luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
HomepageAgroEcoLocul porumbului în asolament: Ce culturi sunt premergători buni

Locul porumbului în asolament: Ce culturi sunt premergători buni

Recomandate

Porumbul a ajuns a fi cea mai cultivată cultură în condițiile țării noastre. Acest fapt se datorează atât recoltelor mari oferite per hectar, cât și faptului că porumbul a ajuns a fi cultivat deseori în monocultură.

Cu toate acestea, secetele tot mai frecvente din ultimii ani denotă necesitatea de a alege culturile ce urmează să le semănăm rațional, respectând principiile asolamentului.

Porumbul este lider în extragerea azotului, sulfului, zincului și manganului. De aceea, cerințele față de asolament trebuie să fie respectate cu strictețe. Acesta mai este numit „un indicator al deficienței de microelemente, azot, fosfor și magneziu”, iar simptomele sunt clar vizibile pe suprafața frunzelor:

Carențe nutrienți porumb: a) frunză sănătoasă; b) carența de azot; c) carența de fosfor; d) carența de potasiu; e) carența de magneziu. Sursă foto: echocommunity.org

Cele mai potrivite culturi premergătoare pentru porumb:

*premergător – cultură semănată în anul precedent pe aceeași solă. 

  • culturi cerealiere și leguminoase;
  • mazărea, soia, mazărea de nutreț, năutul;
  • pajiștile artificiale anuale și bienale;
  • îngrășămintele verzi.

Atenție la cultivarea cerealelor după porumb pentru grăunțe în raioanele cu umiditate sporită, se pot dezvolta boli precum fuzarioza și micotoxine.

Spre regret, culturile indicate sunt mai puțin cultivate de către producătorii autohtoni din mai multe motive. Alte culturi premergătoare recomandate pentru porumb sunt:

  • sfecla pentru zahăr;
  • sfecla furajeră;
  • floarea soarelui;
  • cartoful.

Culturi premergătoare nerecomandate

Pentru cultura porumbului sunt contraindicate ca premergătoare sorgul, meiul și iarba de Sudan, iar rotația grâu-porumb trebuie întreruptă după 3-4 ani, deoarece aceste 2 culturi au peste 10 boli comune care se înmulțesc.

În condiții cu precipitații insuficiente nu se recomandă cultivarea porumbului după: sfeclă de zahăr, floarea soarelui, lucernă – aceste culturi extrag cantități semnificative de umiditate din sol.

Nu se recomandă cultivarea porumbului după porumb, mei – acest lucru duce la dezvoltarea dăunătorului sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis). În plus, acest lucru favorizează și dezvoltarea în masă a altor dăunători.

Pauze după care porumbul poate reveni pe același câmp

Chiar dacă porumbul este compatibil cu sine însuși, o astfel de schemă în asolament, fără a aplica metode eficiente de combatere a dăunătorilor, dar și asigurarea permanentă a substanțelor necesare nutriției este nefavorabilă.

În ultimii ani, din cauza monoculturii (cultivarea porumbului după porumb) pe lângă dezvoltarea sfredelitorului porumbului, producătorii agricoli ne-au anunțat și despre dezvoltarea în masă a dăunătorului viermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera). 

Pentru a evita aceste probleme, se recomandă respectarea intervalului de timp de minim un an, după care porumbul poate fi cultivat pe aceeași solă, iar după grâu, porumbul trebuie cultivat la intervalul de minim 3 ani. Pe lângă dăunători, monocultura poate crea probleme legate de structura solului sau menținerea sub control a buruienilor. 

Potrivit lui Andrei Gumovschi, rotația culturilor este necesară deoarece: 

  • culturile au consumuri diferite de apă pe parcursul perioadei de vegetație (porumbul 5.100 m3/ha, sfecla pentru zahăr 7.100 m3/ha, fasolea 4.000 m3/ha).
  • au sistemul radicular dezvoltat la diferite adâncimi în sol, de unde își extrag substanțele nutritive și apa. Cerealele păioase au rădăcina fasciculată răspândită mai mult în stratul superior al solului. Porumbul își întinde rădăcina până la 2,4 m. Leguminoasele au rădăcini pivotante care pătrund mai adânc în sol (lucerna până la 10 m), de unde aduc la suprafață calciu și fosfor.
  • după recoltare rămân cantități diferite de materie organică: cerealele păioase (rădăcini + miriște) 1,5-2 t/ha, mazărea 1,5-2 t/ha, porumbul (cu tulpini) 4-6,5 t/ha, sfecla (colete + frunze) 5-6 t/ha, lucerna 10 t/ha.
  • au consumuri diferite de substanțe nutritive: cerealele consumă mai mult azot și fosfor, leguminoasele mai mult fosfor și calciu, floarea soarelui și sfecla pentru zahăr consumă mai mult potasiu. 
  • la unele culturi sistemul radicular are însușirea de a solubiliza substanțele minerale greu solubile din sol. Așa sunt ovăzul și secara, precum și culturile leguminoase.
  • fiecare cultură este invadată de anumite specii de buruieni, care în cazul monoculturii se înmulțesc foarte repede. La grâu, în monocultură s-au găsit 525 de buruieni/m2, după porumb – 183 de buruieni/m2, iar în rotația de 3 ani 67 de buruieni/m2. La porumb, în monocultură – 163 de buruieni/m2, după grâu – 88 de buruieni, iar în rotația de 3 ani 45 de buruieni/m2.
  • culturile au boli și dăunători specifici. Porumbul și grâul au cel puțin 10 boli comune. Tanymecus (gărgărița) atacă porumbul, floarea-soarelui și sfecla pentru zahăr. 
  • lucrarea solului diferă. 
  • erbicidarea este specifică – unele erbicide au un anumit grad de remanență și chiar persistență, care pot deveni fitotoxice pentru alte culturi.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco