‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriMaria Novac: Haideți să mâncăm produse obținute acasă, crescute de oamenii noștri

Maria Novac: Haideți să mâncăm produse obținute acasă, crescute de oamenii noștri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ca și mulți alți tineri din Moldova, Maria și Igor s-au pornit la munci peste hotare. Nici n-au reușit să ajungă bine la locul destinației, au și înțeles că străinătatea nu este pentru ei. Au revenit acasă după trei zile.

S-au întors la locul de baștină și s-au apucat, mai în glumă, mai în serios de dezvoltarea unei afaceri cu sere. Chiar dacă nu era mare amatoare a agriculturii, Maria Novac din satul Chetrosu, raionul Drochia, a învățat rapid să iubească acest domeniu.

De la o seră la alta, se dedică tot mai mult legumelor pe care le crește și le îngrijește în fiecare zi. De șase ani încearcă să demonstreze că lucrurile frumoase se întâmplă acasă și că produsele autohtone sunt cele mai gustoase.

„Am început cu ciupercile. Este adevărat că am dat-o în bară de câteva ori, dar nu ne-am oprit, am riscat, am luat credit și am construit primele noastre trei sere. După ce am construit serele, am reușit să achităm creditul și mai apoi am accesat la grant. Soțul a câștigat grantul și am făcut următoarele sere”, povestește Maria Novac într-un interviu oferit FARM.

‹ adv ›

Părinții lui Igor au practicat agricultura, tinerii însă n-au crezut că vor lansa vreodată o afacere în acest domeniu.

„Ideea noastră nici nu-mi mai amintesc de unde a pornit, la drept vorbind, niciodată n-am crezut că am să mă apuc de crescut legume. Să-mi fi spus cineva că o să mă ocup cu asta, niciodată nu era să cred”.

Toată ziua o petrece în sere, iar despre comercializare, tânăra spune că nu sunt probleme, legume de-ar fi.

„Legumele le vindem la magazinele locale, și la piața angro. Ca să fiu mai sinceră, dacă am avea mai multe produse, ar fi mai bine, avem unde le vinde. Chiar dacă n-am avea ce face cu ele aici, pe loc, le-am duce la Chișinău. Practic toată ziua și în fiecare zi suntem aici, pe cei 16 ari. E destulă muncă pentru doi oameni – dacă nu este vremea legatului, este vremea prășitului, dacă nu este cu prășitul, este culesul, ai cu ce să te ocupi, sănătate și putere să fie, muncă este destulă”.  

Toată munca o fac manual, iar de mare ajutor le sunt câțiva angajați din zonă.

„Noi ne mai dedicăm și copiilor – școală, grădiniță. Sigur că suntem și pe drumuri mult, trebuie să ducem produsele la magazin, la piață, totuși, cel mai mult aici o petrec angajații noștri”.

‹ adv ›

Ce ține de afacerea cu ciuperci deschisă inițial, Maria Novac susține că este destul de greu să comercializeze recolta.

„Cu ciupercile e mai problematic anume la capitolul vânzare. Oamenii noștri nu au cultura consumului de ciuperci, mulți nu cunosc. Spre exemplu, la Nord nu se prea vând. E nevoie să le ducem la Chișinău. Din acest motiv, mă gândesc la faptul că aș vrea să dezvolt o metodă de conservare ale ciupercilor, o încăpere special dedicată acestui proces. Planuri pentru viitor avem multe, dar cred că încetișor, o să le facem. Un pic de granturi, un pic de credite și o să mergem mai departe”. 

Familia Novac este membră FARM, iar federația i-a ajutat în dezvoltarea afacerii.

„Practic, suntem membri de cum am început să ne ocupăm de agricultură. Echipa FARM ne-a ajutat în procesul de obținere a subvenției, ne-a îndrumat spre drumurile care trebuie de făcut, ce trebuie de îndeplinit și cum. Împreună cu membrii FARM am fost în foarte multe deplasări, am descoperit multe locuri noi, am cunoscut noi agricultori cu care am împărtășit din experiențele noastre. Vreau să vă spun că membrii FARM sunt mult mai deschiși, mai primitori, mai pregătiți să ofere informații și sfaturi. De câte ori am avut nevoie de un ajutor, mereu l-am primit”.

În ciuda greutăților cu care uneori se confruntă, Maria Novac spune că agricultura este un domeniu în care se merită de a face investiții.

„Eu cred că cei care vor să se implice în agricultură, în primul rând trebuie să iubească plantele, să iubească ceea ce fac, altfel, nu prea reușești. Și dacă te apuci să faci agricultură, trebuie să dai tot ce ai mai bun în tine și la tine acasă. Noi trebuie să facem în așa fel ca să valorificăm pământurile și producția noastră, să nu mâncăm doar fructe și legume de import, să avem posibilitatea să le consumăm pe ale noastre. Chiar am un îndemn pentru toată lumea – să susținem agricultorii locali, să mâncăm produse obținute acasă, crescute de oamenii noștri, din grădina noastră”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›