Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv proiectul de lege ce prevede alocarea unui lot de teren agricol pentru construcția unui complex modern de colectare și procesare a subproduselor de origine animală (SOA), care nu sunt destinate consumului uman.
Este vorba de o suprafață de 2,5 ha de teren agricol, aflat în gestiunea Întreprinderii de Stat „Stațiunea Didactică Experimentală Criuleni”.
Metodele actuale de prelucrare a SOA nu corespund practicilor internaționale. Acestea implică riscuri sporite pentru sănătatea publică și mediul înconjurător, creând dificultăți majore în asigurarea trasabilității produselor de origine animală și împiedicând, astfel, accesul lor pe piețele de export.
Uzina va avea două linii de procesare de categoria 1 și 2, care sunt cele mai contagioase. Acestea nu vor fi incinerate, le vor fi sterilizate sub presiune cu aburi, la temperatura de 800-900 grade Celsius, de la care nu apare nici miros, deci este inofensiv.
Făina obținută va fi folosită la uzina de ciment pentru cogenerarea energiei. Categoria 3 – carcasele de animale, rămase în urma prelucrării cărnii. Aceste subproduse prezintă o valoare economică, din care se poate obține o făină proteică, utilizând procedeul de sterilizare sub presiune.
Din aceasta urmează să se producă îngrășăminte organice sau pot fi utilizate pentru producerea hranei pentru animalele de companie.
Potrivit unui studiu, unitatea de procesare a subproduselor de origine animală va oferi peste 30 de locuri de muncă noi.
Construcția unității de procesare a subproduselor de origine animală se pliază pe angajamentul asumat de Republica Moldova prin Acordul de asociere RM-UE privind cea de-a treia finanțare a Proiectului „Agricultura competitivă în Moldova” (MAC-P).
Anterior, Olga Sainciuc, director adjunct al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniu Agriculturii de către Banca Mondială, a menționat că punerea în funcțiune a sistemului de gestionare a subproduselor de origine animală, va permite exportul produselor animaliere în UE.
Crearea unei astfel de unități de procesare a subproduselor de categoria 1, 2 și 3 este absolut necesară, în contextul necesității asigurării trasabilității produselor de origine animală și angajamentelor Moldovei în planul de aderare la UE.
Comentarii