Lansat în anul 2012 şi având drept obiectiv sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării, MAC-P a devenit unul dintre cele mai de succes proiecte menite să sprijine producătorii agricoli din țară. Până în prezent, 34 de grupuri de producători au beneficiat de suportul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) în valoare de circa 9,2 milioane de dolari.
Pentru a oferi suport în continuare și altor grupuri de producători, proiectul MAC-P a fost extins până la data de 30 iunie 2021. Despre aceasta s-a anunțat în cadrul unui eveniment desfășurat la data de 24 mai curent, în cadrul SRL Fresh Time – unul dintre cele mai de succes grupuri de producători ce au beneficiat de suportul MAC-P.
În cadrul evenimentului, Liviu Gumovschi, directorul executiv al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Agriculturii finanțate de Banca Mondială, a menționat că, extinderea proiectului este un factor pozitiv pentru întreaga economie a Republicii Moldova, deoarece va asigura crearea a noi locuri de muncă, majorarea profitului întreprinderilor asociate și creșterea potențialului de export al întreprinderilor din țară.
„În perioada derulării proiectului am reușit să obținem rezultate remarcabile. Au fost finanțate 34 de grupuri de producători din diferite zone ale țării. Circa 90% din investiții au fost direcționate pentru construirea depozitelor frigorifice cu capacitatea totală de peste 30 de mii de tone (10% din toată suprafața de stocare din țară). Dezvoltând infrastructura post-recoltare au fost create și locuri de muncă, circa 4800, dintre care 2070 sunt permanente. Producătorii care au beneficiat de suportul MAC-P plătind taxe și impozite contribuie nemijlocit la dezvoltarea economiei țării. Pentru beneficiarii proiectului au fost alocate 180 de milioane de lei, dintre care 20% au fost deja returnate prin taxe și impozite achitate de aceste grupuri de producători. Dintre cele 34 de grupuri, 6 sunt autorizate să exporte, astfel, produsele autohtone pot fi găsite în SUA, Emiratele Arabe Unite și alte țări. Este un rezultat pozitiv, care a fost apreciat inclusiv și de către Banca Mondială, astfel, proiectul MAC-P va fi prelungit. Sperăm, în următorii doi ani, să creăm încă minim 10 grupuri de producători, accesul la finanțare fiind facilitat, aceștia pot beneficia și de asistență tehnică pentru pregătirea dosarelor. În timpul apropiat, vor fi finanțate încă 3 grupuri de producători. Acestea, după ce au beneficiat de suportul MAC-P, pot solicita și subvenții din partea statului. Amintim că, nu doar horticultorii pot beneficia de subvenții, dar și producătorii de lapte și apicultorii asociați în grupuri”, a adăugat Liviu Gumovschi.
Valoarea totală a finanţărilor nerambursabile acordate pe parcursul derulării proiectului către producătorii asociați în grupuri a fost de 9,2 milioane de dolari, iar pentru următorii doi ani sunt prevăzute încă 3,5 milioane.
Iurie Ușurelu, secretar general de stat al MADRM, a ținut să remarce că, proiectul MAC-P oferă două soluții pentru agricultură – producătorii beneficiază resurse pentru a crea și dezvolta infrastructura și, totodată, devin mai competitivi și puternici datorită asocierii.
„Extinderea proiectului MAC-P este deosebit de importantă pentru întreaga țară. Pe parcursul mai multor ani, a fost acordat suport esențial producătorilor pentru a asigura producerea de calitate a fructelor, însă lipsea dezvoltarea produselor, astfel încât, acestea să penetreze cât mai ușor noi piețe de desfacere. Dacă recent menționam că avem acces liber la piețele de desfacere, acum capacitățile trebuie fortificate pentru a vinde produse de calitate. Utilizând diverse tipuri de ambalaje și produse de calitate diferită nu putem spera că se va realiza un comerț stabil. Necesitatea de a vinde cu un preț mai mare produsele autohtone poate fi satisfăcută doar dacă produsele corespund acestui preț,. Trebuie să ne învățăm însă să producem la nivelul cerut. Având susținerea Băncii Mondiale cred că vom reuși. Depozitele frigorifice construite și grupurile de producători ce și-au dezvoltat o afacere frumoasă împreună cu suportul MAC-P, demonstrează că toate eforturile nu au fost făcute în zadar. Viitorul prosper al agriculturii depinde nemijlocit de producătorii asociați, ce vor munci împreună. Doar valorificând corect produsele post-recoltare, deținând linii moderne de sortare, ambalare și depozite frigorifice putem concura pe piețele de desfacere”, a spus Iurie Ușurelu.
SRL Fresh Time se bucură de succes pe piața externă deja de câțiva ani, iar Vitalie Obrejanu, directorul comercial al companiei, susține că fără suportul MAC-P le-ar fi fost mult mai greu să-și dezvolte afacerea.
„Suntem 5 producători horticoli care am constituit grupul Fresh Time în anul 2012. Atunci și au fost făcute primele investiții, plantând livezi superintensive. În anul 2015, plantațiile au intrat pe rod și căutam soluții pentru a valorifica cât mai eficient recolta obținută. În anul 2016, am fost recunoscuți drept grup de producători și am beneficiat de suportul MAC-P. Astfel, deja în anul 2017 a fost dată în exploatare prima parte a depozitului frigorific cu capacitatea de 2000 de tone, iar începând cu anul 2018, 4000 de tone de produse horticole pot fi depozitate în frigiderul nostru. Tot în anul 2018 a fost instalată linia de sortare și ambalare a merelor. În acest an planificăm să construim o linie de calibrare și ambalare pentru cireșe – noile fructe ce vor avea marca Fresh Time. Ne-a unit pasiunea pentru agricultură și această pasiune ne face să mergem mai departe. Cred că toți ar trebui să-și dorească să producă un produs recunoscut, solicitat pe piață, iar acest lucru este posibil doar fortificându-ne forțele. Avem putere de negociere, asigurăm cantități mari de produse omogene și am avut costuri mult mai mici pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare. Suntem mulțumiți că am avut ocazia să beneficiem de suportul MAC-P și recomandăm altor producători să se asocieze în grupuri pentru a-și dezvolta o afacere prosperă”, a conchis Vitalie Obrejanu.
Granturile MAC-P sunt disponibile pentru grupurile de producători cu cel puțin 5 membri, fiind eligibile domeniile: horticol – producerea fructelor, nucilor, legumelor și strugurilor; de colectare și procesare a laptelui și de procesare a mierii de albine. Valoarea maximă a grantului de care pot beneficia grupurile de producători este de 350 de mii de dolari.
Comentarii