‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 ianuarie, 2025
4.4 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAnaliticaMerele dulci de la Romanovca

Merele dulci de la Romanovca

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Toamna este cel mai aşteptat anotimp de oamenii câmpului. Anume atunci, după ce şi-au depozitat recolta, trag linia anului agricol.

Andrian Vatamaniuc, directorul SRL „Roman-Agro”, spune că în cei 25 de ani de activitate în domeniul agricol a întâlnit multe – şi ani secetoşi, cu grindină, cu ploi abundente, dar s-a bucurat şi de perioade frumoase, cu roadă bogată. Anul acesta a fost relativ bun. În 2008 a sădit o livadă de meri, iar recolta adunată deja al doilea an bucură ochiul.

Potrivit agricultorului din Romanovca, din livada de meri a strâns vreo 90 de tone. O parte le-a vândut, alta continuă să stea în depozit. Totodată dânsul se plânge că piaţa din ţară este saturată cu mere, iar cei mai mari producători, care vin din localităţile nordice, îi devansează: „Nu ne rămâne decât să ne orientăm aici, în raion, pentru că în altă parte nu avem loc”.

‹ adv ›

Produsele sale sunt căutate la pieţele din Ungheni, Corneşti, şi nu doar pentru calitatea lor, dar şi pentru că au un preţ mai mic. Bunăoară, zilele trecute vindea mere cu patru lei kilogramul, de cumpărători nu ducea lipsă. În câteva ore merele au fost vândute toate. Lăzile coborau una după alta din remorcă, iar printre vânzători erau şi director, şi agronom, şi lucrător din livadă. „Trebuie să ajutăm să vindem producţia. Aceasta e munca şi banul nostru”, a spus agronomul Ecaterina Ciobanu. De altfel, potrivit lui Vatamaniuc, merele din Romanovca pot fi găsite şi la tarabele precupeţilor, însă sunt propuse la un preţ mai mare.

Bărbatul zice că în afară de lipsa unei pieţe sigure de desfacere se confruntă şi cu problemele cauzate de majorarea galopantă a preţului motorinei. Îşi aminteşte că atunci când şi-a început activitatea în domeniul agricol, pe lângă banii luaţi cu împrumut de la prieteni, a mai fost nevoit să contracteze şi un credit. De atunci, dacă stinge o datorie, e nevoit să intre în alta.

Afară de 20 de hectare pe care se întinde livada cu meri, agricultorul mai lucrează şi 41 de hectare de livada de peri. În plus, lucrează şi pământul pe care este semănat porumb, grâu. Are şi 31 hectare de viţă-de-vie, dar anul acesta, din cauza grindinei care s-a abătut, a recoltat doar 20 la sută din roadă.

‹ adv ›

Câteodată Andrian Vatamaniuc se gândeşte că va renunţa la agricultură, dar: „Oare în alte domenii e mai uşor? Vom ieşi şi din aceste probleme, aşa cum ne-am descurcat şi până acum. Pe unde e mai bine, pe unde suntem în pierdere, dar mergem înainte”.

Oxana Diaconu, Unghiul.info

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›