Maria Vedrașco administrează Cooperativa de întreprinzător „VED-MAR AGRO” din satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, recent selectată pentru un grant în cadrul Proiectului USAID Agricultura Performanta in Moldova (USAID/APM). Activitatea de bază a cooperativei este de a păstra, procesa și ambala producția agricolă.
Acum trei ani, împreună cu alți patru producători de struguri din satul Costești, raionul Ialoveni, au decis să se asocieze ca să poată face față cerințelor pieței tot mai exigente. A fost o adevărată provocare. Însă o provocare și mai mare a fost pentru Maria Vedrașco când colegii au decis să o numească administratoare a Cooperativei „VED-MAR AGRO”. A surprins-o decizia celorlalți membri, majoritatea fiind bărbați, de a-i încredința responsabilitatea să gestioneze afacerea comună. Argumentele forte au fost cunoștințele pe care le posedă în domeniul economic, experiența sa de lucru și perseverența. Anume încrederea colegilor a motivat-o să caute cu insistență soluții pentru problemele complexe cu care se confruntă.
„Nu cunosc toate lucrurile. Dar învăț în permanență. Și deschid toate ușile pentru a rezolva vreo problemă ”, recunoaște Maria Vedrașco.
În pofida tuturor dificultăților, astăzi Cooperativa dispune de un depozit frigorific de cinci camere cu capacitatea totală de peste 350 tone, unde sunt depozitați struguri de soi Moldova, Victoria, Alb de Suruceni, Codreanca, Arcadia, produși de membrii cooperativei, dar și de către alți fermieri din regiune. De asemenea, cooperativa dispune de cameră de pre-răcire, o linie de sortare și ambalare, care le permit să livreze produsele agricole conform tuturor cerințelor comerciale. Rezultatele asocierii antreprenorilor agricoli au determinat și alți fermieri să adere la cooperativa „VED-MAR AGRO”, astăzi numărând deja șapte membri.
Maria Vedrașco este mândră de rezultatele atinse până la moment. Ea însă este determinată să continue completarea și modernizarea infrastructurii post-recoltare a cooperativei pentru a crește competitivitatea strugurilor produși, sporind șansele cooperativei de a extinde exportul pe piețele netradiționale.
„Exportul pe piața europeană ne oferă mai multe avantaje, inclusiv datorită cotelor preferențiale oferite Republicii Moldova pentru struguri și ne dorim să beneficiem de aceste oportunități. Avem posibilitate să creștem exportul în Romania, dar să livrăm și în Polonia și chiar în Austria”, susține optimist Maria Vedrașco.
Recent, cu suportul proiectului USAID/APM, reprezentanții Asociației producătorilor de struguri din Costești, unde cooperativa „VED-MAR AGRO” este membru, au participat la o misiune comercială în Viena, Austria, unde au discutat cu compania Greenyard, distribuitor internațional, posibilitatea livrării strugurilor de soi Moldova pe piețele țărilor membre ale UE.
Anul trecut cooperativa a comercializat strugurii în Republica Moldova, Rusia și România. Totuși, membrii cooperativei își doresc să exporte mai mult pe piața europeană, deoarece prețurile oferite sunt atractive. Cooperativa însă are carențe la capitolul ambalare și demonstrarea respectării cerințelor de securitate a alimentului, aspecte pe care pune accent piața externă. Aceste neajunsuri au determinat-o pe Maria Vedrașco să-i convingă pe membrii cooperativei să solicite un grant din partea proiectului USAID/APM pentru procurarea echipamentului de producere a lăzilor personalizate de carton pentru depozitarea fructelor.
„Din experiența noastră am observat că un ambalaj atractiv influențează și stabilirea prețului mai înalt pentru struguri”, precizează Maria Vedrașco.
Noua achiziție îi permite cooperativei să producă ambalaj conform cerințelor europene pentru strugurii produși de membri, dar și să presteze servicii de producere a lăzilor pentru alți zeci de producători din zonă.
O altă preocupare a administratoarei cooperativei „VED-MAR AGRO” este să asigure implementarea standardelor internaționale și certificarea corespunzătoare. Cu asistența proiectului USAID/APM cooperativa va implementa standardele pentru obținerea certificatului ISO 22000 și a sistemului de siguranță a alimentului bazat pe principiile HACCP, care va confirma că produsele agricole sunt sigure pentru consum și nu prezintă pericole pentru sănătatea consumatorilor. În același timp, membrii cooperativei vor fi asistați în implementarea standardelor Global GAP. Respectarea tuturor acestor cerințe va facilita exportul producției agricole pe piața europeană.
Dar cel mai semnificativ rezultat al muncii asidue a Mariei Vedrașco este că a reușit să-i determine pe cei doi fii ai săi, plecați peste hotare, să revină acasă și să se alăture familiei în dezvoltarea afacerii. Tinerii erau plecați în SUA, dar s-au întors în Republica Moldova datorită oportunităților create în cadrul cooperativei „VED-MAR AGRO” din inițiativa și eforturile inspirate ale mamei lor.
Comentarii