‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMariana Pîslaru: Suntem absolut hotărâți să ne lansăm pe piața europeană cu fructe de...

Mariana Pîslaru: Suntem absolut hotărâți să ne lansăm pe piața europeană cu fructe de calitate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Compania Staragro Group este prima auditată în acest an pentru certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP, asistată de proiectul USAID/APM. În curând, întreprinderea va obține și certificarea propriu-zisă, datorită căreia va avea mai multe oportunități de comercializare a fructelor.

Mariana Pîslaru, fondatoarea companiei, susține că certificarea conform standardelor este absolut necesară, oferind mai multă încredere și siguranță în faptul că pentru fructele produse cu multă grijă va fi identificată neapărat o piață de desfacere.

„Chiar dacă acest an este unul dintre cei mai dificili și recolta de cireși obținută este mult mai redusă decât cea din precedenții, am decis să mergem mai departe, inclusiv să ne aliniem standardelor pentru a obține certificarea. În agricultură este foarte foarte important să te gândești la ziua de mâine, să-ți creezi planuri de lungă durată. Asftel, fiind primul an în care vom obține certificarea, învățăm ceea ce este necesar pentru a ne asigura că în anii următori vom reuși să atingem mai multe scopuri”, susține producătoarea.

Aceasta a optat pentru o gamă vastă de soiuri de cireși cu perioade diferite de maturare, per total, având circa 24 de hectare de livadă. În acest mod, producătoarea nu doar utilizează eficient brațele de muncă disponibile, ci și are mai multe posibilități de comercializare.

„Ne-am dorit să fim siguri că vom avea o piață de desfacere avantajoasă, cumpărători și producție solicitată la export. Consumatorii din diferite țări au preferințe diferite, iar varietatea mare de soiuri este o soluție în acest sens. Începem recoltarea la începutul lunii mai și o finalizăm la începutul lunii iunie, deci mai avem și siguranța că, dacă din anumite motive au fost afectate soiurile timpurii, vom putea vinde cel puțin recolta obținută de la soiurile tardive”.

Scopul principal – obținerea fructelor de calitate, solicitate pe mai multe piețe

„Suntem absolut hotărâți să ne lansăm pe piața europeană cu fructe de calitate, dar nu abandonăm nici oportunitatea de a exporta în țările CSI. Uneori, a fost dificil să ne aliniem cerințelor, însă eu sunt ferm convinsă că se merită. Până la urmă, trebuie să înțelegem că vor supraviețui doar producătorii cu producție de calitate. Standardele GLOBALG.A.P. și GRASP, de fapt, ar fi un mod deosebit de a produce, care asigură nu doar o calitate superioară a produsului finit, ci și te face să schimbi abordarea, conceptul general. Aici, contează tot absolut, începând cu tăierile și finalizând cu recoltarea și condiționarea produselor”.

În cadrul proiectului USAID/APM, producătorii din țară beneficiază de suportul necesar pentru a implementa corect standardele GLOBALG.A.P. și GRASP, inclusiv sunt ghidați de experți din domeniu.

„Practicile agricole incluse în standardul GLOBALG.A.P. și GRASP, evident, contribuie la obținerea produselor inofensive și de calitate superioară. Analizând piețele europene, înțelegem că anume aceste 2 cerințe stau la baza stabilirii parteneriatelor. Orice producător agricol ce se aliniază la aceste cerințe, se aliniază și legislației naționale și internaționale. Investițiile făcute în horticultură sunt importante, de aceea este absolut necesar să fim siguri că având un produs de calitate vom avea și unde-l comercializa”, explică Andrei Cumpanici specialist APM în siguranța alimentelor și post-recoltă.

La moment, în Republica Moldova sunt circa 60 de producători agricoli care pe parcursul ultimilor au implementat standardele GLOBALG.A.P. și și-au certificat procesele de producere a merelor, prunelor, cireșilor, și strugurilor de masă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›