‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMembrii Asociației Moldova Fruct au livrat în sezonul curent mai mult de 600 de...

Membrii Asociației Moldova Fruct au livrat în sezonul curent mai mult de 600 de tone de prune în Germania

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fructele moldovenești au ajuns la consumatorii germani prin intermediul unei cooperative de marketing din Germania. Relațiile comerciale dintre producătorii moldoveni și importatorii germani au fost stabilite cu ajutorul proiectului USAID/Agricultura Performantă în Moldova în rezultatul unui șir de misiuni de afacere, dar și a unei vizite de studiu în Germania, în luna august 2019, la care au participat mai mulți membri ai Asociației Moldova Fruct.

„La inițiativa proiectului USAID/APM, anul trecut un reprezentant al cooperativei germane a venit în Moldova și a vizitat câțiva membri ai Moldova Fruct. Am văzut atunci produsele, condițiile de depozitare, ambalare și sortimentul. Ulterior, membrii Moldova Fruct au venit într-o vizită de studiu în Germania. În rezultatul relațiilor stabilite cooperativa noastră a importat de la membrii Moldova Fruct 6 tone de cireșe, 2,5 tone caise și mai mult de 600 tone de prune”, ne-a spus Halder Kurt, reprezentant al cooperativei.

Reprezentanții cooperativei apreciază calitatea fructelor livrate din Moldova și ar dori să-și extindă importul de fructe din Republica Moldova.

FOTO: Asociația Moldova Fruct

Compania Agarista Agricola SRL, membră a Moldova Fruct, a reușit să livreze în Germania mai mult de 200 tone de prune. Diana Vlasiuc, manager dezvoltare în cadrul întreprinderii, a relatat că au stabilit primul contact cu compania germană în 2018, în cadrul Conferinței Businessul Fructelor în Republica Moldova.

„Ne-au solicitat o ofertă, doar că la acel moment noi încă nu eram certificați GLOBALG.A.P. Ulterior, am participat și la programul de coaching, inițiat de Moldova Fruct, și am înțeles cât de important este acest certificat pentru export”, ne-a relatat Diana Vlasiuc.

Compania a obținut certificatul la începutul lunii septembrie, iar prima mașină cu prune a ajuns în Germania pe 24 septembrie.

„A fost nevoie să respectăm toate procedurile, să prezentăm certificatul GLOBALG.A.P.  și să prezentăm rezultatele analizelor pentru reziduuri de pesticide în fructe, cu un nivel de reziduuri sub norma admisibilă. Din start am avut înțelegere pentru livrarea unui camion cu prune (cca 19 tone), dar după primul raport de recepționare a mărfii, importatorul ne-a confirmat interesul de a procura în continuare de la noi, datorită gustului deosebit al fructelor moldovenești și respectarea tuturor cerințelor solicitate ”, spune cu mândrie Diana.

Pentru viitor, compania intenționează să procure o linie de sortare a prunelor pentru a livra produse calitative, sortate și calibrate.

Fani SRL a reușit să comercializeze în sezonul curent 80 tone de prune în Germaniei, iar alte 550 tone au ajuns pe piața Austriei. Ștefan Bîtlan, manager al întreprinderii, a menționat că fructele au ajuns pe piața UE doar datorită faptului că compania deține certificatul GLOBALG.A.P. și au fost respectate toate cerințele cumpărătorului german.

„Cred că a venit momentul ca statul să se implice și să facă pași concreți și anume să limiteze subvențiile producătorilor care nu dețin certificate de calitate GLOBALG.A.P. și GRASP, încurajându-i  pe cei care implementează aceste standarde. Astfel, producătorii se vor concentra pe investiții reale care vor dezvolta întreg lanțul valoric. Doar așa vom putea exporta produsele noastre pe piețele europene”, spune Ștefan Bîtlan.

‹ adv ›

Și compania  Farm-Prod SRL a exportat în Germania 315 tone de prune și 6 tone de cireșe.

FOTO: Asociația Moldova Fruct

Membrii Asociației Moldova Fruct care au comercializat în anul curent pe piața europeană au menționat necesitatea unui spectru larg de acțiuni care ar trebui întreprinse de autorități care ar facilita exportul de fructe în UE, ar permite exportatorilor moldoveni de fructe să fie mai competitivi și să negocieze prețuri mai bune. Prioritar, este necesar de negociat majorarea contingentelor tarifare pentru prunele moldovenești exportate în UE, care conform Acordului de Liber Schimb dintre RM și UE la moment este de 10 000 tone. Taxele vamale pentru un camion de prune exportate în UE în afara cotelor ajung până la 2800 euro.

De menționat că, Moldova produce anual o cantitate de peste 90 de mii de tone de prune. În anul 2018, pe piața UE au ajuns mai mult de 15 mii de tone de prune, iar din recolta anului 2019, până în prezent au fost exportate 19 mii de tone.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›