‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMaxim Railean, UASM: Cu specialitatea pe care am ales-o, ești invitat la muncă de...

Maxim Railean, UASM: Cu specialitatea pe care am ales-o, ești invitat la muncă de pe băncile universității

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Acum ca niciodată, agricultura Republicii Moldova are nevoie de tineri pasionați de utilizarea tehnologilor moderne. Un rol important în formarea specialiștilor calificați îl au studiile și experiența.

Maxim Railean este masterand al Universității Agrare de Stat din Moldova, facultatea Cadastru și Drept și este sigur că va putea obține rezultatele pe care și le-a propus datorită perseverenței și implicării.

De ce ai optat pentru studii în domeniul hidroameliorației?

„Am ales domeniul hidroameliorației, pentru că în ultima perioadă se înregistrează destul de des secetă în țara noastră, iar irigarea este soluția pentru agricultorii care își doresc să obțină recolte bogate chiar și în condiții mai complicate. Este evident că, în acest domeniu există o lipsă acută de specialiști, deși este un volum de lucru mare, iar acest deficit de specialiști calificați trebuie să fie acoperit. Deci, este o nișă liberă care are nevoie de cadre calificate. Anterior am absolvit Universitatea Tehnică, Ingineria și protecția apelor. Acum fac studii de master la Universitatea agrară pentru ca pe viitor să devin un specialist calificat în proiectarea sistemelor de irigare”.

Cât de importantă este utilizarea tehnologiilor moderne în procesul de studii?

„Este foarte important, mai ales în domeniul de învățământ, deoarece vorbim de sisteme și echipamente utilizate în realitate. Nu are niciun sens să înveți niște programe și tehnologii vechi, pe care sectorul real nu le utilizează. Da, principiile de bază de funcționare sunt aceleași, dar în practică este foarte important să înveți ceea ce se utilizează la moment. Personal, sunt entuziasmat de tot ce e legat de softurile moderne, care se aplică în agricultură și care ajută la planificarea sistemelor de irigare, ilustrarea lor, aranjarea în spațiu. Cred că disciplinele trebuie să fie mai aplicative: avem nevoie de mai multe laboratoare, mai multe vizualizări, mai multe echipamente pentru simularea diferitor situații – asta ar fi un plus pentru viitorii specialiști”.

Ce oportunități au tinerii după absolvirea unei astfel de specialități?

„Este un domeniu în care se simte lipsa de cadre, în dezvoltare, și clima deja impune agricultorii să adopte irigarea mai intens. Aceasta presupune că vor fi locuri de muncă atât în proiectare, cât și în execuție. Inginerii-studenți care vor fi interesați, cu siguranța vor fi invitați la muncă de companii chiar de pe băncile universității”.

Cât de greu a fost să te angajezi?

„Realizările și succesul nostru se bazează pe cât de bine cunoaștem domeniul, cât de dezvoltați suntem. Abilitățile care le căpătăm, evident ne ajută să fim mai productivi, mai eficienți la serviciu. Deja de trei ani sunt angajat în cadrul unei companii internaționale. Dacă ești bine pregătit din universitate, înveți și te implici, nu este greu să te angajezi și să te integrezi. Iar la companie avem un grafic flexibil, care ne permite să combinăm ușor munca cu studiile”.

Care ar fi îndemnul pentru tinerii care încă nu și-au ales o specialitate?

„Inițial, când eu am început să studiez la universitate am aplicat pentru o altă specialitate – alimentări cu căldură și gaze, ventilație, dar când am depus documentele profesorul, care primea documentele, m-a întrebat, de ce am ales anume această specialitate. Și în acel moment eu n-am avut un răspuns clar, de ce am am ales anume această specialitate. Profesorul m-a întrebat câte locuri de lucru ar fi în acest domeniu și atunci el mi-a explicat că Republica Moldova practic nu are rețelele de distribuție a apei în mare parte a țării, ceea ce înseamnă că în domeniul dat cu siguranța o să fie mult de lucru. Această discuție m-a determinat să îmi schimb decizia și să aleg specialitatea pe care deja am însușit-o. Domeniul hidroameliorații urmează să se dezvolte și cred eu că va fi o cerere enormă de specialiști. În grupa noastră de masteranzi în mare parte sunt băieți și trei fete. Și eu cred că în acest domeniu este loc pentru egalitate de gen”.

Acest material este realizat în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›