‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMaria Ilișov, apicultoare: „Datorită grantului câștigat, am cumpărat toate utilajele necesare la stupină”

Maria Ilișov, apicultoare: „Datorită grantului câștigat, am cumpărat toate utilajele necesare la stupină”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tânăra apicultoare din satul Plop-Știubei, raionul Căuseni, Maria Ilișov, a pornit o afacere în apicultură acum 2 ani, fiind ajutată de soțul ei.

Perioada pandemiei a fost decisivă pentru activitatea lor, aceasta i-a determinat să inițieze afacerea în apicultură, revenind la sat. Chiar dacă greutăți sunt multe, tinerii spun că sunt fericiți de ceea ce fac zi de zi și planifică să-și extindă, puțin câte puțin, afacerea.

La moment, dețin o stupină cu 45 de stupi. Au învățat cum să îngrijească de aceștia de la o rudă, însă întâmpină destul de multe provocări din care au ce învăța și în continuare.

‹ adv ›

Un imbold pentru creșterea afacerii a apărut, când tânăra a aflat despre creditele cu porțiune de grant oferite de către UCIP IFAD destinate femeilor pentru dezvoltarea și diversificarea afacerilor, care i-au permis să-și dezvolte afacerea. 

„Am aflat despre oportunitățile UCIP IFAD pe rețelele de socializare. Cam într-o săptămână împreună cu soțul am pregătit planul de afaceri și pachetul de acte și l-am depus la bancă. În câteva luni am intrat în posesia grantului și am achiziționat utilajele necesare afacerii noastre”, a declarat apicultoarea.

La scurt timp după ce a intrat în posesia creditului cu porțiune de grant, apicultoarea din Plop-Știubei a achiziționat utilajele apicole și le-a aplicat în lucru.

Toate utilajele achiziționate sunt testate și utilizate pe deplin în afacerea noastră. Suntem mulțumiți, fiindcă toată tehnica respectivă era un vis de-al nostru, dar datorită grantului câștigat, a devenit realitate. Ne sunt de mare folos. Aplicăm în lucrul nostru centrifuga, descăpăcitorul, masa de descăpăcit, stupii deja îi avem populați. Cât privește beneficiile utilajelor respective, acestea, în primul rând, ne-au redus timpul de lucru. Dacă pentru o ramă în trecut ne lua peste 5 minute pentru a o descăpăci, acum ne reușește acest lucru în câteva secunde. La fel și timpul de extragere a mierii s-a redus”, mai menționează Maria Ilișov.

La etapa actuală, apicultoarea susține că și-a dotat complet afacerea, însă admite că, odată cu creșterea numărului de stupi, setul de utilaje apicole va trebui extins. 

Avem 45 de stupi pe care i-am populat prin intermediul surselor din acest grant, dar mai avem 45 se stupi acasă. În total ar însemna 90 de stupi. Este complicat să spun acum la câți stupi vom crește afacerea, dar o dorim una frumoasă și profitabilă. Odată ce stupina s-ar extinde, evident că vom avea nevoie de stupi suplimentari, rame și ceva tehnică suplimentară de prelucrare, însă, la moment, achiziția făcută în raport cu numărul de stupi pe care-i avem, este suficientă”.

‹ adv ›

Pentru toate femeile apicultoare, dar și pentru toți tinerii apicultori, Maria Ilișov are un îndemn:

„Le sugerez tuturor tinerilor din Republica Moldova să fie mai curajoși, să se implice și să participe la inițiativele și proiectele de susținere a antreprenorilor, așa precum am participat eu la creditul cu porțiune de grant oferit de UCIP IFAD. Acest suport financiar a fost pentru noi o șansă bună și frumoasă, datorită căreia am reușit”.

În 2021, Republica Moldova a exportat peste 3500 de tone de miere naturală, cu 200 de tone mai mult față de anul 2020. Cele mai mari cantități de miere naturală au avut destinația: Italia, Franța, Slovenia, România, Polonia și Germania.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›