‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleMetode de protecție integrată contra bolilor și dăunătorilor în livezi, prezentate de BioProtect la...

Metode de protecție integrată contra bolilor și dăunătorilor în livezi, prezentate de BioProtect la Ziua Fructelor 2019

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Compania BioProtect, care cu pași siguri trece în cel de-al doilea deceniu de activitate, a prezentat în cadrul Expoziției Ziua Fructelor, care s-a desfășurat la data de 12 iulie curent, metode eficiente de protecție integrată contra bolilor și dăunătorilor în plantațiile pomicole.

Sergiu Crețu, directorul adjunct al Companiei BioProtect, a comunicat pentru Agrobizes că, evenimentul este unul necesar atât pentru horticultorii din țară, cât și pentru companiile care vin cu soluții pentru diferite provocări din livadă.

„Participăm la Expoziția Ziua Fructelor deja al doilea an consecutiv, în calitate de sponsori, dar și membri ai Asociației Moldova Fruct. Considerăm că, este un eveniment binevenit atât pentru producători, cât și pentru companiile prestatoare de servicii. Ținem foarte mult la fermierii cu care colaborăm și ne străduim să prezentăm produse inovative. Este foarte important ca toți actorii sectorului pomicol să se implice în dezvoltarea acestuia. Desigur, sunt probleme și vor mai fi, dar aceasta reprezintă de fapt marea provocare. Ne bucurăm să vedem reușitele companiei Fresh Time, care a investit foarte mult, ceea ce de fapt reprezintă cheia succesului în afaceri. Pentru a reuși, este nevoie de multă ambiție și, desigur, investiții. Și când spun investiții mă refer la un complex întreg de măsuri. Totodată, este foarte importantă alegerea corectă a partenerilor. BioProtect oferă un pachet larg de produse de uz fitosanitar. Mai nou, compania își propune, ca până în anul 2020, să vină cu o nouă componentă și anume agricultura de precizie și mă refer la analiza chimică a solului. Investiția poate fi valorificată doar dacă se efectuează o planificare corectă. Ne propunem să deschidem cel mai performant laborator din Republica Moldova și vom pune la dispoziția partenerilor acele soluții de fertilizare de care are nevoie solul. O altă direcție va fi și dezvoltarea sectorului de tehnică și echipament agricol”, a mai precizat Sergiu Crețu.

‹ adv ›

Andrei Țurcan, consultant pe zona de centru al Companiei BioProtect, a atras atenția asupra faptului că, în ultima perioadă o atenție deosebită se acordă calității fructelor comercializate atât pe piețele tradiționale, locale, cât și pe cele din UE. În aceste condiții producătorii trebuie să respecte schemele de protecție recomandate pentru fiecare cultură și soi în parte.

„În ultima perioadă, o atenție deosebită se acordă calității fructelor comercializate, respectiv, producătorii trebuie să ofere fructe calibrate, sortate, integre, neafectate de boli și dăunători. Calitatea fructelor se referă la 4 aspecte importante: culoare, luciu, integritate și calibru. O problemă foarte mare pentru plantațiile de măr o reprezintă plasa pe fructe. Condițiile care conduc la apariția acestui fenomen sunt, în primul rând, soiul, după care aplicarea corectă a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților. O recomandare în acest sens ar fi, administrarea separată a fungicidelor și insecticidelor sau a îngrășămintelor foliare și stimulatorilor de creștere. Totodată, recomandăm ca acestea să fie aplicate seara sau noaptea”.

Un alt subiect abordat în cadrul seminarului a fost și rărirea chimică a fructelor. Consultantul a remarcat că, acest procedeu permite fermierilor să obțină fructe de un calibru mai mare, totodată previne fenomenul de periodicitate în livezi.

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›