‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLucrări și tratamente la vița-de-vie primăvara, după pornirea în vegetație

Lucrări și tratamente la vița-de-vie primăvara, după pornirea în vegetație

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Temperaturile neobișnuit de înalte, înregistrate în luna aprilie curent, au provocat pornirea în vegetație a viței-de-vie cu o lună mai devreme.

Dacă în anii precedenți aveam la fel temperaturi înalte, dar, totuși, se mai înregistrau și zile mai răcoroase, care influențau creșterea lăstarilor, atunci în anul curent am avut parte de temperaturi înalte stabile și, respectiv, o tendință de creștere continuă. 

Despre aceasta a comunicat pentru Agrobiznes, Sergiu Tutovan, consultant în agricultură, în special în creșterea strugurilor de masă.

Acesta a specificat că, practic toate plantațiile de viță-de-vie sunt pornite în creștere. 

„Lăstarii au deja o creștere de circa 1,5-3 cm, în dependență de soi, pantă, expoziția pantei, structura și textura solului. În anii precedenți, starea în care se află în această perioadă viile era caracteristică pentru prima decadă a lunii mai. Respectiv, suntem în anticipare cu aproximativ o lună”.

Specialistul a menționat că, în urma vizitelor în teritoriu a observat că, creșterea lăstarilor nu este uniformă.

În acest sens, Sergiu Tutovan recomandă viticultorilor să administreze azot (ca exemplu azotatul de amoniu), aproximativ 15-20 de kg la ha, pentru a oferi o creștere uniformă.

„Astfel, viticultorii vor asigura vița-de-vie cu azot până la înflorire. Producătorii care au un sistem de irigare ar trebui să realizeze o irigare de aprovizionare cu circa 800-1000 m3 la ha.

Ulterior, când lăstarii vor ajunge la 3-5 cm maxim, să realizeze un tratament cu un preparat pe bază de cupru, dacă nu au reușit să-l facă în uscat și un fungicid din grupa strobirulinelor pentru prevenirea făinării la vița-de-vie, dar și continuarea prevenirii dezvoltării pătării negre, pătării roșie, antracnozei, bacteriozelor”.

‹ adv ›

Tot aici, specialistul a atras atenția asupra faptului că, atunci când cea mai mare frunză va atinge un diametru de circa 3 cm se recomandă tratarea clasică cu un preparat pe bază de cupru și sulf. 

„La moment, viticultorii trebuie să pună accentul pe irigarea de aprovizionare, administrarea azotului, iar cei care dispun de un sistem de irigare, să administreze prin fertigare un îngrășământ cu azot, care va oferi un start bun pentru vița-de-vie și va asigura o creștere uniformă”.

Vezi aici cum pot fi identificate bolile la vița-de-vie.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. Dacă ar fi mai explicit privind dozele, deoarece sunt și plantații mici(de familie), de exemplu doza la 10L de apă sau la 50L sau 100L pentru a avea o orientare măcar, mulțumesc.

    • Dacă ar fi mai explicit privind dozele, deoarece sunt și plantații mici(de familie), de exemplu doza la 10L de apă sau la 50L sau 100L pentru a avea o orientare măcar, sau la rădăcina plantei, cât? mulțumesc.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›