‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 16 ianuarie, 2025
-2.5 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriMAIA lansează campania de informare privind acțiunile realizate de minister în acest an

MAIA lansează campania de informare privind acțiunile realizate de minister în acest an

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În preajma Zilei lucrătorului din agricultură și industria prelucrătoare, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare inițiază o campanie de informare privind acțiunile realizate de minister timp de un an, pentru dezvoltarea sectorului agricol și mediului rural.

Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural a fost majorat până la 1,9 miliarde de lei în anul 2023. Până astăzi, în conturile agricultorilor au fost deja debursați 1.82 miliarde de lei.

Fiind într-un dialog permanent cu Asociațiile profesionale, ministerul a reușit formularea soluțiilor țintite, eficiente și legale pentru fiecare sector, fiind create posibilități și condiții pentru ca agricultorii din țară să poată trece mai ușor peste crize.

‹ adv ›

Astfel, în anul 2023, MAIA a elaborat o nouă politică de subvenționare pentru a încuraja dezvoltarea fermierilor mici și mijlocii, fiind puse accente pe: 

  • Diversificarea formelor de subvenționare;
  • Alocarea subvențiilor majorate pentru tinerii fermieri, femei fermieri, grupuri de producători, cooperative de întreprinzători și ferme zootehnice cu profil – lapte;
  • Alocarea plăților directe pe kg de produs. În acest an, în premieră, au fost recepționate cereri pentru subvenționarea cu 3 lei per kg la lapte de vacă facturat. Astfel, 185 entități economice au depus cereri pentru subvenționarea laptelui dintre care 163 au primit deja circa 75 de milioane de lei. Celelalte sunt în proces de verificare. 

Suplimentar, pentru a susține fermierii, au fost aprobate și alte măsuri de intervenție, cu efect de diminuare a costului de producere:

  • Rambursarea accizei la motorină utilizată în anul agricol 2023 pentru efectuarea lucrărilor în exploatațiile agricole în cuantum de până la 100 %;
  • Susținerea fermierilor micro și mici prin acordarea suportului financiar din Fondul de Rezervă a Guvernului, în valoare de 200 milioane de lei – pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022. Toți cei 2161 de fermieri care au solicitat ajutorul, au primit deja banii;
  • Urmează să fie acordat ajutor umanitar exprimat în motorină, în cuantum de 4000 tone, destinat fermierilor micro și mici, dar și instituțiilor publice, care dispun și exploatează teren arabil de până la 1500 ha, ce a fost însămânțat cu culturi de fitotehnie pentru roada anului 2022 și a fost afectat de secetă. AIPA gestionează 1543 de cereri de solicitare a ajutorului umanitar.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›