniu, aproape tot știu. Eu primesc fătările, curăț purceii, dacă apare o problemă și e nevoie de o operație mică, tot eu o fac”.

În afacere a avut și pierderi generate de insuficiența spațiului pentru întreținerea purceilor.

‹ adv ›

Astfel că au depus cerere de participare în cadrul unui concurs organizat de GAL-ul „33 de Vaduri”, finanțat de FARM, în cadrul proiectului UE.

„Am participat la concursul organizat de GAL-ul 33 de Vaduri. Scroafele sunt mari și când erau fără boxă, se învârteau prin ocol și puteau să omoare purceii. De aceea, am decis să apelăm la proiect și l-am câștigat. Acum deja scroafa stă în centru, ea practic nu se mișcă. Chiar și culcată, în boxele astea e făcut așa că ea nu poate să se culce deodată. Are făcute niște praguri și dacă se culcă peste purcel, îl aude și se oprește. Datorită boxelor am micșorat numărul de purcei morți”.

În acest mod, pierderile au ajuns a fi cu aproximativ 30% mai mici.

„Acum am mai mult timp să mă ocup de altceva, nu trebuie să stau aici să păzesc purceii. Ferma e dotată, avem și baterii solare. Acuma prin contribuție am instalat un cazan și l-am ales pe motorină și pe ulei uzat, fiindcă am parcul de tractoare și am ulei, dar ne gândim în perspectivă să gazificăm, este mult băligar, ne dorim să facem o mini fabrică, vrem să facem biogaz, să avem gazul nostru”.

Și-a creat o bază de clienți astfel că purceii îi vinde direct din fermă.

„Dacă înainte mai ieșeam la piață, să-i vând, acum toți mă știu și vin și cumpără de acasă. Cumpărătorii stau în listă. Iată pentru campania de primăvară, eu de cu toamnă am început a face listele. Eu știu aproximativ ce producție o să fie. Sunt în jur de 8 purcei la o scroafă, dacă sunt mai mulți, îmi rămân mie”.

‹ adv ›

Afacerea nu o vor extinde din cauza lipsei de muncitori.

„Am încercat să angajez oameni, dar nu făceau treabă – ori furau, ori beau. O să pun camere și atunci o să mă mai gândesc. Lucru nu prea îmi permite, dar o să văd după doi ani. Urmează alegerile locale, dacă nu o să mai fiu primar, o să mă ocup doar de animale și o să cresc ferma până la 200 de capete”.

Pentru viitor, planifică să aducă în fermă noi rase de porci.

„Lumea vrea și caută ceva nou. Ținem legătura cu Institutul de Selecție de la Orhei, am avut și seminare aici în gospodărie. Cred că o să procurăm 5 sau 6 scroafe care au mai puțină slănină și mai multă carne ca să putem produce purcei cât mai calitativi. E mai simplu și mai ușor de ținut un porc țărănesc, cum țin toți oamenii. Când scroafele fată, trei zile nu ies din fermă. Acești purcei sunt mai gingași, au nevoie de mai mare grijă”.

Producătorul spune că mult mai rentabilă este creșterea și comercializarea purceilor, nu a porcilor mari, la comercializarea cărora au de câștigat intermediarii.

„O scroafă bună aduce o mie de dolari venit. Porcul ca să-l hrănești, trebuie mâncare, cheltuielile sunt mari, timp mult îți trebuie, angajați mulți și în final ai foarte mic profit. Purcelul la 1 martie deja îl vând, anul acesta au fost destul de scumpi”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›