‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriKoss: Ramura sfeclei de zahăr în Moldova va trece printr-o perioadă dificilă

Koss: Ramura sfeclei de zahăr în Moldova va trece printr-o perioadă dificilă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ramura sfeclei de zahăr în Moldova va trece printr-o perioadă dificilă din cauza reducerii preţurilor la zahăr pe piaţa europeană, susţine speakerul Comitetului de conducere al „Sudzucker Moldova”, Alexander Koss.

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-un interviu pentru publicaţia „Logos-press”, el a spus că „realitățile din industria sfeclei de zahăr din Moldova pe termen scurt (două sezoane) vor fi determinate de tendința europeană de scădere a prețurilor la zahăr și stabilizarea acestora la nivelul minim, care nu întotdeauna și nu în toate piețele vor acoperi costurile producătorilor”.

El atribuie acest lucru la faptul că în 2015 au fost anulate cotele interne ale UE la producția de zahăr, iar liberalizarea importurilor de zahăr au creat premise pentru o creștere bruscă a ofertei acestui produs pe piața europeană. De asemenea, modernizarea agriculturii în țările UE a dus la o creștere semnificativă a productivității sfeclei de zahăr.

‹ adv ›

Koss a spus că, pe piața europeană, prețul la zahăr din recolta de sfeclă din anul 2017 a scăzut aproape de două ori, iar din această cauză, un mare producător de zahăr din Germania (Pfeifer & Langen) a suspendat funcționarea unei fabrici în Oradea (România).

„Din păcate, acestea sunt realitățile unei piețe proficitare, extrem de competitive: în noile condiții vor supraviețui doar cei mai puternici. Prin creșterea eficienței, marketingului activ pe piețele interne și cele de export. Piața europeană, la fel ca și piața mondială a zahărului, va intra într-o perioadă de consolidare ciclică a prețurilor, dar acest lucru nu se va întâmpla imediat”, a spus el.

Reprezentantul „Sudzucker Moldova” a spus că, în direcția estică, în special în Rusia, procesul de modernizare a producției este în curs de desfășurare. În unele regiuni, randamentul mediu al sfeclei a depășit 60 t/ha (în Moldova 32,5 t/ha – „I.”). Acest lucru, împreună cu resursele energetice ieftine, a permis asigurarea pieței interne a Rusiei, precum și exportul activ al producţiei către alte țări, în special în Kazahstan, unde anterior zahărul moldovenesc era prezent pe scară largă.

„Evident că nu va fi ușor să reluăm exporturile către piața Kazahstan în viitorul apropiat. Există anumite dificultăți temporare şi cu exporturile în UE, unde, până în luna octombrie a anului trecut, zahărul nostru era exportat stabil. Dar din cauza scăderii dramatice a prețurilor, am fost nevoiți să reducem volumul exporturilor”, a spus el.

Koss a menţionat că, anul trecut, din Moldova au fost exportate în Uniunea Europeană 34 mii tone de zahăr, dintre care „Sudzucker Moldova” a exportat 28,8 mii tone. În acest an, exporturile către piața europeană au fost reluate.

„Trebuie să ţinem cont de faptul că zahărul moldovenesc este produs din recolta scumpă de sfeclă în 2017, atunci când prețul mediu de achiziție a fost de 800 lei tona, care este aproape de două ori mai mare decât prețul mediu european. Prin urmare, suntem nevoiţi să vindem zahărul pentru export la prețuri mai mici de prețul de cost”, a spus el.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›