marți, 2 iulie, 2024
28.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeLIDEA prezintă condițiile de asigurare la rapița de toamnă

LIDEA prezintă condițiile de asigurare la rapița de toamnă

Recomandate

Atât campania de recoltare a rapiței, cât și cea de începere a pregătirii pentru noul sezon prind contur, iar compania LIDEA, tradițional, pe lângă hibrizii îmbunătățiți toleranți la condițiile tot mai anevoioase, vine în asigurarea fermierilor cu asigurarea rapiței de toamnă.

Campania de vânzări LIDEA pentru hibrizii de rapiță de toamnă începe pe 01.07.2024 și va dura până pe 15.09.2024. Hibrizii sunt ambalați in saci cu 1.620.000 boabe, fiecare. Un sac cu 1.620.000 boabe poate fi semănat pe o suprafață de 3.0 hectare.

„Tradițional, venim cu asigurarea secetei la cultura de rapiță. Astfel, la achiziționarea a minim 50 de saci de semințe de rapiță, fermierul obține asigurarea fiecărui câmp de rapiță LIDEA. Reprezentanții LIDEA sunt alături de fermieri până la finele lunii noiembrie (01.08.2024 – 30.11.2024) pentru monitorizarea culturii în fiecare parcelă. Monitorizarea va fi realizată, în câmpul respectiv, de către reprezentantul LIDEA împreună cu o persoană delegată din partea distribuitorului autorizat LIDEA.

În cazul în care câmpurile semănate cu rapiță LIDEA sunt calamitate din cauza secetei, reprezentantul nostru întocmește act, iar primăvara livrăm fermierului semințe de porumb pentru înființarea solelor afectate. La fiecare sac de rapiță achiziționat, fermierul primește în loc un sac de semințe de porumb”, a menționat Alexandru Nirean, manager tehnic LIDEA.

 Compensarea se va efectua dacă:

  • Densitatea plantelor la hectar este mai mică de 250.000 plante/ha până la data de 30.11.2024.
  • Faza de dezvoltare a culturii de rapiță nu a atins stadiul de 4 frunze, până la data de 30.11.2024.

Oferirea sacilor de porumb va fi efectuată până cel târziu la data de 01.04.2025.

Fermierii pot alege din hibrizii de rapiță disponibili. Menționăm că, noutatea acestui an care a fost apreciată de fermieri la Zilele câmpului organizate de LIDEA este hibridul TEBO.

  • BESSITO – vine să înlocuiască ES MOMENTO, oferind mai multă performanță. Acesta are o adaptabilitate excelentă la condiții și tehnologii de cultură diferite, asigură o biomasă puternic dezvoltată în toamnă și un profil sanitar foarte bun până la finalul ciclului vegetativ, valorificând la maxim recoltatul tardiv.
  • GENEROSO – recomandat pentru tehnologie intensivă. Are toleranță la TuYV (virusul galben al ridichii), capacitate foarte mare de ramificare și rezistență foarte mare la scuturare.
  • TEBO – dintre cei mai apreciați hibrizi de rapiță, cu o capacitate de producție foarte ridicată datorită eficienței în managementul azotului „Azot Master” și rezistenței genetice la virusul galben al ridichii – TuYV.
lidea tebo rapita
  • CS CALCULATI CL – hibrid de rapiţă Clearfield®, cu o vigoare foarte bună la pornirea în vegetație, asigurând o dezvoltare optimă a plantelor înainte de iernare.
  • DECIBEL CL – la fel hibrid Clearfield®, cu o vigoare bună la răsărire, rezistență foarte mare la scuturare și profil sanitar foarte bun până la finalul ciclului vegetativ.
  • THALEL CL – hibrid semitimpuriu, care poate fi cultivat în tehnologie Clearfield®, cu vigoare foarte bună la pornirea în vegetație.
  • ES CAPELLO – cu o rezistență foarte mare la scuturare, toleranță mare la Sclerotinia și toleranță dublă la Phoma.
rapita lidea
  • ES MOMENTO – hibrid deja cunoscut de fermieri, cu o toleranță excelentă la boli până la finalul ciclului vegetativ, vigoare foarte bună la pornirea în vegetație, acumulând rapid biomasă.
  • ES PALERMO – un hibrid foarte adaptabil; valorifică foarte bine atât solele cu potențial redus, cât și solele cu potențial ridicat.
  • MEMORI CS – cu o vigoare bună la startul în vegetație (comportament excelent față de atacul dăunătorilor în toamnă și față de temperaturile scăzute), toleranță dublă la Phoma, RLM 7+3 și toleranță foarte bună la Sclerotinia.

Pentru mai multe detalii, apelați reprezentanții LIDEA Moldova

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale