‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
1.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAfaceriMarinela Cataraga, elevă: Îmi doresc să am propria mea prisacă

Marinela Cataraga, elevă: Îmi doresc să am propria mea prisacă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›


Și-a învins frica de albine și este pregătită să-și pună pe picioare o afacere apicolă. După doi ani de studii la Școala Profesională din comuna Bubuieci, Marinela visează, cu susținerea părinților, să devină o apicultoare de succes. 

De mică își dorea să devină croitoreasă, până în ziua în care a mers cu familia în vizită la moșul ei, care are o prisacă. 

„Moșul meu m-a întrebat dacă vreau să merg să văd cum lucrează în prisacă. Deși mă îmbrăcase în echipament, îmi era atât de frică să nu intre vreo albină la piele. Aveam o teamă cum rar avusesem în viață. În același timp, mi se părea totul atât de minunat. Mă uitam de aproape la ce făcea moșul meu, era fantastic. Am rămas atât de impresionată, încât la scurt timp i-am propus mamei să mă fac și eu apicultor. Mama mi-a spus că trebuie să aștept să finalizez gimnaziul și că, poate, până atunci, mă răzgândesc. Dar nu, nu m-am răzgândit”, povestește Marinela.

Încă din primele zile de studii de la Școala Profesională din Bubuieci, care este singura școală VET din Moldova unde se predă apicultura, tânăra a înțeles că a făcut o alegere bună: 

„Am început să mergem cu maistrul nostru la albinele de la școală. Priveam cum lucrau, le dădeam mâncare, învățam să îngrijim de ele. Am început să le îndrăgesc mult. Dacă albinele ar dispărea, în patru ani lumea nu ar mai exista. Albinele asigură polenizarea mai multor culturi necesare pentru hrana noastră”.

‹ adv ›

Marinela este un model demn de urmat, ea a fost una dintre cele două fete din numărul total de absolvenți ai meseriei apicultor. La școală a înțeles că apicultura se potrivește bine și femeilor, și femeile pot fi apicultoare profesioniste și dedicate prisăcii.

De mare ajutor i-a fost și îi este în continuare experiența pe care o obține de la antreprenorii deja lansați în domeniu. Anul acesta face practica la Stupina din Codrii Moldovei a lui Eugen și Victoria Sobol, care au doar cuvinte de laudă pentru Marinela.

„Fiecare elev de la școala profesională se gândește că după studii își va lansa o afacere. Noi ne-am bucurat să primim un practicant, pentru că astfel avem și noi un ajutor. Ne-am străduit să îi transmitem Marinelei cât mai multe informații, ca să nu facă greșelile pe care noi le-am făcut. În Republica Moldova este loc pentru acest domeniu, este loc pentru mai multe familii de albine”, spune Victoria Sobol. 

„Aici sunt condiții foarte bune pentru a obține experiență. Totuși, eu visez să am propria mea prisacă și să vând produse apicole”, se arată încrezătoare Marinela.

Sectorul apicol din Moldova este în continuă dezvoltare, deoarece mierea produsă este de o înaltă calitate, iar piața cunoaște o creștere constantă.

‹ adv ›

În Moldova există peste 6.500 de apicultori, dintre care, conform estimărilor Agenției Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova,  doar în jur de 7 la sută sunt femei care gestionează prisăci.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›