‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLansarea proiectului AGGRI în Republica Moldova: Granturi de până la un milion de dolari...

Lansarea proiectului AGGRI în Republica Moldova: Granturi de până la un milion de dolari și susținerea sectoarelor strategice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Astăzi, la Chișinău, a avut loc lansarea unui proiect de o însemnătate majoră pentru sectorul agricol în Republica Moldova – Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI).

AGGRI are menirea de a sprijini obiectivele de îmbunătățire a serviciilor agricole publice, stimulare a creșterii orientate spre piață și sporirea rezilienței beneficiarilor de a crește accesul la serviciile de irigare. Totodată, sunt prevăzute măsuri prompte de răspuns în cazul unor eventuale crize sau urgențe.

În cadrul evenimentului oficial de lansare a fost prezentat programul de granturi investiționale – Promovarea sectorului zootehnic și accesului la irigare.

„Valoarea totală a proiectului este de 50,1 milioane de euro, acesta având mai multe componente strategice pentru susținerea și dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova”, a menționat în cadrul evenimentului Liviu Gumovschi, directorul executiv UCIMPA.

‹ adv ›

Proiectul va avea trei componente: Îmbunătățirea guvernanței și managementului cunoștințelor agricole, Creștere prin dezvoltarea lanțurilor valorice și Reabilitarea infrastructurii de irigare.

Prima componentă va presupune realizarea următoarelor obiective:

  • Eficientizarea funcționalității AIPA (pregătirea pentru asimilarea fondurilor IPARD);
  • Continuarea digitalizării ANSA pentru sporirea calității și siguranței alimentelor; 
  • Armonizarea cadrului legislativ și normativ național la cerințele UE; 
  • Managementul cunoștințelor agricole prin reabilitarea serviciilor de extensiune; 
  • Modernizarea serviciilor de medicină veterinară prin crearea centrelor de excelență. 

În cadrul Componentei 2, orientate spre dezvoltarea subsectoarelor neperformante, vor fi realizate investiții majore pentru dezvoltarea sectorului de lapte și carne, precum și a subsectorului de legume și produse de nișă.

„Ce ține de Componenta „Creștere prin dezvoltarea lanțurilor valorice”, se vizează dezvoltarea sectorului de lapte și carne, precum și a subsectorului de legume și produse de nișă prin alinierea investițiilor și proceselor la cerințele unui viitor program IPARD Moldova.

Va fi implementat un program de granturi pentru producători și procesatori (grant în valoare de cel mult 50% din costul investiției, cu un plafon pre-stabilit), în conformitate cu măsurile relevante susținute în prezent de Programul IPARD al UE”, adaugă Liviu Gumovschi.

‹ adv ›

Programul de granturi vizează dezvoltarea sectorului agricol prin alinierea investițiilor și proceselor la cerințele unui viitor program IPARD pentru Republica Moldova. Prioritar, sprijinul se va acorda pentru dezvoltarea sectorului zootehnic, și anume:

  • bovine (pentru producția de lapte, de carne și mixte);
  • ovine și caprine (pentru producția de lapte, de carne și mixte).

„Programul de granturi se va axa pe încurajarea investițiilor care vor ajuta crescătorii de animale să-și sporească productivitatea, să îmbunătățească nivelul de respectare a standardelor de producție și calitatea produsului final”.

Valoarea maximă a grantului este de un milion dolari SUA, dar nu mai mult de 50% din valoarea investiției eligibile.

‹ adv ›

Investiții eligibile:

  • Construcția sau modernizarea exploatației zootehnice;
  • Dotarea exploatației cu tehnică / utilaj / echipament;
  • Dotarea exploatației cu unitate de procesare a furajelor;
  • Dotarea exploatației cu abator staționar sau mobil;
  • Achiziționarea animalelor de prăsilă;
  • Investiții în eficiența energetică a exploatației (stație de biogaz și panouri fotovoltaice) aferentă exploatației zootehnice.

În cadrul Componentei 3, precum am menționat, va fi reabilitată infrastructura de irigare.

„În cadrul proiectului va fi oferit suport pentru reabilitarea infrastructurii de irigare SCI „Tudora” și interconectarea acesteia cu SCI „Caplani” (raionul Ștefan Vodă). În acest mod, vor fi repuse în circuitul irigabil circa 3700 ha de terenuri agricole. În plus, va fi oferit suport pentru reabilitarea SCI „Tețcani” și interconectarea acesteia cu SCI „Corjeuți” (Briceni), dar și reabilitarea SCI Etulia, ce se bazează pe captarea apei din lacul Cahul”, a specificat Vasile Șarban, secretar de stat MAIA.

Revenim ulterior cu informații despre particularitățile accesării suportului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›