‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaLegumele moldovenești pot deține monopolul pe piața internă

Legumele moldovenești pot deține monopolul pe piața internă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Câteva decenii în urmă, Moldova era vestită prin vastele sale complexe de sere. Acestea asigurau din plin atît necesităţile republicii în legume şi plante rădăcinoase, cât şi furnizau produsele sale în majoritatea regiunilor unionale. Dificila perioadă de la începutul anilor ’90 a fost depăşită de foarte puţine dintre ele. În scurt timp, segmentul intern de piaţă ocupat de acestea a fost preluat de furnizorii din alte ţări, mai ales din Turcia, Grecia şi Ungaria.

În pofida acestor dificultăţi, inclusiv şi a celor economice, unii agricultori pe lângă faptul că au supravieţuit, au ştiut cum să îşi crească masa musculară. Mulţi dintre ei stau acum bine pe picioare şi îşi realizează cu succes proiectele investiţionale de lungă durată, care presupun şi construirea unor sere moderne. Ba mai mult, unii fermieri mai ambiţioşi nu îşi ascund intenţiile de a prelua controlul asupra unei părţi a pieţei ocupate de importatori, cu timpul chiar urmărind scoaterea lor de pe piaţă.

Compact Moldova
Compact Moldova

Unul din ei este antreprenorul Tudor Chiriac, care este şi conducătorul fermei agricole cu acelaşi nume. În Străşeni el are în posesie 40 de hectare de pământ. Acolo sunt cultivate atât legume, cât şi culturi cerealiere. Aşa o abordare asigură un asolament complet, care apără de epuizare stratul de sol fertil. Această gospodărie agricolă intră în componenţa unei asociaţii de companii agrare. Din spusele lui Tudor Chiriac am aflat că el este responsabil de cultivarea producţiei agrare, pe când alte întreprinderi din asociaţiei poartă răspundere pentru păstrarea acesteia în instalaţii frigorifice şi vânzarea ei ulterioară. Pe lângă acestea, o parte a producţiei agricole, afirmă Tudor, este vândută chiar de pe câmp, imediat după recoltare.

‹ adv ›

În ceea ce priveşte felul de legume, această gospodărie agricolă este specializată în cultivarea diferitor soiuri de varză timpurie şi de toamnă, de ceapă, care ocupă o cotă impunătoare din cifra de afaceri, precum şi în cultivarea mai multor soiuri de roşii şi de culturi bostănoase, inclusiv dovlecei. Vânzările mărfii agricole produse de întreprinderea lui Tudor ţin în mod exclusiv de piaţa internă, printre clienţii lui numărându-se mai multe reţele comerciale din țară.

În ultimul timp, întreprinderea agricolă „Tudor Chiriac” primeşte mai multe oferte comerciale şi din partea altor magazine. Doar că acestea, precum şi vechii parteneri comerciali, deja insistă asupra măririi sortimentului legumelor furnizate. O altă cerinţă este cea de extindere a termenilor de livrare, aşa cum consumatorii tot mai des cer legume moldoveneşti şi nu importate, mai ales în extrasezonul agrar din ţara noastră.

Pentru realizarea acestei sarcini, la întreprinderea „Tudor Chiriac” s-a decis construirea unei sere moderne. Iniţial, suprafaţa acesteia va ocupa 0.5 hectare, mărindu-se, cu timpul, de trei ori. „Sera să ne va permite să cultivăm şi să vindem legume nu doar în sezonul agricol, dar şi primăvara devreme şi toamna târziu. Totodată, datorită tavanului protector, vom obţine o calitate garantată, spre deosebire de cultivarea sub cerul liber, afirmă Tudor. Deseori se întâmpla să avem mari aşteptări în ceea ce priveşte recolta, spre exemplu, în cazul roşiilor, dar ele erau fie bătute de grindină, fie era secetă mare, fie tot câmpul era ars de ploile acide”.

‹ adv ›

Proiectul serei moderne presupune ridicarea unei uşoare construcţii metalice care să fie acoperită de o peliculă din polietilenă ecologică. După aceasta complexul va fi dotat cu un sistem de irigare şi de fertilizare, ultimul fiind necesar pentru creşterea răsadului de legume. Mai târziu, înainte de a da frigurile, sera va fi echipată cu un sistem de încălzire.

Tudor Chiriac a primit în credit banii pentru constricţia serei, prin intermediul Programului Compact al Guvernului SUA. Din spusele acestuia, atenţia privind această oportunitate i-a fost atrasă de către angajaţii băncii comerciale cu care lucrează gospodăria sa agricolă.

„Costul împrumutului şi dobânda sunt similare cu cele oferite pe piaţa financiară de alte bănci. Pentru mine a fost atractivă scutirea echipamentului de TVA, e un factor important, precizează Tudor. În cazul proiectului meu, prima tranşă e de 2 milioane de lei. Respectiv, prin scutirea de TVA, noi vom economisi câteva sute de mii de lei ”.

‹ adv ›

Conducătorul gospodăriei „Tudor Chiriac” menţionează faptul că legislaţia moldovenească scuteşte de plata TVA în cazul în care echipamentul importat este inclus în capitalul statutar. „Dar procedura durează mult, e vorba de mai multe nuanţe şi condiţii. Am comunicat cu unii colegi, care au prezentat în noiembrie, anul trecut actele pentru rambursarea TVA aferentă investiţiilor şi exportului, dar nu le-au fost restituiţi banii nici până în ziua de azi”, spune Tudor.

Conform business-planului, termenii de recuperare a investiţiilor în seră sunt de 5 ani. Dar, după pronosticurile făcute de Tudor Chiriac, aceasta se poate întâmpla mult mai degrabă. El consideră că după ce se va da startul proiectului serei, volumul vânzărilor va creşte cu 20-25 %, ceea ce va permite restituirea mai rapidă a banilor investiţi.

Gospodăria „Tudor Chiriac” va vinde în continuare produsele sale pe piaţa moldovenească, exportul nefiind luat în calcul. „Avem oferte mult mai atractive din partea reţelelor comerciale locale. Noi ştim că cererea pentru aceste produse este mare, ne anunţă Tudor. O parte impunătoare din aceasta este acoperită din contul importului şi noi nu îl putem substitui aşa cum nu suntem în stare să livrăm rapid şi permanent legume în perioadele de vârf ale cererii. Dar, mai degrabă sau mai târziu, noi vom ajunge să o facem şi importatorii for fi nevoiţi să se dea la o parte”.

În anul curent, ferma lui agricolă are în plan să cultive mai mult de 1 mie de tone de legume, ceea ce în echivalente băneşti va asigura un venit mai mare de 2 milioane lei.

Articol editat în cadrul buletinului electronic al Compact Moldova pentru luna mai 2014.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›