‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 17 mai, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMAIA va stabili peste 1,5 luni compensațiile pentru fermieri care au înregistrat pagube din...

MAIA va stabili peste 1,5 luni compensațiile pentru fermieri care au înregistrat pagube din cauza înghețurilor din aprilie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Mărimea compensațiilor pentru fermierii ale căror plantații au fost afectate de înghețurile din aprilie va fi stabilită peste aproximativ 1,5 luni. Declarația a fost făcută de viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Iurie Ușurelu la o conferință de presă susținută pe 12 mai, transmite InfoMarket. El a spus că se va putea de vorbit despre mărimea și formele de compensații (de la plăți directe și până la acordarea de tehnică) numai după obținerea și analiza informațiilor despre toate plantațiile, tipurile de recolte, iar pentru că unele fructe (mere, piersici, etc) se coc mai târziu, tabloul deplin va putea fi înțeles doar în prima sau a doua jumătate a lunii iunie.

Ușurelu a spus că instituția nu vrea să fie repetată situația din 2014, când pentru achitarea compensațiilor fermierilor afectați de embargoul Rusiei pentru producție moldovenească a fost luat un credit de la Banca Mondială, iar compensațiile au fost plătite nu doar celor afectați, dar și cei care deloc nu au fost atinși de situație. Din acest motiv, va fi făcută o analiză minuțioasă a informației primite. Potrivit datelor transmise până acum de 29 de consilii raionale, cea mai mare parte a prejudiciului a fost atestată în raioanele Cantemir, Cahul, Căușeni, Călărași, Ungheni, Taraclia și UTA Găgăuzia. Suprafața afectată este de 34,5 mii de ha. Au fost deteriorate de la 5% la 100% din plantații. Este vorba despre legume – 112,4 mii ha, culturi de câmp -19,4 mii ha, culturi multianuale și vii – 14,9 ha. De asemenea, au fost afectate 28,3 mii m.p. de sere, 105 m.p. de depozite cerealiere. Cel mai mult a fost afectată producția de prune și mere, dar informații despre fructe vor fi obținute doar în prima sau a doua jumătate a lunii iunie, când va fi clară situația. Iurie Ușurelu a comunicat că în timpul deplasărilor experților ministerului, ale Universității Agrare, altor specialiști în raioane a fost stabilit că unele informații despre prejudiciul cauzat este falsă, iar gradul de prejudiciere a fost mai mic decât cel anunțat.

Astfel, potrivit informațiilor primite de Ministerul Agriculturii, recolta de floarea-soarelului și porumb a fost afectată în proporție de 100%, iar de facto – numai la nivel de 5-10% și doar din cauza că fermierii au semănat înainte de termen. Modul de sancționare a fermierilor care nu prezintă informații veridice nu a fost încă stabilit și va fi examinat mai târziu. În acest context, Iurie Ușurelu a spus că de săptămâna viitoare, reprezentanții ministerului și ai AIPA vor merge la plantații pentru a verifica informația și evaluarea pagubelor. În primul rnd, vorfi vizitate plantațiile de cireși, vișini, caiși, piersici, meri, peri.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›