Cu toate că agricultura este ramura primordială de activitate a întregii populații din Republica Moldova și are un mare potențial la noi în țară, acest domeniu duce lipsă de specialiști calificați și tehnologii inovative.
Fiind în pas cu noile tendințe în sfera digitalizării, catalogată drept universitate de excelență în sfera cercetării și inovării, UTM face revoluție și în domeniul agricol.
Astfel, Universitatea Tehnică a Moldovei, în persoana dlui rector, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, în parteneriat cu Centrul Ingineresc FabLab Chișinău, au lansat proiectul „Agro IT Arena”, al cărui scop este aducerea soluțiilor inovative în agricultură prin intermediul unui concurs educațional, unde studenții de la diverse specialități își vor uni capacitățile pentru a dezvolta idei, ce vor rezolva probleme cu care se confruntă adesea agricultorii.
„Agro IT Arena”, avându-l în calitate de coordonator strategic pe dl Dinu Țurcanu, prorector pentru Digitalizare, va fi un workshop de idei, în care mai multe grupuri de studenți își vor prezenta conceptele de proiecte, pentru aducerea inovațiilor în serele inteligente, conform problemelor identificate în serele locale.
Cele mai bune proiecte vor avea șansa să fie implementate în realitate în sera obținută drept rezultat al proiectului.
Această activitate va pune bazele unui program de lungă durată prin care tinerii vor fi instruiți în domeniul AgTech/AgroIT, dezvoltând soluții inovatoare în agricultură.
„Agro IT Arena” va servi drept poligon de cercetare și dezvoltare R&D pentru inginerii din cadrul proiectelor individuale, de curs, de licența și a altor inițiative de cercetare de la Universitatea Tehnică a Moldovei în domeniul Tehnologii Inovaționale în Agricultura (Agro IT).
Printre obiectivele „Agro IT Arena” se numără:
- Oferirea cursurilor interesante în domeniul Agro IT;
- Oferirea posibilității de a experimenta în mediul real a ideilor Agro IT;
- Pregătirea noilor specialiști în domeniul cu abilitați Agro IT;
- Dezvoltarea comunității inginerilor cu interes în Embedded Systems – Automotive, IoT/IIoT, Robotica, Mecatronica.
Sera inteligentă reprezintă un complex cu mai multe module, care va fi amplasat în campusul studențesc, vizavi de aula 3-3 a Universității Tehnice, în imediata apropiere de intrarea în parcare.
Complexul va fi constituit din câteva module, fiecare având o destinație specială, cu scopul de a asigura eficiența energetică, funcționalitatea și sustenabilitatea.
Astfel, complexul va fi dotat cu:
- seră cu carcasă metalică, acoperită cu peliculă, cu mai multe zone independente de experimentare, cu dimensiunea estimativă de 12×6 m;
- set de panouri solare termice;
- acumulator de energie termică;
- set de panouri solare fotovoltaice;
- gestionare energie panouri fotovoltaice;
- încăpere pentru servere utilitare electrice și deservirea serei (Vagon);
- stație terestră de Coordonare a Vehiculelor Autonome – AgroBot și AgroDrona;
- antenă interconectare IoT – LoRaWAN.
Această inițiativă reprezintă o dovadă în plus a faptului că schimbările în societate, inclusiv progresul acesteia, pornesc de la educație.
Comentarii