‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-6.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriIurie Scripnic: Creditul de încredere obținut la Summitul CPE trebuie folosit cu maximă seriozitate

Iurie Scripnic: Creditul de încredere obținut la Summitul CPE trebuie folosit cu maximă seriozitate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru ca Republica Moldova să aibă agricultură performantă și competitivă cu cea a țărilor din comunitatea europeană este nevoie ca accentul să treacă de la producerea de materie primă, la dezvoltarea lanțului valoric, adică pe procesare.

O opinie în acest sens a fost exprimată de Iurie Scripnic, secretarul stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul dezbaterii publice, organizate de IPN.

„Agricultura dintotdeauna a fost un domeniu strategic pentru stat, însă mai puțină atenție și suport i-a fost acordată. În agricultură sunt implicați mai mult de 20% din populație, iar domeniul agroindustrial aduce contribuția cea mai importantă în formarea PIB-ului din Republica Moldova. În plus, posibilitatea de a crea noi locuri de muncă va duce la revitalizarea satelor”, a declarat Iurie Scripnic.

Cât privește acțiunile întreprinse de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pentru a atrage investitori, secretarul de stat spune că, autoritățile fac tot posibilul pentru a avansa în ceea ce ține de elaborarea politicilor, armonizarea legislației interne la cea internațională și atragerea donatorilor externi.

‹ adv ›

În context, Iurie Scripnic a amintit că, la 5 iunie a fost semnat un acord de împrumut de 55 de milioane de dolari, cu Banca Mondială, pentru sectorul agricol, o parte din acești bani vor fi folosiți pentru dezvoltarea sectorului de irigare, fapt ce va crește competitivitatea domeniului agricol.

„Nu avem o agricultură performantă, dacă nu avem irigare. În anii 90 erau 300 de mii de hectare irigate, iar la moment avem doar circa 7-8 mii de hectare. Desigur, noi nu putem să devenim competitivi atunci când productivitatea la hectar nu este comparabilă cu cea pe care o obțin în UE. Iar faptul că avem secetă o dată la doi ani, demonstrează că noi trebuie să investim în sectorul de irigare”.

Oficialul a mai adaugă că, responsabilitatea privind valorificarea creditului de încredere ce-i este oferit Republicii Moldova și ca urmare a Summitului Comunității Politice Europene, dar și a obținerii statutului de țară candidată la aderare la UE, trebuie folosit cu maximă seriozitate, atât de instituțiile statului, cât și de către mediul de afaceri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›