Rezistența speciilor pomicole la îngheț diferă atât în funcție de specie, cât și de fenofaza repausului. Speciile pomicole deja au ieșit din repausul obligatoriu și se află în repausul facultativ. Acest lucru înseamnă că, rezistența acestora la temperaturi scăzute este mult mai redusă. Spre exemplu, spre sfârșitul iernii caisul pierde rezistența la îngheț și lemnul este afectat de temperaturi de -10..-12°C.
Mugurii generativi (din care se dezvoltă florile) sunt mai puțin rezistenți decât cei vegetativi. Acest lucru este generat de faptul că, mugurii din care se dezvoltă florile au o perioadă de repaus (ce îi asigură rezistență la temperaturi reduse) mai scurtă și ies mai repede din această stare. Astfel, aceștia riscă să fie afectați de înghețuri în următoarele zile, în condițiile în care rezistă la temperaturi de maxim -7..-8°C, în funcție de specie.
Gerurile de revenire (de la sfârșitul iernii – începutul primăverii) cu variații mari de temperatură ziua și noaptea duc vătămarea și pieirea mugurilor florali. Cu atât mai mult, înghețurile de primăvară provoacă daune dacă mugurii au pornit în vegetație.
În continuare este prezentată rezistența la îngheț a organelor florale:
Pentru a proteja organele florale de îngheț sunt recomandate fumigaţia, încălzirea efectivă a aerului din livadă, ventilarea şi mărirea umidităţii aerului, însă măsurile pot fi aplicate pe doar suprafețe mici. Totodată, specialiștii recomandă efectuarea mai târzie a tăierilor pentru a nu provoca intrarea pomilor în vegetație.
FOTO: imagine simbol, sursa: pinterest.com