‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 12 ianuarie, 2025
-1.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAfaceriIurie Toma: „Producem și procesăm cătină, aronia și afine. Așa produse trebuie vândute în...

Iurie Toma: „Producem și procesăm cătină, aronia și afine. Așa produse trebuie vândute în farmacii”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Iurie Toma, administratorul SRL „Lemirto”, cu suportul Proiectului „Livada Moldovei” a accesat un împrumut de peste 62 de mii de euro pentru plantarea și dotarea cu sistem de irigare a 8 hectare de cătină, aronia și afine.

Suprafața totală cultivată este de 14 ha. Productivitatea estimată a plantației este una promițătoare. 10-20 de tone de cătină la hectar, 5-7 kg de afin per plantă și respectiv 8-12 kg de aronia per tufă.

FOTO: livada-moldovei.md

Iurie Toma a și început să vândă diverse produse care sunt procesate, astfel ca să nu-și piardă calitățile gustative și curative.

„Producem trei tipuri de suc din cătină. Nu pasteurizăm sucurile, chiar dacă ne-ar costa mai puțin, ci preferăm să le congelăm pentru a păstra intact gustul și conținutul de vitamine și substanțe minerale. Pasteurizarea scade conținutul de vitamine cu peste 70%. Avem trei tipuri de suc: clasic, din stoarcerea directă a cătinii, suc de cătină cu miere de albine și suc de cătină cu adaos de ghimbir. Am consultat nutriționiștii care ne-au recomandat aceste combinații curative. Mai avem și suc de aronia care este unul foarte bun pentru combaterea tensiunii arteriale și chiar scăderea glicemiei”

‹ adv ›
FOTO: livada-moldovei.md

Livada a fost dotată cu un sistem de irigare performant. Fiind amplasată în preajma râului Prut, în satul Buzdugana, comuna Valea-Mare, Ungheni, apa este de o calitate foarte bună și nu necesită filtrarea suplimentară. Solul nisipos este unul foarte prielnic pentru dezvoltarea plantelor.

„Recent am inițiat crearea unei cooperative de producție pe care am numit-o „Trei Bobițe”. Pentru că soția mi-a dăruit trei copii frumoși, care au crescut deja, și am decis să repartizăm sarcinile. Unii se vor ocupa de producție, alții de procesare și respectiv a treia familie va fi responsabilă de comercializarea produselor. Cu suportul unor parteneri europeni am procurat o linie de procesare a pomușoarelor. Intenționăm să ne vindem produsele în farmacii pentru că, de fapt sunt curative. Cum vă spuneam, preferăm să congelăm sucurile pentru a le păstra calitățile gustative și curative. Vom livra către farmacii sucurile congelate ce vor fi păstrate în frigidere speciale pentru a putea fi consumate imediat. Consumatorilor nu le va rămâne decât să urmeze instrucțiunile de pe ambalaj și vor putea lua doza de vitamine”.

FOTO: livada-moldovei.md

Antreprenorul are și un îndemn pentru cei ce planifică să se lanseze în afaceri în domeniul horticol.

FOTO: livada-moldovei.md

„Aș dori, în primul rând, să mulțumesc Proiectului „Livada Moldovei” pentru suportul acordat în cadrul contractării finanțării. Colegilor, care doresc să dezvolte o afacere în agricultură, le spun că a venit timpul să facem agricultură de performanță. Să dotăm plantațiile cu toate sistemele necesare, de irigare, de protecție antigrindină etc. pentru a ne asigura că vom putea produce calitativ”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›