‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri„Legea supermarketurilor”: ME vine cu propuneri pentru a soluționa conflictul de pe piața de...

„Legea supermarketurilor”: ME vine cu propuneri pentru a soluționa conflictul de pe piața de retail alimentar

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ministerul Economiei (ME) a prezentat operatorilor lanțului alimentar din țară (producătorii de mărfuri alimentare și comercianții acestora) proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative în domeniul comerțului interior la compartimentul relațiilor furnizor – comerciant.

Potrivit unui comunicat al ME, Octavian Calmîc, ministrul Economiei, a spus că scopul acestui document constă în eliminarea unor probleme, apărute în relația furnizor-comerciant, după intrarea la 1 ianuarie curent, a unor amendamente la Legea 231/2010 cu privire la comerțul interior și Codul Contravențional.

„Scopul acestui proiect este de a găsi soluții eficiente pentru o perioadă de tranziție în procesul de implementare a Legii cu privire la comerțul intern, care are drept obiectiv final stabilirea unor reguli bine definite în domeniu, cu respectarea drepturilor a tuturor actorilor implicați în acest lanț: producător-comerciant-consumator”, a accentuat vicepremierul Octavian Calmîc.

În proiectul prezentat spre discuții au fost abordate trei subiecte de bază, care au creat divergențe în relațiile dintre producătorii de mărfuri alimentare și, în special, reprezentanții celor 7 mari rețele de magazine din țară – costul de achiziție a produselor, termenul de achitare a facturii și returul produselor alimentare.

‹ adv ›
Ședința de lucru organizată la Ministerul Economiei // FOTO: ME

În context, Ministerul Economiei, analizând propunerile și sugestiile parvenite de la experții în domeniu și operatorii lanțului alimentar, a prezentat varianta consolidată, care potrivit ME, ar întruni interesele tuturor actorilor. De exemplu, la compartimentul termenul de achitare a facturii, analizând propunerile operatorilor lanțului alimentar, precum și experiența altor state, atât din spațiul CSI, cât și din UE, Ministerul Economiei a propus ca pentru produsele foarte perisabile acesta să constituie 7 zile, pentru cele perisabile – 30 zile, iar cele rezistente – 60 zile.

La propunerea producătorilor au fost incluse în proiect și unele prevederi ce țin de problema plafonării reducerii comerciale, precum și stabilirea cotei de raft pentru produsele alimentare autohtone.

Potrivit comunicatului emis de Ministerul Economiei, în marea sa majoritate, propunerile autorităților au fost susținute de participanții la reuniune, fiind accentuat că noile prevederi vor permite structurarea domeniului comerțului, crearea unor reguli clare de joc pe toate dimensiunile. În opinia Ludmilei Andronic, reprezentant al Asociației producătorilor de bere, prin implementarea acestor reglementări „aducem într-o echitate toți comercianții – atât cei mici, cât și cei mari, oferindu-le condiții egale de activitate”.

‹ adv ›

Ștefan Golubciuc, președintele Asociației producătorilor de conserve „Speranța-Con” a accentuat că membrii organizației susțin propunerile înaintate de Ministerul Economiei privind modificarea unor acte legislative și salută implicarea statului, în calitate de arbitru, în soluționarea unor probleme sensibile apărute în diferite domenii, care, într-un final, au impact negativ atât asupra producătorilor autohtoni, cât și consumatorilor.

„Nu este un lucru normal când noi exportăm 85% din producția noastră, iar în țară sunt importate peste 51% din aceiași marfă”, a menționat președintele Asociației producătorilor de conserve.

Ministerul Economiei sugerează că propunerile sale, în marea sa majoritate, au fost susținute și de reprezentanții asociațiilor de comercianți, care au menționat că aplicarea acestora va exclude multe neclarități în procesul de reglementare a comerțului. Potrivit lui Iurie Mihalachi, directorul SRL IMC Market, comercianții sunt pentru un dialog constructiv cu furnizorii, deoarece aceasta va crea o structură modernă în domeniul comerțului.

„Dar pentru a atinge acest obiectiv trebuie elaborată o procedură eficientă de implementare în practică a prevederilor legii”, a constat Iurie Mihalachi.

În finalul reuniunii s-a convenit asupra creării pe platforma Ministerului Economiei a unui grup de lucru, care va analiza toate modificările propuse și va veni cu un proiect de lege definitivat pentru a-l înainta spre aprobare conform legislației naționale.

‹ adv ›

Pentru a vă face însă o imagine de ansamblu, Agrobiznes vă îndeamnă să citiți și următorul material publicat la mijlocul lunii ianuarie a acestui an.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›