‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLa UTM a fost organizat un seminar despre importanța cunoașterii și alinierii la cerințele...

La UTM a fost organizat un seminar despre importanța cunoașterii și alinierii la cerințele de siguranță alimentară

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La data de 7 iunie, când este marcată Ziua Mondială a Siguranței Alimentare, Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea Tehnologia Alimentelor, a organizat o conferință de informare despre importanța cunoașterii și alinierii la cerințele de siguranță alimentară. 

La eveniment au participat studenți, profesori, reprezentanți ai ANSA, Laboratorului Central Fitosanitar, dar și ai mediului de afaceri, care au ținut să încurajeze tinerii și să-i motiveze să studieze acest domeniu.

Iurie Subotin, Decanul facultății Tehnologia Alimentelor, a amintit că, UTM este unica instituție din țară care pregătește specialiști responsabili de controlul calității, managementul producției, dezvoltarea noilor produse și promovarea lor pe piața agroalimentară.

„Tinerii care își fac studiile la facultatea Tehnologia Alimentelor au posibilitatea să activeze practic în toate ramurile industriei alimentare, iar instituția le pune la dispoziție laboratoare moderne, spații de studiu dinamice, echipate cu tot de ce au nevoie pentru a pune în practică cunoştinţțle dobândite în timpul cursurilor. Prin intermediul orelor de curs ne străduim să formăm studenților competențe teoretice, care să le ofere posibilitatea să se dezvolte, iar prin intermediul stagiilor de practică, care se desfășoară la diferite instituții și companii, tindem să dezvoltăm și aptitudinile practice, care sunt la fel de importante.

În unele cazuri, nu putem fi pas în pas cu solicitările industriei, pentru că totul este într-o permanentă și rapidă schimbare, dar totuși, încercăm să facem față modificând planurile de studii, astfel ca absolvenții noștri să se poată ușor încadra într-o companie de succes. Studenții sunt viitorul nostru și de ei va depinde cum vor evolua lucrurile, iar prin intermediul evenimentului de astăzi am încercat să le prezentăm perspectivele care există pe piață”. 

‹ adv ›

Andrei Cumpanici, conferențiar universitar UTM, departamentul Tehnologia produselor alimentare, a specificat că informația prezentată în cadrul conferinței a fost orientată atât pentru studenții care vor reveni la ciclu de master, cât și pentru business, ca aceștia să cunoască că Universitatea este în pas cu modificările care se fac la nivel global, în ceea ce ține de obținerea produselor inofensive.

„Departamentul Tehnologia Alimentelor este nemijlocit implicat în formarea specialiștilor cum ar fi tehnologi în industria alimentară, în domeniul procesării, începând de la materia primă vegetală până la produse de origine animalieră.

În acest sens, cadrele didactice sunt implicate în elaborarea materialelor, prezentărilor, curriculum, astfel ca business-ul să implementeze aceste cerințe, iar în final să putem exporta sau să suplinim exportul de acele produse ce încă nu se exporta în UE sau alte piețe internaționale.

Amintim că, facultatea oferă studii de calitate în domeniul tehnologiilor alimentare, dezvoltând abilitățile profesionale ale studenților prin intermediul programelor de licență, dar și de aprofundare a cunoştințelor de specialitate prin intermediul programelor de masterat”.  

Cu un cuvânt de încurajare pentru studenții prezenți a fost și Dumitrița Cojocaru, director marketing și vânzări SRL Axedum, care și-a exprimat recunoștința pentru cunoștințele acumulate la UTM, în anii în care și-a făcut studiile la această instituție. 

„Axedum este o companie avicolă și este prima care are dreptul de a exporta carne procesată în Europa, totodată suntem pe ultima sută de metri pentru a obține permisiunea de a exporta carne proaspătă și congelată. Una dintre principalele mândrii ale noastre este sistemul ISO 22 000, pe care l-am implementat începând cu anul 2018, care ne permite să avem un control total al calității. Axedum deține și o primă instalație frigorifică industrială cu CO2 la abator.

În Moldova, la moment, este o perioadă de tranziție, apar multe rețele de supermarketuri internaționale, piața se orientează mai mult către export și exporturile sunt către UE, iar odată cu aceasta avem nevoie de specialiști calificați. Rețelele de supermarketuri ne obligă să facem un produs mai bun, să ne aliniem la standardele internaționale, în plus ei sunt cei care oferă joburi bine plătite pentru specialiștii în industria alimentară. În acest context, aveți un motiv în plus să studiați și să depuneți efort pentru a deveni buni specialiști”. 

La finalul seminarului, studenții au avut posibilitatea să adreseze întrebări specialiștilor prezenți și să afle mai multe despre oportunitățile de angajare disponibile în cadrul companiilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Niște visători care nu au ideie despre munca de producere și ce se cere de la această specialitate… Progres va fi cînd se va termina cu plagiatul editurilor sovietice și elaborarea celor care corespund cerințelor…
    P. S anularea studiului pe baza de la Bologna… Nimeni in UE nu studiază așa ceva…!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›