joi, 5 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeMajoritatea fermierilor nu știu că pierd 10-20% din terenurile lucrate

Majoritatea fermierilor nu știu că pierd 10-20% din terenurile lucrate

Recomandate

Principalul atu al unui fermier este pământul, iar fiecare hectar este o resursă care aduce bani, mai ales având în vedere că Moldova nu are suprafețe mari, în schimb, solul e bogat în cernoziom.

Dar, în ciuda acestei valori, mulți fermieri nu înțeleg pe deplin limitele câmpurilor arendate și adesea subcultivează terenul pentru care plătesc chirie.

Potrivit experților Feudal.md, majoritatea fermierilor nu cunosc limitele exacte ale terenurilor și în procesare se ghidează după limite aproximative, lucrează până la fâșiile de protecție, drum, până la râu.

În continuare, vom analiza ce pierderi suportă fermierii și cum pot fi remediate.

Pierderi tehnice și cauzele acestora

Pentru a cunoaște limitele parcelelor de teren, este necesară vizualizarea de înaltă calitate a băncii terenurilor, în mod ideal – ale câmpurilor digitalizate bazate pe analiza prin satelit și vizualizarea parcelelor dotate cu date.

Din păcate, astăzi nu mulți fermieri au o bancă a terenurilor digitalizată, iar majoritatea producătorilor agricoli nu își „văd” câmpurile și starea lor. Pe baza unor idei brute despre limitele câmpurilor, fermierii de foarte multe ori subcultivează parcelele arendate, adică au pierderi tehnice.

Andrei Demianovici, proprietarul Feudal.md, spune că din ceea ce compania a reușit să analizeze de-a lungul anilor de lucru, a determinat, că fiecare întreprindere agricolă are 10-20% din teren, care nu este cultivat din cauza faptului că fermierul nu este conștient de limitele exacte ale câmpurilor.

„De exemplu, un fermier știe că după registru (fie că este cadastru sau primărie) are 500 de hectare de teren spre cultivare. Dar, de fapt, prelucrează 450 de hectare. Sau trece pe câmpurile întreprinderilor învecinate, sau operatorul „nu a ajuns” o mică fâșie de pământ, sau o fășie de protecție crește pe parcele și, pentru a o defrișa, trebuie să înțeleagă exact unde se termină terenul și pe cât timp contractul de arendă este întocmit. Se pare că, 20-30 de acri la hectar, pe care nu le prelucrează, nu este mult. Dar când se analizează întrega bancă a terenurilor, se determină că pierde 10-20% din suprafața care i-ar putea aduce profit. În schimb, în 5-10 ani de arendare, fermierul plătește efectiv acele bucăți de pământ care nu-i aduc profit”, spune Andrei.

La Feudal.md, la auditarea unei bănci de teren, hotarele câmpurilor sunt introduse în sistem conform analizei moderne prin satelit. Această muncă durează aproximativ o zi, după care fermierul poate avea toate informațiile necesare pentru analiză.

Reversul este „autoacaparare” terenurilor care nu îți aparțin și riscul de a rămâne fără recoltă

O altă consecință a necunoașterii limitelor câmpurilor este acapararea terenurilor. Terenurile pot fi ocupate în două moduri – intenționat și „accidental”.

În primul caz, fermierul știe că cultivă ilegal, în asemenea caz, adesea sunt implicate suprafețe mari. În al doilea caz, ca și în cazul pierderilor tehnice, fermierul pur și simplu depășește din greșeală granițele băncii sale de teren și cultivă terenurile altora, fără să știe despre aceasta – deseori acestea sunt terenurile primăriei.

Autoocuparea include și drumurile de câmp și terenurile cu arendă „neagră” sau fără arendă (de exemplu, atunci când proprietarul terenului este mort și moștenitorul nu a apărut încă).

Ambele tipuri de autoacaparare sunt considerate ca folosire ilegală a terenurilor, ceea ce înseamnă riscul de amenzi în cel mai bun caz, în cel mai rău caz – altcineva poate recolta ceea ce dvs. ați cultivat.

„Ca să fie mai clar, având 500 de hectare, undeva subcultivați 30-50 de hectare de teren, dar undeva sechestrați aceeași cantitate, ajungând astfel aproximativ la propriile 490-500 de hectare, dar, în același timp, riscând constant nejustificat 30 de hectare de cultură. O astfel de „strategie” este foarte fragilă și implică mari riscuri, deoarece într-o zi cineva vă poate strânge recolta și nu veți mai putea face nimic.

Astăzi, este epoca informației digitale și nu va fi greu pentru nimeni să vadă că cultivați pământul ilegal. Prin urmare, este mai bine să acordați atenție parcelelor dvs. reale și să le prelucrați complet până la limitele cadastrale. Astfel, veți evita „pierderile tehnice”, veți intra legal în întreaga zonă în funcție de dimensiunea parcelelor dumneavoastră. Trebuie să înțelegeți că, pe lângă bani, este important să vă protejați reputația care vă aduce acești bani”, spune Andrei Demianovici.

Cum să evitați pierderile tehnice și să eliminați riscurile

Înțelegerea limitelor clare ale terenurilor este cheia pentru soluționarea acestei probleme. Acest lucru necesită o vizualizare de înaltă calitate a terenurilor și a câmpurilor dvs.

Din fericire, astăzi fermierii au posibilitatea de a-și vedea terenul online, vizualizat pe imagini din satelit și au acces la toate datele pentru fiecare parcelă de teren – în orice moment și de pe orice dispozitiv.

Compania Feudal.md, atunci când efectuează un audit funciar, introduce în prelucrare limitele câmpului în mod gratuit, vizualizându-le pe imagini din satelit, iar sistemul însuși emite date analitice prin numere cadastrale și arată unde fermierul subcultivează terenul și în ce volum. 

Imaginile din satelit vă ajută să înțelegeți care este motivul golurilor – este un spațiu pentru cultivare, sau acolo a crescut o pădure, sau s-au trasat linii electrice, de exemplu.

Sistemul Feudal.md va arăta și unde fermierul și-a părăsit câmpul și a „intrat” accidental pe pământuri străine. Iar aceste informații pot ajuta producătorul agricol să-și extindă banca terenurilor.

La urma urmei, dacă un fermier intră pe terenurile cu care nimeni nu are contracte de arendă, el poate încărca date despre proprietar din sistem în Excel și poate lucra la semnarea acordurilor. Principalul lucru este că informațiile sunt la îndemână.

Trebuie reținut, că utilizarea oficială a terenului este mai ieftină decât potențialele pierderi materiale și reputaționale pe care le puteți suferi ca urmare a autoacaparării terenurilor.

Puteți obține o consultație gratuită cu privire la banca dvs. de terenuri și toate problemele conexe sunând la +(373) 078037524.

Sau urmați linkul pentru a afla mai multe despre sistemul Feudal.md.

Andrei Demianovici
Andrei Demianovicihttps://feudal.md
Fondator Feudal.md. Expert în domeniul managementului terenurilor și al activelor întreprinderilor agricole

Citește și ›

Advertoriale