‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriMaestro Fruits - întreprinderea autohtonă care exportă „chipsuri” din mere eco în Kenya

Maestro Fruits – întreprinderea autohtonă care exportă „chipsuri” din mere eco în Kenya

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

 SRL „Maestro Fruits” din satul Piatra, raionul Orhei este una dintre puținele întreprinderile agricole din Moldova care a reușit să exporte chipsuri din mere ecologice în mai multe țări, iar țara deosebită unde au ajuns acestea este Kenya.

Terek Rahmo, administratorul acesteia, este originar din Siria. A studiat, în anii 90, la Facultatea de Farmacie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și a decis să rămână în țara noastră unde și-a întemeiat și o familie.

Pentru a obține materia primă suficientă întreprinderea a ales să planteze propria livadă de măr, amplasată în apropierea producerii.

„Din motivul insuficienței materiei prime am decis să înființăm, la 1,5 km de satul Brânzeni, o livadă de 250 ha unde cultivăm mere utilizând metodele agriculturii organice. În preajma livezii am construit și un bazin de irigare cu o suprafață de 2 ha pentru a ne asigura că obținem mere de calitate, adică curate din punct de vedere ecologic și de un calibru potrivit pentru instalațiile noastre de procesare și uscare. La fabrică am investit și în construcția unei stații de epurare a apelor uzate, cu o capacitate de 250 metri cubi”, spune Tarek Rahmo, Administratorul SRL „Maestro Fruits”.

Întreprinderea a contractat un credit preferențial de 620 de mii de euro, prin intermediul proiectului „Livada Moldovei”. Banii au fost investiți în modernizarea mașinii de tăiat mere pentru chipsuri.

Suportul acordat în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, scutirea de taxa pe valoarea adăugată și a taxelor vamale la achiziția echipamentelor a fost unul benefic pentru dezvoltarea dinamică a întreprinderii noastre tehnologizate”.

Întreprinderea gestionată de antreprenor mai deține și un frigider cu o capacitate 1500 de tone. Pentru a obține un kg de mere uscate, tăiate cuburi sau chipsuri sunt necesare de la 10 la 16 kg de fructe proaspete.

Merele uscate, utilizate pentru producerea alimentelor pentru copii, în special pentru müsli, sunt exportate în Germania, Austria, Olanda și Țările Scandinave.

‹ adv ›

Capacitatea de procesare a fabricii este de 14 000 tone anual însă, deocamdată, este utilizată la mai puțin de jumătate din capacitate. De ce? Paradoxal, dar și din insuficiența materiei prime, adică a merelor ecologice.

Tarek Rahmo, Administrator SRL ”Maestro Fruits”:

„Ca și toată lumea, urmare a evenimentelor din ultima perioada m-am confruntat cu scumpirea resurselor energetice. Prețul gazului a crescut și până de 7 ori. Intenționăm să construim un generator de biogaz care să funcționeze pe baza resturilor de mere rămase după procesare. Suntem încrezători că vom depăși și aceste impedimente pentru merele ecologice crescute în Moldova au un gust deosebit. M-am convins de acest lucru, încă o dată, vizitând recent Egiptul. La o degustare de acolo, merele noastre, din Republica Moldova au fost pe placul degustătorilor. Sper că va fi semnat acordul cu Egiptul pentru eliminarea taxelor vamale. La o populație de 110 milioane de locuitori ne-ar deschide perspective incredibile de desfacere. Avem experiența bună cu  Kenya, am putea extinde vânzările pe întreg continentul African unde se vând mere din Grecia, Polonia și Italia”.

Pe piața din Republica Moldova, SRL „Maestro Fruits” vinde doar 1,5 – 2% din tot ce produce. Dacă sunteți curioși să gustați chipsuri din mere bio, apreciate și cumpărate de locuitorii din Kenya, le puteți găsi în rețelele de marketuri sub numele comercial „Crisple” – chipsuri de mere, care nu conțin zahăr și nici alți aditivi alimentari.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›