‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLED Moldova lansează un concurs pentru cei interesați de tehnologii noi de cultivare și...

LED Moldova lansează un concurs pentru cei interesați de tehnologii noi de cultivare și prelucrare a legumelor și fructelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein prin intermediul Proiectului EdAgri lansează un concurs pentru organizațiile și persoanele fizice interesate în aplicarea tehnologiilor noi de cultivare și prelucrare a legumelor și fructelor. Temenul limită de depunere a dosarelor este 16 mai 2016. Publicăm mai jos conținutul notei informative a acestui proiect.

Context. Deşi în Moldova sunt companii agricole moderne ce utilizează tehnologii de ultimă oră în cultivarea şi procesarea legumelor şi fructelor, există încă o mare necesitate pentru diseminarea acestor tehnologii moderne în Republica Moldova. Proiectele anterioare s-au focusat asupra fermierilor, oferindu-le instruiri şi creând loturi demonstrative în terenurile lor. Într-o măsură oarecare, colegiile agricole au fost ignorate. Dar este rolul lor de a instrui specialiştii-practicieni în cultivarea şi procesarea legumelor şi fructelor. Pentru a instituţionaliza aceste tehnologii moderne, Moldova are nevoie de o instituţie ce are o fermă modernă utilizată pentru instruire unde pot fi demonstrate aceste tehnologii, dar şi angajamentul său oficial, legal în formarea iniţială şi continuă.

Colegiul Agricol din Ţaul va fi declarat centru de excelenţă în horticultură şi tehnologii agricole. El este axat pe creşterea şi procesarea legumelor şi fructelor, are un personal şi management angajat, o staţiune didactic­experimentală cu dimensiuni considerabile utilizată şi în scopuri didactice (cca 265 ha).

‹ adv ›

Fundaţia Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein în Moldova prin intermediul Proiectului EdAgri lansează un program de transfer tehnologic cu scopul de a susţine Colegiul Agricol din Ţaul pentru a deveni un centru, unde sunt aplicate o multitudine de metode moderne, documentate şi diseminate, de cultivare a legumelor şi fructelor.

Schema Programului de Transfer Tehnologic va permite subcontractaţilor de servicii de consultanţă să aplice tehnologii noi în cultivarea şi procesarea legumelor şi fructelor în staţiunea didactic-experimentală sau în laboratoarele colegiului. Aceasta va permite profesorilor şi studenţilor să observe şi să experimenteze tehnologii de ultimă oră, să dobândească o înţelegere mai profundă a lor. Finalmente, Colegiul Agricol din Ţaul va fi transformat într-un loc unde sunt implementate tehnologii moderne de producere, iar studenţii, fermierii pot vedea pe loc modul în care ele sunt aplicate.

Subiecte: suportul este oferit pentru toate aspectele ce ţin de cultivarea şi procesarea legumelor, fructelor, nucilor şi pomuşoarelor. În acest sens, este posibil să se propună o tehnologie pentru tratarea solului utilizată în cultivarea legumelor, de combatere a dăunătorilor în producerea fructelor sau tehnologii specifice de procesare a produselor alimentare vegetale.

‹ adv ›

Cine? LED lansează invitaţia pentru:

  • Universitatea Agricolă,
  • institute de cercetare,
  • instituţii specializate,
  • companii focusate pe agricultură,
  • ONG-uri,
  • experţi individuali, inclusiv cercetători şi profesori,
  • laboratoare specializate,
  • fermieri cu experienţă,
  • colegii agricole.

