‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 5 ianuarie, 2025
-4.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTemperaturile ridicate au grăbit coacerea porumbului și floarea-soarelui

Temperaturile ridicate au grăbit coacerea porumbului și floarea-soarelui

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În decursul lunii iulie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme foarte caldă și cu deficit de precipitații. Deși au fost puține, precipitațiile căzute în luna iulie însoțite de oraje, grindină și intensificări ale vântului au cauzat vătămarea culturilor agricole. Totodată, valul de caniculă a grăbit coacerea porumbului și floarea-soarelui.

Precipitațiile pe parcursul lunii iulie au căzut neuniform în teritoriu. Pe 75% din teritoriu suma precipitațiilor a constituit 15-45 mm (25-65% din norma lunară), în restul teritoriului – 50-85 mm (75-145% din norma lunară).
Pe 9 iulie la SM Bravicea s-a înregistrat fenomene meteorologice stihinice sub formă de averse puternice: pe parcursul a 3 ore au căzut 59 mm de precipitații, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Din cauza vremii secetoase menținută în o mare parte a lunii iulie, s-au creat condiții nefavorabile pentru formarea recoltei la porumb, floarea-soarelui, sfeclei de zahăr, de asemenea pentru creșterea și dezvoltarea culturilor legumicole și altor culturi agricole.
Din cauza temperaturilor ridicate, agricultorii au fost nevoiți să înceapă mai devreme recoltarea culturilor de toamnă și a celor cerealiere de primăvară.

‹ adv ›

La porumb în decursul lunii iulie s-a semnalat apariția paniculului, înflorirea lui și a știuletelui. Canicula a grăbit coacerea porumbului și floarea-soarelui. Astfel, la sfârșitul lunii iulie, la porumb a început coacerea în lapte (cu 1-2 săptămîni mai devreme față de termenii obișnuiți). La o plantă s-a format în medie 1-2 știulete.

Coacerea semințelor de floarea-soarelui a început la sfârșitul lunii iulie (cu 10-20 zile mai devreme față de termenii obișnuiți).

Ploile căzute pe 30-31 iulie, izolat puternice, în fond au completat rezervele de umezeală productivă în stratul superior al solului și au îmbunătățit puțin condițiile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor agricole în cea mai mare parte a teritoriului țării.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›