‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLegumicultor: Din cauza importurilor necontrolate de varză din Macedonia, am fost nevoit să arunc...

Legumicultor: Din cauza importurilor necontrolate de varză din Macedonia, am fost nevoit să arunc o bună parte din recoltă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Potrivit lui Serghei Goncearuc, fermier din Anenii Noi, Speia, cultivarea verzei extratimpurii nu mai este o afacere profitabilă, din motiv că importul acesteia nu este reglementat de către stat, iar producătorii autohtoni înregistrează pierderi de zeci de mii de lei per hectar.

„În lunile aprilie – mai a fost importată în Moldova varză din Macedonia, țară care din cauza pandemiei a fost nevoită să scadă prețurile la legume și s-a confruntat cu imposibilitatea de a exporta pe piața europeană. În consecință, intermediarii din Republica Moldova s-au orientat către producția macedoneană, fapt care a dus la scăderea prețului la varza autohtonă, aceasta ajungând să fie comercializată cu 1,5 lei/kg. Eu, spre exemplu, am fost nevoit să arunc mai multe tone, deoarece nu am putut comercializa”, susține Serghei Goncearuc.

Potrivit acestuia, pentru ca producătorii autohtoni să fie protejați, ar trebui aplicate anumite cote de import.

„Într-o țară civilizată există o cotă. Nu poți distruge un producător autohton și să-l vinzi pe altcineva dintr-o altă țară. Pentru ce să mai creștem legume? Odată ce anul astă am avut o astfel de situație cu varza, anul următor producătorii nu o să mai cultive varză. Astfel, anul următor varza va fi foarte scumpă. Nu sunt de părere că producătorul trebuie să aibă prețuri foarte mari, din contra, trebuie să existe o medie, dar nici chiar ca acesta să fie distrus prin faptul că anul ăsta e criză și macedonenii nu pot să-și vândă producția și aduc toată varza lor în Moldova, Ucraina și alte țări. În Ucraina, de exemplu, piața legumelor e mult mai ieftină decât cea din Moldova. Însă, ceea e straniu, în acest an varza a fost mai scumpă de două ori în Ucraina decât la noi. Ucrainenii au protejat cât de cât piața lor internă, comparativ cu noi”, a declarat Serghei Goncearuc, producător de varză extratimpurie.

Fermierul din Speia a cultivat varză în câmp deschis pe o suprafață de circa 1,5 hectare și varză în seră pe 0,3 hectare. Acesta susține că pierderile înregistrate din cauza neprotejării pieței au constituit circa 60 mii lei per hectar.

‹ adv ›

Agrobiznes a solicitat o reacție în acest sens din partea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

„În conformitate cu documentele internaționale avem comerț de liber schimb cu Macedonia și nu există cote prestabilite de import și export. Ceea ce înseamnă că putem importa și exporta în cantități nelimitate”, a declarant Ecaterina Goncearuc, șefa serviciul informare și comunicare cu mass media al MADRM.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în luna mai 2020, au scăzut prețurile la legume proaspete de import cu 2,6 %, față de luna aprilie curent, varza înregistrând o scădere de preț de 11,2%.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›