Deseori, lecțiile predate în cadrul școlii li se par copiilor plictisitoare, mai ales micuților, pentru care multe lucruri sunt pline de mister și prea complicate. Compania BAYER propune o cu totul altă abordare, demonstrând că știința este de-a dreptul magnifică și chiar mult prea interesantă pentru a fi neglijată. Astfel, deja în al doilea an, compania organizează Laboratorul de Științe Baylab – care vine să arate copiilor lumea înconjurătoare într-o altă lumină.
În acest an, evenimentul se desfășoară în cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova, locul unde știința și natura formează un ansamblu. Pe parcursul acestei săptămâni, peste 1600 de elevi din clasele 0 – 4 participă la Laboratorul Baylab, descoperind multe lucruri care le păreau de-a dreptul un mister.
Igor Copacinschi, directorul Diviziei Crop Science Bayer Moldova, a menționat pentru Agrobiznes că, proiectul Baylab oferă o experiență educațională inedită copiilor, demonstrându-le o cu totul altfel de lume, mult mai interesantă, cu ajutorul unor experimente simple.
„Evenimentul reprezintă, de fapt, un proiect social practicat de mai mulți ani și în alte țări, în Moldova desfășurându-se pentru a doua oară. Suntem bucuroși că, în cadrul Universității, unde desfășurăm proiectul Baylab putem primi în această săptămână în jur de o mie șase sute de copii. Cred că, dragostea față de anumite lucruri se cultivă copiilor de mici, de aceea au și fost selectate asemenea grupe de vârste. În acești doi ani, au fost organizate timp de o săptămână câte 8 ore pe zi pline de experimente. Încurajăm interesul pentru inovație și dorim să prezentăm tinerei generații știința în cel mai interesant mod. Planificăm să dezvoltăm acest proiect drept o tradiție pentru Republica Moldova. Este foarte benefic pentru copii, de aceea compania BAYER susține și promovează Laboratorul de Științe Baylab. Locurile au fost ocupate foarte rapid. Cultivăm, concomitent, dragostea față de agricultură și plante, față de tot ceea ce ne înconjoară”, a menționat Igor Copacinschi.
Vasile Nepomneascih, Manager Regional BAYER Consumer Health în Republica Moldova, a adăugat că, evenimentul aflat deja la cea de-a doua ediție în Moldova, a devenit foarte popular, iar doritori de a participa în cadrul Baylab s-au dovedit a fi peste așteptări.
„Experiența Baylab este preluată din România unde proiectul este organizat în fiecare an, dar a devenit și aici, în foarte scurt timp, unul important. Misiunea globală a BAYER este „știința pentru o viață mai bună”, și iată de ce încercăm să motivăm copiii de a se implica în activități științifice, organizând un astfel de laborator. În cadrul sesiunilor de experimente, sunt prezentate copiilor câteva experimente simple, dar care reflectă aspecte importante din viața plantelor. Totodată, Universitatea Agrară a decis să le ofere o mică surpriză copiilor, organizând o excursie la muzeu, fermă și fabrica din cadrul UASM. Dorim să prezentăm generațiilor tinere tot ceea ce înseamnă știință. Cel mai ușor, informația este asimilată prin joacă. Știința este un factor important ce influențează și dezvoltarea societății, nu doar a business-ului. Copiii sunt primii de la care trebuie să începem promovarea acesteia. Cultivăm tinerei generații dragostea față de natură, mediu și agricultură, acesta este obiectivul evenimentului Baylab și ne dorim ca acesta să devină o tradiție”, a spus Vasile Nepomneascih.
Ion Bacean, decanul facultății de Agronomie a menționat că, copiii tratează acest eveniment drept o trecere într-un spațiu caleidoscopic, unde află o sumedenie de lucruri interesante despre agricultură, sănătate și natură per ansamblu, iar Universitatea Agrară este locul perfect pentru asigurarea fuziunii acestora.
„În cadrul facultății de Agronomie, Compania BAYER în parteneriat cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova, a organizat evenimentul – Baylab. Sper că, studenții facultății, ce ajută la desfășurarea evenimentului, vor transmite dragostea față de animale, plante și tot ce este mai frumos acestor copii. Prin experimentele ce sunt demonstrate: cum sunt polenizate florile de către albini, cum se oxidează merele și porumbul dansator – este promovată, inclusiv și dragostea față de agricultură. Copii sunt captați de excursiile la care participă, mai ales la muzeul scheletelor, ferma didactică sau mașinile de pompieri, ceea ce ne bucură mult. Suntem gata să fim gazda acestui eveniment în fiecare an, deoarece se promovează frumosul și dragostea de natură”, a conchis Ion Bacean.
Pentru prima dată Compania BAYER a organizat evenimentul Baylab în anul 2014, în România. Având un impact pozitiv asupra dezvoltării elevilor și susținut de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a devenit extrem de popular. Iar începând cu anul 2018, evenimentul este desfășurat și în Moldova, organizatorii propunându-și să-l transforme într-o frumoasă tradiție.
Comentarii