‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 28 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriUn grup de fermieri ecologici au vizitat gospodării agricole din Cehia

Un grup de fermieri ecologici au vizitat gospodării agricole din Cehia

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Reprezentanți ai sectorului ecologic din Moldova au mers într-o vizită de studiu în Cehia, în perioada 1-8 octombrie, pentru a se familiariza și prelua din experiența fermierilor cehi în ceea ce privește producția și comercializarea produselor ecologice.

Vizita de studiu a fost organizată sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și a Ministerului Industriei și Comerțului din Republica Cehă, Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Meșteșugurilor din Republica Cehă.

Din grupul din Republica Moldova au făcut parte producători intrați în circuitul ecologic, reprezentanți ai MAIA, organelor locale de certificare ecologică și a Agenției Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Marina Ilușca, șefă interimară a Serviciului producţie ecologică şi produse cu denumire de origine, ne împărtășește că schimbul de experiențe între producătorii noștri și cei cehi este benefic, deoarece stimulează dezvoltarea afacerilor și extinderea căilor de comercializare a produselor.

„Am văzut problemele cu care se confruntă fermierii cehi și soluțiile pe care le-au găsit pentru redresarea lor. Se pune un accent deosebit pe promovarea ciclurilor integrate și a lanțurilor scurte de aprovizionare, prin deschiderea magazinelor locale sau chiar la fermă. Acest lucru permite fermierilor să reducă din costuri, iar consumatorilor să le asigure produse cât mai proaspete și variate. Această practică cred că merită să fie preluată de fermierii noștri. De asemenea, în urma discuției cu reprezentanții Ministerului Agriculturii din Cehia am aflat că la ei activează doar organisme naționale de inspecție și certificare ecologică, fiind posibilă asigurarea pieței interne cu produse ecologice și exportul acestora”, menționează Marina Ilușca.

Pe parcursul a câtorva zile, grupul a vizitat ferme specializate în creșterea animalelor și de cultivare a plantelor, care practică agricultură prietenoasă mediului.

Una dintre cele trei ferme zootehnice vizitate a fost ferma Holle, care se concentrează pe creșterea bovinelor de lapte și pe procesarea lactatelor, inclusiv brânzeturi precum mozzarella. Hrana animalelor fiind asigurată de pe cele 450 de hectare de teren  pe care le are compania în gestiune.

‹ adv ›

Ferma deține o instalație de biogaz care procesează deșeurile proprii și deșeurile alimentare de la restaurantele din zonă, astfel au devenit independenți energetic. Cooperează și cu municipalitatea locală, furnizând surplusul de energie întregii localități.

Un interes deosebit față de această fermă au manifestat, fermierii din Republica Moldova implicați în sectorul zootehnic, unul dintre ei fiind Andrian Dumitraș, administrator al ÎI „Dumitraș Andrian”.

Acesta a intrat în circuitul ecologic din anul 2017, având în gestiune 130 ha certificate ecologic și o fermă de bovine cu peste 100 de vaci.

„La fermele de bovine vizitate m-a impresionat reintegrarea materiei prime în produsele finite. Am văzut afaceri frumoase, sustenabile, care educă consumatorii să devină adepți ai produselor ecologice. Mi-a plăcut că trec din generație în generație, dezvoltând și îmbunătățind ceea ce au inițiat părinții sau buneii”, spune Andrian.

‹ adv ›

O altă fermă, Vraňany, este specializată în cultivarea căpșunului pentru fructe, dar și pentru producerea materialului săditor. De asemenea, cultivă mai multe tipuri de legume și culturi de câmp.

Ca să-și asigure activitate și vânzări anul împrejur, dar și ca să susțină alți mici producători, recent, au deschis un magazin cu produse locale și o cafenea unde se gătește exclusiv din produse locale și de sezon. Pentru viitor, intenționează să se axeze pe agroturism și să deschidă un hotel.

Petru Ababei, de la GȚ „Ababei Petru”, un agricultor din nordul Republicii Moldova aflat în anul trei de conversie ecologică, a prezentat un interes deosebit față de această fermă, deoarece și el cultivă o diversitate mare de plante.

„Mi-a plăcut mult că afacerile pe care le-am văzut au o varietate mari de culturi horticole și animale. De asemenea că este susținută diversificarea landșaftului prin crearea bazinelor acvatice mici și plantarea fâșiilor forestiere. Am observat că la fermele lor se crează zone mici de agrement, care atrag consumatorii să vină cu familia. Noi fiind la început de cale, în urma acestei vizite, suntem și mai motivați să continuăm mulți ani înainte”, povestește Petru Ababei.

O altă fermă vizitată a fost Dvůr Havransko, aceasta are în gestiune 211 hectare de terenuri arabile, unde se cultivă grâu, orz, mac, porumb și plante furajere. cultivate. Pe 41 de hectare de pășuni, pe care pasc circa 150 de vaci de rasa Charolais și oi Suffolk.

Ferma reduce la minimum chimizarea prin utilizarea îngrășăminte verzi, aplicarea gunoiului de grajd și rotația culturilor, astfel crescând potențialul solului de a reține apa.

Grupul din Republica Moldova a mai vizitat expoziții și târguri tematice, piețe de produse artizanale și ecologice.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›