Temperaturile neobișnuit de înalte, înregistrate în luna aprilie curent, au provocat pornirea în vegetație a viței-de-vie cu o lună mai devreme.
Dacă în anii precedenți aveam la fel temperaturi înalte, dar, totuși, se mai înregistrau și zile mai răcoroase, care influențau creșterea lăstarilor, atunci în anul curent am avut parte de temperaturi înalte stabile și, respectiv, o tendință de creștere continuă.
Despre aceasta a comunicat pentru Agrobiznes, Sergiu Tutovan, consultant în agricultură, în special în creșterea strugurilor de masă.
Acesta a specificat că, practic toate plantațiile de viță-de-vie sunt pornite în creștere.
Specialistul a menționat că, în urma vizitelor în teritoriu a observat că, creșterea lăstarilor nu este uniformă.
În acest sens, Sergiu Tutovan recomandă viticultorilor să administreze azot (ca exemplu azotatul de amoniu), aproximativ 15-20 de kg la ha, pentru a oferi o creștere uniformă.
Tot aici, specialistul a atras atenția asupra faptului că, atunci când cea mai mare frunză va atinge un diametru de circa 3 cm se recomandă tratarea clasică cu un preparat pe bază de cupru și sulf.
Vezi aici cum pot fi identificate bolile la vița-de-vie.
Dacă ar fi mai explicit privind dozele, deoarece sunt și plantații mici(de familie), de exemplu doza la 10L de apă sau la 50L sau 100L pentru a avea o orientare măcar, mulțumesc.
Dacă ar fi mai explicit privind dozele, deoarece sunt și plantații mici(de familie), de exemplu doza la 10L de apă sau la 50L sau 100L pentru a avea o orientare măcar, sau la rădăcina plantei, cât? mulțumesc.