‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermierii din Coșnița își extind suprafețele irigate

Fermierii din Coșnița își extind suprafețele irigate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) Coșnița a fost creată în anul 2011 la inițiativa producătorilor agricoli din localitățile Pîrîta și Coșnița cu suportul Programului Compact.

”Am format asociația cu scopul de a obține un cost mai mic al apei pentru irigare, comparativ cu cel de la Stațiunea Tehnologică de Irigare Dubăsari. La moment avem 1620 de membri, dintre ei au posibilitate de a iriga 28. După lansarea sistemului de irigare numărul producătorilor care vor iriga terenurile va crește. În anul 2012 am participat la o vizită de studiu în Portugalia, am avut atunci ocazia să văd cum lucrează AUAI la ei. Consider că este mai bine să fim asociați pentru că sinecostul apei se micșorează semnificativ”, consideră președintele AUAI Coșnița, Vladimir Ciubuc.

El afirmă că pînă la fondarea asociației agricultorii achitau 3,5 lei pentru un metru cub de apă, acum prețul a scăzut pînă la 2,27 lei.

‹ adv ›

Dl Leonid Rebeja este producător agricol din satul Coșnița și gestionează 10 hectare de teren agricol pe care cultivă tradițional: varză, cartofi, porumb zaharat, ceapă. În ultimii zece anii agricultorul nu a avut posibilitate să-și irige terenurile. ”În anii precedenți nu am irigat pentru că stația de pompare din zona terenurilor pe care le prelucrez nu lucrează. Acum ea este în proces de reconstrucție. Lăsăm culturile la mila Domnului, dacă ploua- aveam roade, dacă era secetă – înregistram pierderi. Fără irigare nu facem noi agricultură, iar asocierea ne permite să obținem un preț mai mic pentru apă”, spune Leonid Rebeja. El consideră că în momentul în care sistemul de irigare reabilitat va fi dat în exploatare, vor crește recoltele, dar și numărul membrilor activi ai AUAI. ”Avem multe terenuri neprelucrate în sat, dacă vom avea posibilitatea să irigăm, oamenii vor începe să le prelucreze”, afirmă optimist agricultorul.

În anul 2014 AUAI Coșnița a înregistrat primele succese, deși sistemul de irigare este încă în proces de reabilitare. Dacă în 2013 a fost irigată o suprafață de 433 ha, în anul curent au fost irigate 665,3 ha.

”Interesul producătorilor agricoli pentru irigare este în creștere. În anul precedent au fost pompați circa 256 mii metri cubi de apă, iar în anul 2014 – 405 mii metri cubi,” spune directorul executiv al asociației de la Coșnița, Nicolae Rusu.

‹ adv ›

Directorul menționează că diferența între stațiune tehnologică și asociație este foarte mare. În perioada cînd producătorii lucrau cu STI-urile apăreau probleme cu pornirea stațiunilor de pompare. ”Pe lîngă prețul mai mic la apă, membrii asociației mai au un avantaj – cei care au utilizat servicii de irigare, primesc subvenții de la stat nivele – 80%. În anul 2014 membrii asociației vor primi pentru energia electrică consumată la irigarea terenurilor – 267 917 lei. Banii vor fi repartizați fiecărui agent economic”, spune Nicolae Rusu.

Reabilitarea sistemului de irigare Coșnița va permite irigarea a peste 2400 de hectare de teren agricol, prelucrat de circa 2300 de producători agricoli. Lucrările de reabilitare prevăd construcția unor stații noi de pompare și reparația celor existente, dotarea sistemului cu 10 pompe performante cu costuri reduse în exploatare, instalarea a peste 85 de km de țevi din oțel și polipropilenă cu o durată de viață de peste 50 de ani, realizarea sistemelor de aspirație a apei cu protecția populației piscicole a rîului Nistru etc.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›