‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMesajul Directorului General FAO de Ziua Mondială a Alimentației

Mesajul Directorului General FAO de Ziua Mondială a Alimentației

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De Ziua Mondială a Alimentației Directorul General FAO José Graziano da Silva a venit cu un mesaj.

Sloganul din acest an pentru Ziua Mondială a Alimentaţiei celebrată pe 16 octombrie – „Să schimbăm viitorul migraţiei. Să investim în securitatea alimentară şi dezvoltarea rurală” abordează cauzele structurale care determină mutările unor mase largi de oameni, pentru a face migrația să fie sigură, ordonată și regulată.

Acest lucru este cu atât mai pertinent astăzi, deoarece numărul oamenilor flămânzi crește din nou după decenii de progres.

‹ adv ›

Conform Raportului asupra Securităţii Alimentare şi Alimentaţiei din 2017 (SOFI), 815 milioane de persoane au suferit de foame în 2016, o creștere de 38 milioane de persoane față de 2015 (777 milioane). Acest lucru s-a datorat în mare parte conflictelor, secetelor și inundațiilor din întreaga lume.

Majoritatea săracilor din lume trăiesc în zonele rurale, iar mulți tineri din mediul rural, în special în Africa Subsahariană, migrează în absența unor oportunități productive.

În ciuda percepțiilor larg răspândite, majoritatea celor care migrează rămân în țările lor de origine. Există în jur de 763 de milioane de migranți interni în întreaga lume, unul din fiecare opt oameni de pe planetă, majoritatea migrând din mediul rural spre orașe. Dintre cei 244 de milioane de migranți internaționali înregistrați în 2015, o treime provine din țările G20 și este alcătuită din persoane care au migrat pentru a-și căuta oportunități mai productive. Fluxurile de migrație pe axa Sud-Sud sunt acum mai mari decât fluxurile din țările în curs de dezvoltare spre țările dezvoltate.

‹ adv ›

Conflictele, sărăcia rurală și schimbările climatice, toate necesită o atenție sporită, deoarece acestea fac ca migrația să fie o ultimă soluție, ceea ce generează probleme de ordin moral, politic și economic atât pentru migranți cât și pentru eventualele lor gazde și cei din punctele de tranzit. Toți au rădăcini și puțini vor să renunţe la ele. De fapt, chiar și în cele mai extreme situații, oamenii preferă să rămână acasă.

Dezvoltarea rurală incluzivă poate ajuta pe toate fronturile, combătând conflictele, stimulând sustenabilitatea și transformând migrația într-o chestiune de alegere, mai degrabă decât o necesitate.

Oportunități decente de angajare – care pot fi generate de agricultura productivă și de activități de sprijin, de la cercetarea privind semințele și furnizarea de credite până la infrastructura de depozitare și întreprinderi de prelucrare a alimentelor – sunt necesare urgent, pentru a convinge un număr tot mai mare de tineri din zonele rurale că pot fi alte oportunităţi nu doar călătoriile periculoase către destinații necunoscute.

‹ adv ›

Migrația însăși face parte din dezvoltarea rurală, migrația sezonieră este strâns legată de calendarele agricole, iar remitențele reprezintă o forță imensă pentru îmbunătățirea bunăstării rurale și a productivității agricole. Contribuția migranților la dezvoltare trebuie să fie recunoscută și prețuită, deoarece aceasta reprezintă puntea de legătură între țările de origine, cele de tranzit și de destinație.

FAO lucrează pentru a aborda cauzele fundamentale ale migrației. Aceasta înseamnă promovarea politicilor care favorizează persoanele vulnerabile și include formarea profesională a tinerilor și accesul incluziv la credite, crearea de programe de protecție socială care oferă transferuri în numerar sau în natură, măsuri specifice pentru susținerea celor care se întorc în zonele rurale de origine și oferirea de asistență pentru furnizarea de semințe, îngrășăminte și servicii de sănătate animală, reglarea rapidă a sistemelor de avertizare timpurie pentru riscurile meteorologice și prin activităţi de susţinere a utilizării resurselor naturale şi terenurilor într-un mod sustenabil.

În calitate de co-președinte al Grupului Global pentru Migrație din 2018, care cuprinde 22 de agenţii ONU și Banca Mondială, FAO va susține soluțiile care fac din migrație un act de alegere și nu o ultimă soluție disperată. Agricultura și dezvoltarea rurală au un rol esențial în acest sens.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›