‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 15 iunie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLucrări și tratamente înainte de înflorirea viței-de-vie

Lucrări și tratamente înainte de înflorirea viței-de-vie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Plantațiile de viță-de-vie se află în faza înainte de înflorire, înflorire, iar viticultorii urmează să realizeze o serie de lucrări și tratamente pentru obținerea unor recolte calitative și cantitative, conform așteptărilor lor. 

Solicitat de Agrobiznes, Sergiu Tutovan, consultant în agricultură, în special în creșterea strugurilor de masă, a atras atenția asupra celor mai importante aspecte pe care trebuie să le respecte producătorii la realizarea următoarelor lucrări:

  • normarea prealabilă a încărcăturii
  • legatul în verde
  • ciupitul lăstarilor
  • realizarea tratamentelor
  • eliminarea frunzelor și a copileților până la prima inflorescență.

„La moment, în mare parte, avem o situație bună în plantațiile de viță-de-vie, aceasta pregătindu-se pentru următoarea fază de dezvoltare și anume înflorirea. Cu părere de rău, în unele parcele, circa 30-35% din ochiuri au pierit, dar, cu toate acestea, s-a format peretele verde, aceasta fiind de fapt sarcina principală după iarna pe care am avut-o.

Dacă nu am fi avut temperaturile scăzute din timpul nopții, care s-au înregistrat pe parcursul săptămânii trecute, cred că via deja ar fi înflorit. Probabil că este un moment favorabil, pentru că dacă vița-de-vie era deja înflorită și aveam temperaturile de +4..+50C pe parcursul nopții, ar fi fost foarte riscant, aceste temperaturi fiind periculoase pentru floare, deoarece la +140C și mai puțin atât înfloritul, cât și polenizarea se stopează, astfel că ar fi existat riscul să nu avem recolte”. 

Tratamente la vița de vie

Începând cu săptămâna viitoare, vița-de-vie se va afla în fenofaza de înflorire. Odată cu căderea corolei (sau cum mai este numită de viticultori primul căpăcel sărit) trebuie obligatoriu să se realizeze un tratament contra manei și făinării, a putregaiului cenușiu și a moliei strugurilor, deoarece a fost deja semnalată prezența larvelor din generația întâi.

Tratamentul se face cu un insecticid și un botriticid. 

În timpul înfloritului, producătorii pot realiza orice operațiune în verde. Cei care nu au legat via, o pot face deja la rândul 2-3 de sârme.

Cei care au reușit să realizeze această lucrare, pot elimina frunzele din jurul inflorescențelor, cel puțin până la prima inflorescență, deși recomand să o facă și până la a doua, astfel ca polenizarea să aibă loc la aer deschis.

‹ adv ›

La polenizarea viței-de-vie, într-o măsură foarte mare contribuie vântul. În plus, aerisirea strugurilor previne mult infectarea cu boli provocate de ciuperci.

Totodată, dacă bobița se formează deja la soare, se exclud arsurile ulterioare. Tot aici, la fel de important este și faptul că, atunci când se vor realiza tratamente, preparatul va nimeri direct pe strugurele pe care trebuie să-l protejăm. 

Normarea prealabilă a inflorescențelor

Normarea recoltei este un procedeu agrotehnic obligatoriu, mai ales pentru soiurile de masă, prin care se urmărește obținerea unei calități ireproșabile a strugurilor.

‹ adv ›

Cei care dispun de un sistem de irigare, desigur că administrează, prin intermediul acestuia, necesarul de apă și hrană și pot programa o recoltă mare, de peste 20 de tone la ha.

Cei care nu au asigurată irigarea, trebuie să calculeze foarte bine și să mizeze pe o recoltă de 8 – 10 tone de struguri la ha. 

Rărirea inflorescențelor la vița de vie

Cred că ar fi bine să se realizeze răritul prealabil înainte de floare, deoarece după înflorit productivitatea muncii va scădea considerabil, iar inflorescențele ce trebuie înlăturate sunt mai greu de identificat, din cauza că frunzișul se îndesește. 

Aș recomanda ca normarea finală să fie realizată din start, chiar dacă unii specialiști susțin că în timpul înfloritului ar putea să aibă loc anumite intemperii, care pot împiedica dezvoltarea normală a strugurilor.

Deși, din experiența personală, am constatat că producătorii care elimină strugurii și lasă doar unul singur la un lăstar, înfloritul și polenizarea are loc la cel mai înalt nivel, indiferent de condițiile meteo. Fiind doar un singur strugure, lăstarul îl asigură cu toate cele necesare, chiar și în condiții mai puțin prielnice. 

Reducerea numărului de inflorescențe duce la sporirea în greutate a strugurilor, dezvoltarea normală a boabelor și creșterea producției.

Țin să remarc faptul că, agronomul gospodăriei Terra-Vitis, care este un exemplu de urmat în domeniu, Dmitrii Mihov are un motto foarte sugestiv: „Mai bine cu o tonă mai puțin la ha, decât cu un kg mai mult”.

Citiți mai multe despre Normarea inflorescenţelor, ciupitul şi polenizarea artificială la vița de vie.

Ciupitul lăstarilor

Cei care au în plantații spalier obișnuit trebuie să facă ciupitul lăstarilor care au depășit cea de-a treia sârmă și să înlăture primele două frunze din vârf. Astfel, se înlătură vârful de creștere.

Ciupitul în pragul înfloritului face ca substanțele plastice produse de butuci să fie redirecționate de la creșterea vegetativă către organele generative, fapt care duce la o legare mai bună și mai calitativă a recoltei.

După care vor porni în creștere copileții ce vor da frunza tânăra și vor hrăni roada viitoare, astfel se va restabili productivitatea și echilibrului vegetativ al butucilor viței-de-vie.

‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›