O afacere exotică a prins contur în satul Holercani, raionul Dubăsari.
După ce a lucrat mai mult timp vânzătoare într-un magazin din sat, Maria Racu a hotărât să înființeze o fermă de struți și să dezvolte o afacere eco-turistică în localitate.
Deși avea această idee de mult timp, abia anul trecut a reușit să o pună în aplicare.
Cu asistența Suediei și PNUD oferită prin intermediul proiectului „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, Maria Racu a procurat 5 struți, a amenajat un teren pentru ei și a elaborat un plan de dezvolte a unei afaceri sustenabile și reziliente la schimbările climatice.
Maria Racu spune că a decis să crească struți pentru că aceștia pot fi atât o atracție turistică, cât și o sursă de venit din vânzarea de ouă, carne, piele și chiar pene.
În plus, gunoiul de grajd de la fermă poate fi utilizat pentru producerea compostului, care e la mare căutare în rândul agricultorilor.
Chiar dacă este o pasăre mare, antreprenoarea spune că nu este greu de îngrijit, mai ales că împarte această sarcină cu soțul, care o ajută în toate.
O parte importantă a succesului a fost adaptarea afacerii la schimbările climatice.
Struții sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a se adapta la diverse condiții climatice, ceea ce a făcut ferma rezilientă la fluctuațiile de temperatură și precipitații.
Datorită mentoratului obținut în cadrul proiectului, antreprenoarea implementează practici agricole sustenabile și contribuie la dezvoltarea comunității.
Cu timpul planifică să angajeze localnici și să colaboreze cu alte afaceri din zonă pentru a promova turismul în sat și a diversifica piața de desfacere.
De asemenea, va organiza evenimente și ateliere educaționale pentru copii, în care le va vorbi și despre importanța protejării mediului.
Afacerea sa a stârnit curiozitatea multor săteni, dar și a inspirat multe alte femei să își urmeze visurile.
Maria Racu este una dintre cele 120 de femei cu activitate economică în gospodării casnice care au dezvoltat afaceri reziliente la schimbările climatice cu ajutorul Suediei și PNUD în cadrul proiectului „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”.
Comentarii