‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMacfrut 2024: Inovații în portaltoaie și varietate horticolă

Macfrut 2024: Inovații în portaltoaie și varietate horticolă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Macfrut 2024 a pus un accent deosebit pe inovațiile din domeniul portaltoaielor pentru culturile pomicole precum mărul, părul și sâmburoasele.

Cercetarea actuală urmărește recuperarea toleranței tradiționale a acestor plante pentru a le face mai rezistente la noile boli și la schimbările climatice.

Stefano Lugli, coordonatorul salonului și convocatorul Simpozionului Internațional asupra Portaltoaielor (IRS), a explicat că direcția cercetării se îndreaptă către portaltoaie mai rustice, dar la fel de eficiente.

‹ adv ›

O tendință importantă menționată în cadrul Macfrut este migrarea horticulturii italiene și europene către est, către țări precum Azerbaidjan, Uzbekistan și Moldova.

Aceste regiuni oferă terenuri fertile și condiții climatice favorabile pentru cultivarea sustenabilă și profitabilă a merelor și cireșelor.

Lugli a subliniat avantajele acestor zone, cum ar fi precipitațiile reduse în primăvară și vară, utile pentru irigarea culturilor.

‹ adv ›

Dezvoltările în domeniul portaltoaielor includ cercetări realizate de rușii Gennady și Viktor Eremin la Stația Experimentală pentru Îmbunătățirea Genetică Krymsk.

Aceștia au selectat noi portaltoaie pentru sâmburoase, adaptabile la insuficiența de apă în sud și la iernile reci din nord. În paralel, cercetătorii de la USDA și Universitatea Cornell din Geneva au lucrat pe linii de portaltoaie pentru măr, rezistente la boli bacteriene și alți patogeni.

În ceea ce privește părul, se caută alternative la portaltoaiele pitice din grupul gutuiului, utilizate în sistemele intensive de producție. Cercetările vizează portaltoaie semipitice, mai rustice și mai rezistente la schimbările climatice și la bolile actuale.

‹ adv ›

Direcția emergentă este către sisteme de plantare mai puțin intensive, dar eficiente în termeni de producție și calitate.

Macfrut: Lanțul de inovație varietală în horticultură

Programele de îmbunătățire genetică continuă să avanseze în Europa, în ciuda provocărilor legislative recente.

Centrul Experimental Laimburg din Bolzano a raportat progrese remarcabile în îmbunătățirea genetică a mărului, acordând 293 de privilegii în Europa din 1995 până în prezent.

Actualmente, există 110 cereri în curs de procesare, dintre care 21 sunt italiene, reprezentând 19%. Drepturile de protecție asupra 129 de varietăți au expirat, dintre care 9 sunt italiene, reprezentând 7%.

Centrul Laimburg a fost un pionier în acest domeniu, inițiind un plan de îmbunătățire genetică a mărului de la sfârșitul anilor ’90.

Suprafețele cu soiuri de măr exclusive (club varieties) depășesc 230 de hectare în Europa.

Germania este pe primul loc cu 65 de soiuri exclusive distribuite în diverse regiuni de producție, dintre care aproximativ 20 sunt rezistente la boli.

Urmează Italia cu 25 de soiuri exclusive în Tirolul de Sud, 22 în Emilia-Romagna și 15 în Piemont, dintre care 5, 7 și 7 sunt rezistente, respectiv. 

Elveția este un lider în cercetarea soiurilor rezistente, având 15 din 18 soiuri exclusive cu această caracteristică.

Jurgen Braun de la Kiku a discutat despre importanța protecției mărcilor pentru a preveni canibalizarea semințelor de către producători.

În cadrul Kiku Club, protecția parțială a permis libertatea asupra semințelor, ceea ce a dus la concurență între producători.

În schimb, varietatea Crimson Snow a beneficiat de protecție completă, facilitând expansiunea producției de la 40.000 la 50.000 de tone, cu teste comerciale avansate în America de Nord, America de Sud și Africa.

New Plant, o companie consorțială formată din Orogel Fresco, Apofruit și Apo Conerpo, a lansat varietatea de kiwi chinensis „Dulcis”, care, deși verde, are gustul specific kiwi-ului galben.

V-ar putea plăcea și articolul Apofruit – cooperativa din Italia cu 2700 de membri, anunță planurile de investiții în inovație varietală.

Varietatea a fost înregistrată în Europa și se fac eforturi pentru protecția sa în emisfera sudică. Următoarea fază este completarea intrării în producție a 250 de hectare, în timp ce testele de consumatori sunt în desfășurare în Italia și Europa.

Macfrut 2024 a demonstrat importanța inovației în portaltoaie și varietatea horticolă pentru viitorul agriculturii. Evenimentele și discuțiile au evidențiat necesitatea adaptării la schimbările climatice și a colaborării internaționale pentru dezvoltarea unor practici agricole sustenabile și eficiente.

Amintim și despre oportunitatea programului BRIDGE, datorită căreia pot fi acoperite o parte din cheltuielile de participare la diferite evenimente pentru dezvoltarea afacerilor, beneficiar al căruia este și Agrobiznes.

Programul este realizat de Proiectul Tehnologiile Viitorului Innovate Moldova, proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală, cu susținerea Agenția de Investiții/Invest Moldova Agency, USAID, Guvernul Suediei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›