Peste 20 de ani s-au trezit că statul „le-a furat pâmântul”. Este situația în care s-au pomenit mai mulți cotași din Chiurt, raionul Edineț. Aceștia se plâng că după împroprietărirea cetățenilor din 2000, s-au ales cu loturi de pământ mai mici, decât era stabilit în actele eliberate de primărie, transmite Nordnews.
Acum doi ani, Alexandru Severin a vrut să-i transmită nepoatei drept moștenire 1,4 hectare de pământ, însă a depistat că deține doar 92 de ari. S-a dovedit că, acum 20 de ani, statul a împărțit pământurile după bonitatea solului fără a anunța oamenii. În consecință, cele mai bune loturi au fost reduse.
Angajatul de la Cadastru ne-a mințit și ne-a spus că am avut 1 ha și 40 de ari, dar în prezent am 92, am avut 85 de puncte, dar acum mi-au dat 110 puncte, de aceea mi-au tăiat 48 de ari”, a spus Alexandru Severin.
Bărbatul spune că a sesizat mai multe organe abilitate, însă peste tot a primit același răspuns: decizia de a micșora suprafața terenurilor îi aparține Comisiei Funciare din satul Chiurt.
Când am ajuns la arhivă, de acolo nu s-a găsit niciun document din primăria orașului Cupcini, s-au Chiurt. Nu s-a găsit nimic. De la arhivă ni s-au spus să ne adresăm la Anticorupție. Titlurile pe pământ sunt strânse la lider la Chiurt. Le-au strâns de la toți oamenii și le-au modificat”, s-a plâns bărbatul.
Și Simion Burlacu în vârstă de 65 de ani a aflat că a rămas fără 77 de ari după ce a decis să înregistreze pe numele său lotul de pământ lăsat ca moștenire de către părinți.
Ei nu întreabă nimic, bonitatea e mai bună și mai puțin pământ. Acum, noi nu avem pământ pentru a lăsă cuiva, noi nu mai avem ce lăsa. Anul trecut, când am depistat că nu se ajunge pământ, ne-au adăugat 300 de kg de porumb”, a precizat Simion Burlacu.
Cotașii se plâng că au fost mințiți și deposedați de o bună parte din terenuri.
Noi trebuia să fim înștiințați, din ce cauză, cum. Eu așa gândesc, înseamnă că nu e legitim. Trebuie să ne lămurească cineva.Cum s-au făcut fără lume. S-a schimbat când am intrat în componența primăriei Cupcini”, a spus Lilia Camenschi.
Agentul economic în gestiunea căruia se află terenurile din satul Chiurt, susține că toți cotașii au acces la titlurile de proprietate.
La oameni, tot timpul am dat ce se cuvine pentru munca lor. Nu noi am facut, noi am prezentat listele oamenilor care au lucrat și s-au folosit de aceste titluri”, a menționat Constantin Tatarciuc.
Acesta a adăugat că, în anul 2000, bonitatea a fost calculată cu mai multe abateri.
Bonitatea a fost măsurată nu știu când. Asta s-a luat de pe hărți. Atunci când au făcut titlurile trebuia să facă bonitatea solului. Au luat după suprafață de bonitate și nu a întrebat pe nimeni nimic”, a spus agentul economic.
În anul 1999, satul Chiurt a intrat în componența orașului Cupcini. Potrivit inginerului cadastral, Ivan Ixari, la prima etapă de înregistrare masivă a loturilor în satul Chiurt, au fost semnalate mai multe încălcări.
Chiurt avem când s-a făcut înregistrarea masivă loturile din casă, gospodăriile au fost incluși toți din casă. Oamenii până acum fac moștenirem, dăruire și au probleme. Pe Chiurt o să lucrăm în această direcție”, a precizat Ivan Ixari.
Totodată, funcționarul public susține că, din luna august, va demara cea de-a doua etapă a privatizării.
Ce constă cu bonitatea, e clar că vom aborda problema, noi vom lucra în acest sens. Înregistrarea masivă, a doua etapă va fi la noi din luna august până-n decembrie”, a menționat inginerul cadastral.
Primarul orașului Cupcini, Ivan Ostaficiuc, susține că nu a găsit de cuviință să anunțe oamenii despre faptul că au mai puțin pământ în proprietate. El a adăugat că va crea o comisie specială pentru a elucita toate circumstanțele în care a avut loc privatizarea pământurilor.
Vor spune specialiștii că trebuie să ne dea în judecată, atunci să ne dea, pentru că noi nu am facut corect. Dacă va spune domnul Ivan, nu sunteți corect, eu o să răspund. Dacă vor spune că ei sunt greșiți, ei vor tăcea. Dacă vor dori, se vor liniști”, a precizat primarul orașului Cupcini
În satul Chiurt sunt peste 500 de deținători de cote.
Comentarii