Cerinţe. Cererea de aplicare pentru programul de transfer tehnologic va cuprinde următoarele:

  1. Introducerea unei tehnologii potrivite utilizate în cultivarea sau procesarea legumelor şi fructelor, dar neaplicată pe scară largă în Republica Moldova. Aceste tehnologii, cel mai probabil, sunt deja folosite în străinătate sau în fermele şi companiile moderne din Moldova, dar nu sunt aplicate pe scară largă în ţară.
  2. Pentru aceasta tehnologie, ar trebui să fie oferite informaţii de bază, ce ar explica la ce problemă se referă tehnologia şi care sunt etapele implementării ei, inclusiv care sunt materialele necesare. Ele trebuie să fie scrise într-un limbaj accesibil pentru studenţii şi lucrătorii agricoli. Vizualizările au un mare avantaj. S-ar putea ca astfel de materiale informative să existe deja pentru tehnologia propusă. În acest caz, nu este necesar ca ele să fie create din nou. La fel, deja ar putea exista informaţii ce pot fi adaptate pentru nivelul colegiului (simplificate). Sau ele sunt în alte limbi şi pot fi traduse, adaptate. În cazul în care nu există informaţii corespunzătoare pentru a fi traduse sau adaptate, atunci ele pot fi elaborate în cadrul acestui program. Aceste materiale trebuie finalizate în momentul în care va începe aplicarea tehnologiei în terenurile colegiului. De exemplu, ele pot fi create în faza de pregătire, astfel, încât profesorii şi studenţii pot fi instruiţi şi ghidaţi cu ajutorul acestor materiale informaţionale.
  3. Această tehnologie urmează să fie aplicată pe câmpurile didactice sau în unităţile de producere ale colegiului. Scara de aplicare trebuie să fie destul de mică, deoarece transferul tehnologic urmă’reşte în mare parte scopuri didactice. Orice propunere trebuie să ia în calcul materialele, echipamentele, instrumentele şi consumabilele necesare pentru pilotarea tehnologiei propuse. Aplicanţii urmează să propună companiile din ţară unde pot fi acestea procurate. Bugetul trebuie să reflecte realist nevoile financiare.
  4. Profesorii şi lucrătorilor agricoli (elevii, eventual) trebuie să fie ghidaţi în pilotarea si implementarea tehnologiei, să primească suportul necesar. Aceasta cere prezenţa la faţa locului, care poate fi combinată şi cu ghidarea la distanţă (la telefon, Skype, poze, etc).
  5. De asemenea, profesori, personalul şi studenţii vor fi ghidaţi cum să documenteze pilotarea tehnologiei (procesele, aspectele economice), cum să colecteze şi documenteze datele obţinute. După fazele de informare, aplicare şi protocolare, personalul colegiului va fi susţinut în etapa de a face concluzii cu privire la pilotarea tehnologiei. Spre exemplu, ce poate fi îmbună’tă’ţit la următoare aplicare a tehnologiei date?

Logistica: Fundaţia LED Moldova va încheia contracte de prestări servicii cu beneficierii selectaţi în bază de concurs. Colegiul Agricol din Ţaul are camere confortabile pentru cazarea oaspeţilor, astfel încât înnoptările nu sunt o problemă. Cazarea, alimentarea şi transportul vor fi incluse în buget în baza preţurilor oferite de colegiu. Procurarea bunurilor necesare pentru pilotarea tehnologiei (echipamente, instrumente, consumabile) se va face direct de către Fundaţia LED Moldova prin transfer către companiile locale recomandate de experţi. Bugetul trebuie să reflecte realist nevoile financiare, inclusiv estimarea serviciilor de expertiză, a costurilor de consultanţă ale aplicanţilor.

‹ adv ›

Încurajăm toate persoanele interesate să contacteze şi să viziteze oficiul LED pentru clarificări, ajutor şi informaţii utile înainte de a depune cererea de aplicare.

Procesul de selecţie. Toate propunerile vor fi analizate de către Unitatea de Implementare a proiectului conform următoarelor criterii:

  • generale eligibile (dosar de aplicare completat),
  • tehnologie fezabilă şi replicabilă,
  • relevanţa,
  • calificarea şi/sau experienţa echipei de implementare sau a conducătorului.

Durata totală a programului: 2 ani; în total vor fi 4 runde de colectare a cererilor de aplicare (primăvara şi toamna).

Buget total: 120.000 EUR.

Puteți descărca mai jos formularul de aplicare.

Date de contact LED Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›